Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Ψυχροπολεμικό θρίλερ στο Ιόνιο: Ρωσικό αλιευτικό πλοίο "τροποποιημένο" για κατασκοπεία στην περιοχή-Στον αέρα P-8A του ΠΝ των ΗΠΑ (χάρτες)

Ένα ρωσικό αλιευτικό πλοίο με το όνομα ESTER (MMSI: 273397450), το οποίο αναχώρησε από την Κωνσταντινούπολη, πλέει από χθες στο Ιόνιο με κατεύθυνση δυτικά. Την ίδια ώρα, στην περιοχή πέταξε ένα Boeing P-8A του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, που απογειώθηκε από το NAS Σιγκονέλα. Συνδέονται αυτά τα δύο πράγματα; Αρχικά, κάποιος θα μπορούσε να πει όχι. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται, επισημαίνει το Itamilradar.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με κοινή έρευνα των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων στη Δανία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία, η οποία κυκλοφόρησε τον Απρίλιο, η Ρωσία φέρεται να τρέχει ένα πρόγραμμα για να κατασκοπεύει περιουσιακά στοιχεία του ΝΑΤΟ και βασικές υποδομές χρησιμοποιώντας αλιευτικά σκάφη. Η έκθεση ανέφερε ύποπτες δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν στη Βόρεια Θάλασσα από μια σειρά ρωσικών συνεργείων/αλιευτικών σκαφών.

Κατά τη διάρκεια επιθεώρησης που διεξήχθη σε λιμάνι της Δανίας, βρέθηκε «εξοπλισμός ικανός να στέλνει και να λαμβάνει στρατιωτικά μηνύματα» σε μία από αυτές τις μονάδες, υποδεικνύοντας ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιεί τα αλιευτικά σκάφη για να υποστηρίξει τις στρατιωτικές της δραστηριότητες.

Ο ίδιος εξοπλισμός φέρεται να υπάρχει και στο ESTER. Είναι πολύ πιθανό, επομένως, ότι το πλοίο παρακολουθείται στενά από ΝΑΤΟϊκά μέσα και η εκτεταμένη αποστολή του αμερικανικού Poseidon δεν είναι εντελώς άσχετη με αυτές τις δραστηριότητες.

Η έρευνα ισχυρίζεται ότι η Ρωσία διαθέτει στόλο σκαφών μεταμφιεσμένων σε αλιευτικές μηχανότρατες και ερευνητικά σκάφη, εξοπλισμένα με εργαλεία υποβρύχιας επιτήρησης για τη χαρτογράφηση στόχων δολιοφθοράς. Η πρώτη από μια σειρά αναφορών σχετικά με αυτήν την έρευνα μεταδόθηκε σε όλη τη Σκανδιναβία από τις DR, NRK, SVT και Yle. Μια ανασκόπηση που διεξήχθη από τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς ισχυρίζεται ότι τα τελευταία 10 χρόνια, τουλάχιστον 50 ρωσικά πλοία συλλέγουν κρυφά πληροφορίες στα ύδατα του ΝΑΤΟ.

Το Taurus, μια τράτα που ανήκει στη Norebo, ήταν μεταξύ των πλοίων που τα ειδησεογραφικά πρακτορεία συνδέουν με το υποτιθέμενο πρόγραμμα παρακολούθησης. Το σκάφος, το οποίο δραστηριοποιούνταν στη Θάλασσα Μπάρεντς και τη Νορβηγία και ελλιμενιζόταν σε διάφορα λιμάνια στη βόρεια Νορβηγία, προσέλκυσε πρόσφατα τις υποψίες από τις νορβηγικές αρχές για μια στενή επαφή με ένα υποβρύχιο του ΝΑΤΟ, αναφέρει το ρεπορτάζ.

Η Norebo, που ελέγχεται από τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Βιτάλι Ορλόφ, είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος ποσοστώσεων αλιείας στη Ρωσία και σημαντικός προμηθευτής στις παγκόσμιες αγορές, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης. Η Norebo ανέλαβε την Taurus τον Νοέμβριο του 2021 όταν απέκτησε τα περιουσιακά στοιχεία του Ομίλου FEST με έδρα το Μούρμανσκ.

Αν και απαγορεύεται από τα λιμάνια της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, τα ρωσικά αλιευτικά σκάφη εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση σε ορισμένα νορβηγικά λιμάνια. Στις αρχές Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, το μήκους 64 μέτρων Taurus ελλιμενίστηκε στο Τρόμσο, στη βόρεια Νορβηγία, σύμφωνα με το NRK.

Το Taurus είχε επανειλημμένα καθυστερήσει μια προγραμματισμένη αναχώρηση, είπε μια τοπική υπηρεσία στον νορβηγικό τηλεοπτικό σταθμό. Ωστόσο, καθώς το υποβρύχιο USS South Dakota ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι της Νορβηγίας, το ρωσικό σκάφος έφυγε ξαφνικά από το λιμάνι και έπλευσε στο μονοπάτι του υποβρυχίου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Επιπλέον, η έρευνα ισχυρίζεται ότι το Taurus έκανε «ασυνήθιστες» κινήσεις που συμπίπτουν με την εμφάνιση αμερικανικών υποβρυχίων και μια άσκηση του ΝΑΤΟ.

Το NRK επικοινώνησε με τον Ρώσο πρεσβευτή στη Νορβηγία, Τεζμουράζ Ρμισζιβίλι, ο οποίος αρνήθηκε ότι το Taurus εμπλέκεται στην παρακολούθηση οποιωνδήποτε πόρων του ΝΑΤΟ και χαρακτήρισε τις αξιώσεις μέρος ενός κύματος «ρωσοφοβίας». Ένας εκπρόσωπος της Norebo είπε στην IntraFish ότι δεν είχε τίποτα να προσθέσει στην άρνηση που δόθηκε στην έκθεση NRK.

Άλλα πλοία συνδέονταν επίσης με το υποτιθέμενο πρόγραμμα επιτήρησης στην έκθεση. Τον Νοέμβριο του 2022, η αστυνομία στο Κιρκένες της Νορβηγίας, βρήκε δύο πλοία -- το Ester (όπως στην περίπτωση του Ιονίου) και το Lira -- με πανομοιότυπες, χρονολογημένες συσκευές ραδιοφώνου κλειδωμένες κάτω από τα καταστρώματα.

Τα ρωσικά αλιευτικά σκάφη είχαν αποπλεύσει κατευθείαν από τις Νήσους Φερόες στο λιμάνι που συνορεύει με τη χερσόνησο Κόλα της Ρωσίας στα βόρεια, σύμφωνα με την έρευνα των σκανδιναβικών τηλεοπτικών σταθμών. Η χερσόνησος Κόλα είναι το επίκεντρο του στρατιωτικού κατεστημένου της Ρωσίας στη δυτική Αρκτική και το σπίτι του ισχυρού βόρειου στόλου της Ρωσίας, του μεγαλύτερου από τους τέσσερις ρωσικούς ναυτικούς στόλους.

Ένας απόστρατος Βρετανός αξιωματικός Ναυτικών Πληροφοριών κοίταξε τις εικόνες του ραδιοφώνου για τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς και αναγνώρισε ότι χρησιμοποιούνταν για αποστολή και λήψη κλήσεων και κωδικών Μορς, σύμφωνα με το NRK.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Το Master plan ΗΠΑ-Ισραήλ διάνοιξης του "θαλάσσιου καναλιού Μπέν Γκουριόν" σβήνει τη Διώρυγα του Σουέζ- Έρχονται τεκτονικές αλλαγές σε Παγκόσμιο εμπόριο και άμυνα

Ισραήλ -ΗΠΑ φαίνεται ότι προωθούν  την κατασκευή του  «Καναλιού Μπεν Γκουριόν», με το οποίο θα συνδεόταν ο κόλπος της...
Ελληνοτουρκικά 0

Τρόμος για την Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) του στόλου μας από τους Τούρκους- "Άρον -άρον" ενεργοποιούν το σόναρ ανίχνευσης δυτών "Aras-2023"

Οι Τούρκοι γνωρίζουν ότι τα λιμάνια τους στα μικρασιατικά παράλια και οι κρίσιμες σταθερές εγκαταστάσεις παροχής ...