Κόσμος

Ράμα: «Οι μαζικές διαδηλώσεις απειλούν την ένταξη στην ΕΕ, όχι την κυβέρνηση»

Google Logo Προσθέστε το pentapostagma.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Οι φοιτητικές διαμαρτυρίες έχουν εξελιχθεί σε ευρύτερο κύμα αμφισβήτησης της κυβέρνησης, με αιχμή τις καταγγελίες για διαφθορά, την έλλειψη θέσεων εργασίας και το χαμηλό επίπεδο της εκπαίδευσης.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα απέρριψε την Κυριακή τα αιτήματα παραίτησής του που διατυπώνονται στις ολοένα και μεγαλύτερες διαδηλώσεις. Υποστήριξε ότι οι κινητοποιήσεις δεν απειλούν την κυβέρνησή του, αλλά την πορεία της Αλβανίας προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι διαδηλώσεις, με πρωτοστάτες φοιτητές, τροφοδοτούνται από την οργή για τη διαφθορά που οι διαδηλωτές καταλογίζουν στην κυβέρνηση, την έλλειψη θέσεων εργασίας και το χαμηλό επίπεδο της εκπαίδευσης. Την τελευταία εβδομάδα έχουν κατακλύσει το κέντρο των Τιράνων και έχουν εξαπλωθεί σε άλλες πόλεις.

Διαδηλωτές που απαιτούν την παραίτηση του Ράμα έχουν βάλει φωτιά σε κυβερνητικά κτίρια και τράπεζες, ενώ έχουν ξηλώσει πλάκες πεζοδρομίων για να τις πετάξουν στους αστυνομικούς. Η αστυνομία έχει απαντήσει με δακρυγόνα, αντλίες νερού και πλαστικές σφαίρες.

Οι ταραχές ακολούθησαν μήνες κατά τους οποίους πραγματοποιούνταν, το καλοκαίρι, κατά κύριο λόγο ειρηνικές διαδηλώσεις εναντίον ενός σχεδίου πολυτελούς τουριστικής ανάπτυξης στις ακτές, το οποίο στηρίζει ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Αποτελούν τη μεγαλύτερη έως τώρα δοκιμασία για τον Ράμα, ο οποίος κυβερνά από το 2013 και πέρυσι εξασφάλισε τέταρτη θητεία.

«Δεν αμφισβητούμαι εγώ, δεν αμφισβητείται η κυβέρνηση, δεν αμφισβητείται μια κυβερνητική πλειοψηφία ή ένα κόμμα που κέρδισε τις εκλογές. Αμφισβητείται μια πορεία, αμφισβητείται μια αποστολή», δήλωσε ο Ράμα σε ζωντανό διάγγελμά του μέσω Facebook.

«Οι Αλβανοί πρέπει να σκεφτούν πολύ καθαρά: Θέλουν αυτό, θέλουν εκείνο ή θέλουν την ΕΕ;»

Την ώρα που μιλούσε ο Ράμα, εκσκαφείς ξήλωναν και απομάκρυναν τις πλάκες από τον χώρο έξω από το γραφείο του, στο κέντρο των Τιράνων, καθώς αναμενόταν νέος γύρος διαδηλώσεων.

Σκάνδαλα διαφθοράς έχουν αμαυρώσει επί χρόνια την εικόνα της Αλβανίας. Σύμφωνα με αναλυτές, η χώρα αποτελεί κόμβο για συμμορίες που επιδιώκουν να ξεπλύνουν χρήματα από τη διακίνηση ναρκωτικών και όπλων.

Ο Ράμα, ωστόσο, υποστηρίζει ότι η κυβέρνησή του καταπολεμά τη διαφθορά όσο καμία προηγούμενη. Μαζί με το Μαυροβούνιο, η Αλβανία βρίσκεται σήμερα στην πρώτη γραμμή των βαλκανικών χωρών που επιδιώκουν την ένταξή τους στην ΕΕ, θέτοντας ως στόχο την προσχώρηση έως το 2030.

Ο Ράμα απέδωσε τις διαδηλώσεις σε ξένα συμφέροντα, χωρίς να τα κατονομάσει. Στα ίδια συμφέροντα απέδωσε και αυτό που ο ίδιος περιέγραψε ως απόπειρα επίθεσης με drone στο γραφείο του αυτή την εβδομάδα.

«Ο Θεός ξέρει ποιες θα είναι οι συνέπειες. Κανένας νέος, κανένας φοιτητής και κανένας ανήλικος δεν θα σκεφτόταν καν να υλοποιήσει αυτό το σχέδιο. Πρόκειται για ξένο δάκτυλο», δήλωσε.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για ποινικά αδικήματα σε 388 άτομα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Δεκάδες αστυνομικοί και διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ