Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Κλιμακώνεται η διαμάχη Bρετανίας και Ελλάδας για τα γλυπτά: Σκληρή διάψευση της Αθήνας

Διαψεύδει κατηγορηματικά η Αθήνα ότι υπήρχε συμφωνία να μη θέσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το θέμα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο και ότι αυτή αθετήθηκε, όπως ισχυρίζεται η Ντάουνινγκ Στριτ.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100.3», ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας, τόνισε ότι «το ζήτημα των Γλυπτών είναι, μια ελληνική θέση που έχει πει δημοσίως ο πρωθυπουργός σε κάθε ευκαιρία».

Παράλληλα, συνέχισε: «Και θυμάστε και την προηγούμενη επίσκεψη που είχε κάνει στη Μεγάλη Βρετανία το 2021, τον Νοέμβριο. Είχε συναντήσει τον τότε πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, και αμέσως μετά είχε ειπωθεί ότι έχει τεθεί το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Δεν είναι δηλαδή κάτι το οποίο λέγεται πρώτη φορά. Και ούτε υπήρχε περίπτωση ο πρωθυπουργός στο BBC όταν ερωτάται για τα Γλυπτά του Παρθενώνα να μην πει την ελληνική θέση».

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι τα περί «αθέτησης συμφωνίας» αποσκοπούν στο να ρίξουν την ευθύνη στην Ελλάδα. «Προφανώς η Βρετανία θέλει να ρίξει την ευθύνη σ’ εμάς και όχι στον Σούνακ για το ναυάγιο, μετά από τόσες επικρίσεις που δέχτηκε ο Ρίσι Σούνακ διεθνώς γι’ αυτή τη συγκεκριμένη ενέργεια που ήταν ένα καθαρό φάουλ», σημειώνει.

Επιπλέον, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού υπογράμμισε ότι «το πρόγραμμα του πρωθυπουργού ήταν γνωστό. Είχε ανακοινωθεί από την Πέμπτη. Είχαμε πει άλλωστε από εδώ ότι σε κάθε ευκαιρία θα τεθεί και το ζήτημα των Γλυπτών. Ετέθη στη συνάντηση με τον ηγέτη των εργατικών επίσης».

 

«Προφανώς η Βρετανία θέλει να δώσει τη δική της δικαιολογία για ποιο λόγο; Ακυρώθηκε μία συνάντηση στην οποία ο ΠΘ θα έθετε όπως κι ο κ. Σούνακ που έχει διαφορετική άποψη, τη δική του άποψη», είπε επίσης ο Δημήτρης Τσιόδρας και τόνισε:

«Εμείς έχουμε επαναφέρει δυναμικά το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια. Προφανώς αυτό ενοχλεί κάποιους στη Βρετανία. Όχι την πλειοψηφία όπως δείχνουν οι μετρήσεις οι τελευταίες που δείχνουν μια μεταστροφή της κοινής γνώμης υπέρ της θέσης για την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα».
 
«Αυτό προφανώς ενοχλεί», συνέχισε, επισημαίνοντας: «Ο κ. Σούνακ είναι στριμωγμένος ούτως ή άλλως πολιτικά εννοώ στο εσωτερικό της Βρετανίας. Έχουν και εκλογές το αργότερο τον Γενάρη του 2025».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η Ελλάδα είναι μια περήφανη χώρα, είμαστε ένας περήφανος λαός. Ο πρωθυπουργός εκπροσωπεί τη χώρα μας, δεν ανέχεται τέτοιου είδους συμπεριφορές. Και γι’ αυτό ακριβώς όταν ειπώθηκε, μάλλον όταν πήγε να υπονοηθεί "μήπως να δείτε τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό" είπε ότι "όχι δεν υπάρχει περίπτωση"», αποκάλυψε επίσης ο Δημήτρης Τσιόδρας.

Ο ίδιος έσπευσε να καθησυχάσει όσου εκφράζουν ανησυχία για τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Βρετανία. «Δεν πιστεύω ότι μία λανθασμένη κίνηση για να το πω ήπια του κ. Σούνακ θα πρέπει να θέσει σε δοκιμασία τις ελληνοβρετανικές σχέσεις, ούτε το ζήτημα της επιστροφής», σημείωσε, συνεχίζοντας:

«Με τη Βρετανία έχουμε ιστορικούς δεσμούς, έχουμε σχέσεις σε πάρα πάρα πολλά επίπεδα. Ελπίζω ότι αυτό δεν θα αλλάξει. Και επίσης το ζήτημα επιστροφής των Μαρμάρων. Νομίζω ότι επανέρχεται επίσης πιο δυναμικά στο προσκήνιο».

Αριστοτελία Πελώνη: «Είναι απρέπεια»

Από την πλευρά της, η σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του πρωθυπουργού, Αριστοτελία Πελώνη, έκανε λόγο για «απρέπεια», «ένα διπλωματικό ατόπημα, το οποίο είναι και λυπηρό κατά την άποψή μου, λυπηρό γιατί αυτή είναι μία συνάντηση στην οποία θα συζητούνταν μία σειρά θεμάτων». 

«Οι ελληνοβρετανικές σχέσεις χαρακτηρίζονται από μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας. Είναι ένα εξαιρετικά ευρύ πεδίο συνεργασίας, που θα συζητείτο και αφορά και όλες τις παγκόσμιες προκλήσεις της τρέχουσας συγκυρίας, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τη μεταναστευτική κρίση που βιώνει το Ηνωμένο Βασίλειο, την κλιματική κρίση. Χάθηκε και μία ευκαιρία να συζητηθούν και όλα αυτά τα ζητήματα», είπε επίσης. 

Στη συνέχεια η Αριστοτελία Πελώνη τόνισε πως ο πρωθυπουργός διατύπωσε τις πάγιες ελληνικές θέσεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «Όπως και γνωστό ότι θα εγείρετο το ζήτημα των Γλυπτών. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της ελληνικής πλευρές.

Οι θέσεις αυτές είναι γνωστές. Δεν χρειάζεται να εκφραστούν σε κάποια συνέντευξη. Είναι διαχρονικό το αίτημα. Μιλάμε για επανένωση.

Και μάλιστα η ελληνική πλευρά υπήρξε ιδιαίτερα εποικοδομητική και επέδειξε καλή πίστη σε όλες τις συζητήσεις που έγιναν με το Βρετανικό Μουσείο.  Και το λέω αυτό και για την πρώτη θητεία. Και πέτυχε με αθόρυβες και συστηματικές κινήσεις και τη ριζική μεταστροφή της βρετανικής κοινής γνώμης».

Όσο για τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Στάρμερ, η σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής σημείωσε: «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι ήταν μία πολύ καλή συνάντηση με τον κ. Στάρμερ, το θέμα συζητήθηκε και ετέθη. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες ωστόσο.

Οι δικές μας θέσεις είναι γνωστές. Συζητήθηκε ωστόσο χωρίς να φύγει κανείς από το τραπέζι

Σε ερώτηση για το αν είμαστε κοντά σε συμφωνία με το Βρετανικό Μουσείο για την επιστροφή των Γλυπτών, η κα. Πελώνη απάντησε: «Δεν είμαστε κοντά σε συμφωνία. Θα συνεχίσουμε όμως να το θέτουμε και να συζητάμε προφανώς».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Έρχονται ραγδαίες εξελίξεις στο Αιγαίο-Ενημέρωση Αμερικανών Γερουσιαστών από τον κ. Ιωάννη Σιτιλίδη για τα τουρκικά τερτίπια στο Αιγαίο

Αναφέρθηκε το ζήτημα της ΑΟΖ , το FIR Αθηνών και οι τομείς έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο-Είμαστε πολύ κοντά σε...