Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Οι Βρετανοί υπέγραψαν αμυντική συμφωνια με την Ελλάδα-Επιδίωξή τους η ενεργειακή πρόσβαση σε ΝΑ Μεσόγειο-Αιγαίο

Είναι γεγονός ότι το ενδιαφέρον της παγκόσμιας  επικαιρότητας μονοπωλούν πρωτίστως, η  Τουρκική τραγωδία λόγω των σεισμών πολύ μεγάλου μεγέθους και των τεράστιων  ανθρώπινων απωλειών και  καταστροφών που προκάλεσαν και δευτερευόντως οι εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ωστόσο η Ελλάδα  προχθές προχώρησε σε μια πολύ σημαντική κίνηση, η οποία ήταν η " Δήλωση Κοινού Οράματος" με την Μ. Βρετανία.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ , "Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος ολοκλήρωσε, χθες Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023, την επίσημη επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου συναντήθηκε με τον Βρετανό ομόλογό του κ. Μπεν Ουάλλας (Ret Hon Ben Wallace).

https://www.youtube.com/watch?v=0CzjYlOSIv8&ab_channel=PentapostagmaTV

Μετά την επίσημη υποδοχή στο “Horse Guards Parade” ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης και ο Βρετανός ομόλογός του, μετέβησαν στο Πόρτσμουθ, όπου επί του Αντιτορπιλικού “HMS DIAMOND”, πραγματοποιήθηκαν οι συνομιλίες των δύο Υπουργών και υπεγράφη η Δήλωση «Κοινού Οράματος» (Joint Vision Statement) μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου.

Κατά τις συνομιλίες υπογραμμίστηκε ότι οι ισχυροί δεσμοί των δύο χωρών εδράζονται σε κοινές αρχές και αξίες, της ελευθερίας, δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου.

Τονίστηκε, επίσης, η σημασία υποστήριξης της Ουκρανίας για αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής και της προάσπισης της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, ενώ συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και οι επιπτώσεις τους στην ειρήνη, την ασφάλεια και την σταθερότητα της περιοχής.

Η Δήλωση «Κοινού Οράματος» (Joint Vision Statement) επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Ελλάδος και του Ην. Βασιλείου για αμοιβαία υποστήριξη και συνδρομή προκειμένου αντιμετωπιστούν κοινές προκλήσεις και επιτευχθούν οι κοινοί στόχοι στον τομέα ασφάλειας. καθώς επίσης για εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην επιχειρησιακή εκπαίδευση, τις ασκήσεις και στη προοπτική ενίσχυσης της συνεργασίας στους τομείς της αμυντικής βιομηχανίας και τεχνολογίας.

Οι δύο χώρες επιβεβαίωσαν, ως Στρατηγικοί εταίροι και ως Σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, την προσήλωσή τους στο σεβασμό της κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών.

Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους στην αντιμετώπιση των απειλών για την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μεσόγειο και στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνώρισε την υποστήριξη που παρέχει η Ελλάδα στις βρετανικές δυνάμεις μέσω των εγκαταστάσεων στον Κόλπο της Σούδας και στα Χανιά, ενώ επισημάνθηκε η στρατηγική σημασία του λιμένος Αλεξανδρούπολης για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ.

Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν να καταρτίζουν κάθε χρόνο ένα «Οδικό Χάρτη» που θα περιλαμβάνει τις προτεραιότητες της αμυντικής συνεργασίας, καθιερώνεται δε ετήσιος Διάλογος για την Ασφάλεια και την Άμυνα προκειμένου να γίνεται επισκόπηση της προόδου και διερευνώνται νέες πρωτοβουλίες για περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας."

Σε πρόσφατο άρθρο μας είχαμε επισημάνει ότι  οι όποιες συζητήσεις γίνονται από την Τουρκία με την Μ.Βρετανία αναφορικά με την αγορά μαχητικών αεροσκαφών  Eurofighter , δεν θα τελεσφορήσουν κατά την άποψή μας, αφού είναι γνωστές οι αδελφικές σχέσεις ΗΠΑ-Μ. Βρετανίας, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα θελήσει το Λονδίνο για λογαριασμό του Ερντογάν να παίξει τον "Δούρειο ίππο", μετά την άρνηση της Ουάσιγκτον να δώσει τα F-16  στην Τουρκία.

Η Βρετανική στροφή προς την Ελλάδα με την υπογραφή της "Δήλωσης Κοινού Οράματος", έρχεται ως επιστέγασμα  της αναγνώρισης ότι η χώρα μας  αποτελεί πυλώνα ασφαλείας και σταθερότητας του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και την ΝΑ Μεσόγειο και  αποστασιοποίησης Ευρωπαϊκών κρατών από την Τουρκία  λόγω  της διπρόσωπης στάσης της  στη Συμμαχία, της φιλίας του Τούρκου Προέδρου  με τον Πούτιν , της μη αποδοχής εισόδου Φινλανδίας-Σουηδίας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο και γενικά της τουρκικής σφοδρής αντιδυτικής ρητορικής.

Οι αναφορές  Ελλάδας-Μ. Βρετανίας  στον από κοινού σεβασμό των προβλέψεων του Δικαίου της θάλασσας, πλήτουν το αυθαίρετο και ανυπόστατο τουρκικό ιδεολόγημα της "Γαλάζιας Πατρίδας" στην ΝΑ Μεσόγειο και την Κύπρο.

Από την άλλη βεβαίως εκτιμούμε ότι με την υπογραφή της "Δήλωσης Κοινού Οράματος "Αθήνας-Λονδίνου, ανοίγει διάπλατα η πόρτα για την Μ. Βρετανία μέσω  πετρελαϊκών εταιρειών της να μετάσχει μελλοντικά σε εξορύξεις πετρελαίου-φυσικού αερίου στην Ελληνική  και Κυπριακή ΑΟΖ.

Οψόμεθα

.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ