Εθνικά θέματα

"Game changer" για τις επόμενες στρατιωτικές αναμετρήσεις η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) - Οι κινήσεις της Ελλάδας

Σχεδόν καθημερινά ακούμε ή διαβάζουμε νέα επιτεύγματα που επιτυγχάνονται μέσω της ΑΙ (τεχνητής νοημοσύνης) σε διάφορους τομείς, μεταξύ των οποίων σημαίνουσα θέση έχει αυτός της άμυνας, διαμορφώνοντας νέα στρατιωτικά δόγματα.

Το Ισραήλ στην 9η θέση της Παγκόσμιας κατάταξης στην τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ)

«Ο αγώνας της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι ανοιχτός και το Ισραήλ πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή», είναι ο τίτλος σχετικού άρθρου Διεθνούς ΜΜΕ, το οποίο αναφέρει:

"Ο ειδικός στην Τεχνητή Νοημοσύνη, Ούρι Ελιαμπάγιεφ, δήλωσε στο Συνέδριο Τεχνητής Νοημοσύνης Calcalist ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει γίνει ένα στρατηγικό πλεονέκτημα, αναδιαμορφώνοντας τις παγκόσμιες μάχες εξουσίας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το Ισραήλ δεν καταφέρνει να κλείσει το χάσμα με άλλες χώρες στον αγώνα της Τεχνητής Νοημοσύνης. 

Υστερούμε, κυρίως επειδή οι επενδύσεις στο Ισραήλ δεν συμβαδίζουν με τα παγκόσμια επίπεδα. 
Έχουμε μια τεράστια ευκαιρία να το αλλάξουμε αυτό
, δήλωσε ο Ούρι Ελιαμπάγιεφ, ειδικός στην Τεχνητή Νοημοσύνη και σύμβουλος οργανισμών, εταιρειών και κυβερνήσεων, μιλώντας στο Συνέδριο Τεχνητής Νοημοσύνης του Calcalist που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Vultr.

«Στις διεθνείς κατατάξεις, μέχρι πριν από λίγα χρόνια, ήμασταν στην πέμπτη θέση, αλλά τώρα έχουμε πέσει στην ένατη, κάτι που είναι πολύ ατυχές. 

Παρόλα αυτά, αυτός ο αγώνας είναι ανοιχτός. Όλες οι χώρες προχωρούν μπροστά και εμείς πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή. Έχουμε τεράστιες δυνατότητες: ερευνητές, εταιρείες και μια εξαιρετική θέση. Αλλά δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε», είπε.

Το ChatGPT αλλάζει την ισορροπία δυνάμεων

Ο Ελιαμπάγιεφ περιέγραψε πώς οι παγκόσμιες υπερδυνάμεις έχουν προσεγγίσει την τεχνητή νοημοσύνη. «Όταν κυκλοφόρησε το ChatGPT, έγινε σαφές ότι επρόκειτο να αλλάξει την πραγματικότητα και πολλές χώρες συνειδητοποίησαν ότι θα μπορούσε να μετατοπίσει την ισορροπία δυνάμεων. 

Είδαμε να αναδύονται γνωστά δυτικά μοντέλα: το Claude της Anthropic, τα AI21 Labs του Ισραήλ και το Midjourney, το οποίο άνοιξε νέους δρόμους στις εικόνες. Είδαμε επίσης τη Δύση να πρωτοστατεί στον ανοιχτό κώδικα.

Ξαφνικά, οι δυτικοί παίκτες έκαναν σημαντικές κινήσεις και ορισμένες χώρες ένιωθαν ότι έμεναν πίσω».
Αυτό σηματοδότησε την έναρξη μιας νέας γεωπολιτικής κούρσας εξοπλισμών. Μέχρι τώρα, βλέπαμε χώρες να επικεντρώνονται στις επικοινωνίες, το διάστημα και τους δορυφόρους. Ξαφνικά, η Τεχνητή Νοημοσύνη έγινε στρατηγικό μέρος πολλών εθνικών δογμάτων», πρόσθεσε.

Η περίπτωση της Κίνας

Η Κίνα, που κάποτε υστερούσε, άρχισε να γεφυρώνει το χάσμα. «Οι Κινέζοι παίκτες όχι μόνο καταπιάστηκαν με τα μοντέλα κειμένου αλλά και στις εικόνες και το βίντεο. 

Ίσως η πιο εντυπωσιακή περίπτωση ήταν το DeepSeek, ένα hedge fund με τεράστιους πόρους GPU για προβλέψεις χρηματιστηρίου. Λιγότερο από ένα χρόνο πριν, σόκαρε τη Δύση ανακοινώνοντας ότι είχε επιτύχει παρόμοια αποτελέσματα με λιγότερα χρήματα και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και σκόπευε να τα κυκλοφορήσει ως ανοιχτού κώδικα. «Αυτό ήταν ένα σημείο καμπής», είπε ο Ελιαμπάγιεφ.

ΗΑΕ-Σαουδική Αραβία-Ιράν

Στη Μέση Ανατολή, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ξεκίνησαν ένα εγχώριο γλωσσικό μοντέλο και μάλιστα ίδρυσαν ένα πανεπιστήμιο αφιερωμένο εξ ολοκλήρου στην τεχνητή νοημοσύνη. 

Η G42 εξασφάλισε μια επένδυση 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Microsoft, τη μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ. 

Τα ΗΑΕ διόρισαν έναν υπουργό για την Τεχνητή Νοημοσύνη, ενώ η Σαουδική Αραβία ακολούθησε με ένα ταμείο 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατασκευάζοντας έναν από τους πιο ισχυρούς υπολογιστές στην περιοχή και κατατάσσοντας την πρώτη παγκοσμίως για την κυβερνητική στρατηγική της για την Τεχνητή Νοημοσύνη, μπροστά τόσο από την Κίνα όσο και από τις ΗΠΑ.

Και το Ιράν ήταν ενεργό. «Το Ιράν αναπτύσσει νέα όπλα χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη και λαθρεύει εξαρτήματα υπολογιστών στη μαύρη αγορά για την κατασκευή υπερυπολογιστών. Αυτό δείχνει πόσο κεντρική έχει γίνει η Τεχνητή Νοημοσύνη. 

Στην επόμενη σύγκρουση, αντί να στοχεύουμε τους πυρηνικούς επιστήμονες του Ιράν,  να στοχεύουμε επιστήμονες της Τεχνητής Νοημοσύνης», είπε ο Ελιαμπάγιεφ.

Οι κινήσεις της Ελλάδας

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι η τεχνητή νοημοσύνη ΑΙ, θα αποτελέσει "game changer", για τις επόμενες στρατιωτικές αναμετρήσεις. 

Η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΑΕ, ιδρύοντας σε Πανεπιστημιακό επίπεδο Σχολές τεχνητής νοημοσύνης, χρηματοδοτώντας ανάλογα προγράμματα, δημιουργώντας ανάλογη θέση η Κυβέρνηση στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που τολμούν και καινοτομούν άλλωστε και όχι σε αυτούς που έπονται.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ