Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

«Πλημύρισε» με αμερικανικά Abrams και Bradley το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Σύμφωνα με το evros-news.gr Αναδείχθηκε έτσι για άλλη μια φορά η σημασία της «Σούδας του Βορρά», όπως την είχαν χαρακτηρίσει ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος με τον τότε Αμερικανό Πρέσβη Τζέφρι Πάιατ.

Το φορτηγό πλοίο Leroy A. Mendonica ξεφόρτωσε αρχικά μεγάλες ποσότητες εξοπλισμού του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, προς υποστήριξη της ανάπτυξης της Ομάδας Μάχης της 3ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, της 4ης Μεραρχίας Πεζικού. Ακολούθησε το “ARC INDEPENDENCE” που αναμένεται να μείνει μάλιστα έως τις 25 Μαρτίου, αφού θα φορτώσει επίσης υλικό που θα μεταφέρει πίσω στις ΗΠΑ.

Η εκφόρτωση έγινε στο πλαίσιο της 9μηνες ανάπτυξης του 3ου ABCT ως εκ περιτροπής στρατεύματος. Το 3ο ABCT ενισχύθηκε από πολλές μονάδες για να συμπεριλάβει το 839ο Τάγμα Μεταφορών της 598ης Ταξιαρχίας Μεταφορών, την 21η Διοίκηση Συντήρησης Θεάτρου και τους εταίρους της χώρας υποδοχής που συντόνισαν τις λιμενικές επιχειρήσεις για να εξασφαλίσουν την επιτυχή άφιξη και προετοιμασία του 3ου ABCT για την εν συνεχή υποστήριξη στο ευρωπαϊκό θέατρο.

Πάνω από 3.000 κομμάτια εξοπλισμού και βαρέων οχημάτων εκφορτώθηκαν μέσω Αλεξανδρούπολης και προωθήθηκαν οδικώς και μέσω τρένου προς την ανατολική Ευρώπη, παρακάμπτοντας τα στενά των Δαρδανελίων, αναδεικνύοντας την μεγάλη σημασία του λιμένα.

Μεταξύ άλλων από το πλοίο εκφορτώθηκαν άρματα μάχης M1A2 Abrams, Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) M2 Bradley καθώς και ελαφρά θωρακισμένα οχήματα υποστήριξης JLTV.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το 3ο ABCT θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην εκ περιτροπής ανάπτυξή του καθώς εκπαιδεύεται στενά με ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους για την άμυνα έναντι απειλών για την κοινή ασφάλεια της περιοχής. Η ανάπτυξη έτοιμων, αξιόπιστων για τη μάχη δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη είναι απόδειξη της ισχυρής δέσμευσης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και την Ευρώπη.

«Βράζουν» τα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία

«Βράζουν» τα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία, με το τηλεοπτικό δίκτυο ODA TV να μεταδίδει ότι «Η Αλεξανδρούπολη, που έχει τραβήξει τα βλέμματα καθώς τα πλοία αγκυροβολούν το ένα μετά το άλλο, μεταφέροντας αμερικανικά τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα, πήρε το παρατσούκλι “Σούδα του Βορρά” από τον Έλληνα αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο. Η New York Times σε ειδικό ρεπορτάζ που δημοσίευσε τον Αύγουστο του 2022, χαρακτήρισε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ως “το κέντρο των αμερικανικών όπλων”, το οποίο ανακατασκευάστηκε από τον αμερικανικό στρατό προκειμένου να φέρει περισσότερα φορτία».

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ