Εθνικά θέματα

Παναγιωτόπουλος: Η Άγκυρα πρέπει να μας πείσει ότι θέλει να εκτονωθεί η ένταση-Τετ α τετ με Ακάρ στα χαλάσματα του σεισμού

Ωστόσο ο φονικός σεισμός, τ’ αντανακλαστικά της ελληνικής πολιτείας και η πράξη αλληλεγγύης προς τον πληγέντα λαό και ταυτόχρονα η κίνηση δημόσιας διπλωματίας με την αποστολή της ΕΜΑΚ από την πρώτη στιγμή στην πληγείσα περιοχή, έχει αναστρέψει πλήρως το κλίμα.

Σύμφωνα με το hellasjournal.com, για τον Τούρκο πολίτη που η κυβέρνηση του, φρόντισε επί 3,5 χρόνια να τον ποτίζει με μίσος για τους «κακούς Έλληνες», η εικόνα του διασώστη της ΕΜΑΚ με την ελληνική σημαία στη φόρμα να βγάζει τον έναν μετά τον άλλον εγκλωβισμένο είχε ως αποτέλεσμα την δημόσια «ομολογία» μέσω του «efxaristo gitona» που γράφτηκε στα πρωτοσέλιδα των τουρκικών εφημερίδων.

Ο υπουργός Εθνικής άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος που σηκώνει αυτά τα τρεισήμισι χρόνια το βάρος των πολιτικών αποφάσεων στον κρίσιμο τομέα της άμυνας μίλησε πριν από λίγες ώρες στον ραδιοφωνικό σταθμό του Σκάι και εμφανίστηκε σε αρκετές απαντήσεις επιφυλακτικός για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Υπάρχει μία αλλαγή συμπεριφοράς, δεν ξέρω αν θα είναι μόνιμη και σταθερή, διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις. Θεωρώ όμως ότι είναι απολύτως λογικό μετά το κακό που βρήκε τους γείτονες με το σεισμό και την τεράστια καταστροφή που έγινε εκεί πέρα. Τεράστια καταστροφή, ανυπολόγιστη και με ανυπολόγιστο οικονομικό κόστος έτσι για την αποκατάσταση αυτής της ζημιάς.»

Αυτή ήταν η πρώτη απάντηση στον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε ενώ στη συνέχεια αναπτύχθηκε διάλογος ο οποίος έχει να κάνει με το δύσκολο μέλλον της γείτονος μετά τον καταστρεπτικό σεισμό, η οποία σαφώς θα έχει ιδιαίτερες εξαρτήσεις από τη Δύση.

«Οποιαδήποτε χώρα αν δεχόταν ένα πλήγμα αυτού του μεγέθους θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο να ανορθωθεί με δικές της δυνάμεις, είναι εποχή μεγάλης οικονομικής αβεβαιότητας σε παγκόσμιο επίπεδο επίσης» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κος Παναγιωτόπουλος.

Οι παραβιάσεις και η ένταση

Και σ’ ότι αφορά τις καθημερινές έκνομες ενέργειες στον ουρανό του Αιγαίου, ο υπουργός, κρατά τις «μηδενικές τουρκικές δραστηριότητες στο FIR Αθηνών», μιλά για τις παραβιάσεις στον Εθνικό Εναέριο Χώρο που πάντοτε όπως σημειώνει θα υπάρχουν και επαναλαμβάνει την αρχική επιφυλακτικότητα του για τις μετέπειτα πράξεις της γείτονος.

«Είμαστε στο μηδέν όσον αφορά τις υπερπτήσεις. Κάποιες παραβιάσεις πάντα υπάρχουν, αλλά σποραδικές πλέον, όχι μαζικές και συχνότητες και καθημερινές. Και αυτό, αν μη τι άλλο, δείχνει ότι η προσοχή της ηγεσίας της γείτονος, σαφώς και έχει επικεντρωθεί στην προσπάθεια αποκατάστασης της ζημιάς, αλλά και στην προεκλογική προσπάθεια που συνδέεται ασφαλώς και με αυτή τη ζημιά και τη διαχείριση του αντικτύπου στη χώρα. Θα δούμε όπως σας είπα. Διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις. Θα πειστώ αν δω στοιχεία μονιμότητας και σταθερότητας σε αυτούς τους τόνους που έχουν πέσει, σε αυτή την ένταση που έχει εκτονωθεί.»

Τα παραπάνω ο κύριος Παναγιωτόπουλος ιδίως ότι η Άγκυρα πρέπει να πείσει για την διάθεση καλής γειτονίας και να παρουσιάζει ένα σταθερό ήρεμο πρόσωπο τα έχει πει τετ α τετ και στον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ αρκετές φορές κατά τις συναντήσεις τους στο περιθώριο των συνόδων της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

«Με τους Τούρκους, θέλουμε να δούμε στοιχεία σταθερότητας και μονιμότητας σε αυτή την υπεύθυνη και σοβαρή συμπεριφορά, αυτό είναι όλο. Θα δούμε λοιπόν.» και συνεχίζει ο κος Παναγιωτόπουλος να στέλνει το δικό του μήνυμα ως μέλος της κυβέρνησης για τα θέματα που αφορούν την κυριαρχία της χώρας και τα κυριαρχικά δικαιώματα.

«Θεωρώ ότι ασφαλώς και θα έχει. Άρα θα έχει και οικονομικό κόστος. Νομίζω όμως ότι στρατηγικά θα πρέπει να επιδιώκουμε και την συνεννόηση με τους γείτονες, αλλά συγχρόνως και ταυτοχρόνως, τη διασφάλιση των εθνικών μας δικαίων και την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, άρα για να επιτευχθεί αυτό το τελευταίο την συνέχιση της προσπάθειας ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων. {…} Μία Τουρκία που προβαίνει σε μονομερείς ενέργειες ανοίγοντας μέτωπα σε Λιβύη, σε Συρία, εδώ, εκεί, προβαίνοντας σε ευθείες απειλές προς μία χώρα – σύμμαχο στο ΝΑΤΟ όπως η Ελλάδα, είναι μία Τουρκία που δεν συνεισφέρει στην σταθερότητα και συνοχή της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας Συμμαχίας του ΝΑΤΟ.»

Απάντηση στον «δίκαιο διαμοιρασμό του πλούτου στο Αιγαίο»

Η Αθήνα διαμηνύει και πάλι ότι η διαφορές που υπάρχουν με την γείτονα είναι πολύ συγκεκριμένες και στην ατζέντα των συζητήσεων δεν τοποθετούνται νέα σημεία, όπως θέλει η Άγκυρα να βάλει και να εκβιάσει για παράδειγμα την σταδιακή αποστρατιωτικοποίηση των νησιών στο Αν. Αιγαίο. Ο υπουργός Εθνικής άμυνας απαντά στις φράσεις που είχε χρησιμοποιήσει ο κος. Ακάρ περί «δίκαιου διαμοιρασμού του πλούτου του Αιγαίου».

«Δεν είναι η πρώτη φορά. Έχει ξανακάνει τη χρήση αυτού του όρου στον πολιτικό του λόγο. Διαμοιρασμός του πλούτου του Αιγαίου» νομίζω ότι πρέπει να δούμε ότι πολύ ακριβή ερμηνεία της Τουρκικής γλώσσας, οι λέξεις έχουν τη σημασία τους. Έχουν τα συμφραζόμενα τους και νομίζω ότι από αυτό μόνο, αν γίνει, θα βγει το πραγματικό και ακριβές νόημα και τα όρια που θέτει ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας. Αυτό είναι ένα μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι να κάτσουμε να συζητήσουμε. Να συζητήσουμε όχι πώς θα μοιραστούμε τα δικά σας να γίνουν και λίγο δικά μας. Ασφαλώς και αυτό δεν το συζητάμε εμείς.»

Τετ α τετ Παναγιωτόπουλου- Ακάρ στα χαλάσματα…

Ο Έλληνας υπουργός, ύστερα από μια ιδιαίτερα μακρά περίοδο που δεν υπήρξε απολύτως καμία επικοινωνία, ήταν ο πρώτος που είχε συνομιλία με Τούρκο αξιωματούχο. Ο δίαυλος αυτός συνεχίζεται. Και μάλιστα ο κος. Παναγιωτόπουλος δεν αποκλείει μια επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές της Τουρκίας, μιας και ο Χουλουσί Ακάρ έχει «στρατοπεδεύσει» σε αυτές.

«Η πρόσκληση έχει επικοινωνηθεί, τουλάχιστον από την τουρκική πλευρά. Τώρα όντως όσο πηγαίνουμε πιο βαθιά στις προεκλογικές περιόδους το καθενός, της κάθε χώρας, τα περιθώρια θα είναι πιο στενά, αλλά δεν θα απέκλεια μία συνάντηση με τον Ακάρ και αν έπρεπε να βάλω στοίχημα γι’ αυτό, το πιθανότερο είναι να συμβεί αυτό στην Τουρκία στα σεισμόπληκτα, έτσι; Γιατί ξέρω ότι εκεί είναι συνέχεια. Από την πλευρά του έχει επικοινωνηθεί η πρόθεση να με υποδεχθεί εκεί, να δούμε από κοντά. Ξέρετε, λογοδοτούμε στους λαούς μας, ο καθένας από το κυβερνητικό του πόστο. Λοιπόν αυτό το μεγάλο κακό που έπαθαν, αλλά και αυτό που πάθαμε εμείς με το θανατηφόρο δυστύχημα… {…} Νομίζω πάνω σε αυτό το κλίμα θα μπορούσαμε να χτίσουμε, κρατώντας όμως τουλάχιστον όσο αφορά εμάς τις βασικές σταθερές αυτής της πολιτικής που είναι ότι διασφαλίζουμε τα εθνικά μας δίκαια. Ασφαλώς δεν συζητάμε οποιαδήποτε υποχώρηση ή υπονόμευση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και φυσικά συνεχίζουμε την προσπάθεια για να ενισχυθεί η χώρα τουλάχιστον όσον αφορά στο αποτρεπτικό της στίγμα.»

Μπορεί η Άγκυρα δια στόματος τόσο του κ. Ακάρ αλλά και μέσω του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επαναλαμβάνουν τα λεγόμενα «έξι σημεία» που έχουν θέσει στην ελληνική πλευρά όμως εκείνο το οποίο επαναλαμβάνει η Αθήνα είναι ότι η διαφορά που υπάρχει με τη γείτονα είναι η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όπως δηλαδή προχώρησε η Ελλάδα με την Ιταλία και με την Αίγυπτο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ