Εθνικά θέματα

Τσαβούσογλου και Δένδιας την ίδια μέρα στην Γκαμπόν της Αφρικής

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα πραγματοποιήσει κατά το διάστημα 11 έως 13 Ιανουαρίου 2022 περιοδεία σε τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής, όπου περιοδεύει από τις 8 Ιανουαρίου και ο Τούρκος ομόλογος του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι στις 13 Ιανουαρίου Τσαβούσογλου και Δένδιας θα πραγματοποιούν επίσκεψη στην ίδια χώρα την Γκαμπόν. Θα έχει ενδιαφέρον αν θα υπάρξει κάποια συνάντηση έστω και τυχαία μεταξύ των δυο άσπονδων φίλων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ το πρόγραμμα του Νίκου Δένδια περιλαμβάνει επίσκεψη στην Ακτή του Ελεφαντοστού στις 11 Ιανουαρίου, στη Γκάνα στις 12 και στην Γκαμπόν στις 13. Κατά την παραμονή του στις ανωτέρω χώρες, ο Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να έχει σειρά διμερών συναντήσεων με ανώτατους αξιωματούχους.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ακτή του Ελεφαντοστού, της πρώτης επίσκεψης Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στη χώρα, ο Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να έχει συνομιλίες με την ομόλογό του Κάντια Καμαρά. Eπιπλέον, αναμένεται να γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της χώρας ενώ επιπρόσθετα, αναμένεται να συναντήσει στελέχη της Africa Development Bank, ενώ θα επισκεφθεί και το Interregional Maritime Security Institute (ISMI) στον λιμένα τoυ Abidjan.

Στις 12 Ιανουαρίου, κατά τη δεύτερη επίσκεψή του στη Γκάνα (η πρώτη έλαβε χώρα τον Νοέμβριο του 2021), ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση στο Abidjan με την Υπουργό Εξωτερικών και Περιφερειακής Ενσωμάτωσης, Σίρλει Αγιορκτόρ Μπότσγουέι. Κατά την παραμονή του στη Γκάνα, ο Υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί το ελληνικό Σχολείο του Αγίου Νικολάου, στην πόλη Tema, το οποίο στηρίζεται από δωρεές Ελλήνων οι οποίοι δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στη Γκάνα.

Την Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου, ο Υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει τη δεύτερη επίσκεψή του στη Γκαμπόν (η πρώτη έλαβε χώρα τον Νοέμβριο του 2021). Κατά την παραμονή του στη Libreville, ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του, Μισέλ Μούσα-Ανταμό. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναμένεται να γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της χώρας, ενώ θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος, με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, την προβολή της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης για τους Ωκεανούς («Our Ocean Conference 2024») που θα φιλοξενηθεί από την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Γκαμπόν πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα τον παρελθόντα Ιούλιο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ κατά την περιοδεία του Υπουργού Εξωτερικών, στις ανωτέρω τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής, προγραμματίζεται η υπογραφή Μνημονίων Κατανόησης διμερούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς.

Οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας της Ελλάδας με τα συγκεκριμένα κράτη σε ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένων της οικονομίας, των επενδύσεων και του πολιτισμού.

Επιπλέον, οι συζητήσεις αναμένεται να καλύψουν τη συνεργασία της Ελλάδας με τις εν λόγω χώρες και σε διεθνείς οργανισμούς, για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, με βάση την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Επισημαίνεται ότι πρόκειται για το έκτο ταξίδι του Υπουργού Εξωτερικών στην Υποσαχάρια Αφρική, καθώς και το τέταρτο ταξίδι του στη Δυτική Αφρική, γεγονός που καταδεικνύει τη σημασία που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση στην ενίσχυση των σχέσεων της χώρας μας με τη συγκεκριμένη περιοχή.

Από τις 8 Ιανουαρίου περιοδεύει στην Αφρική ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πραγματοποιεί επίσκεψη από τις 8 Ιανουαρίου μέχρι και τις 14 του μήνα στη Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής, τη Ζιμπάμπουε, τη Ρουάντα, τη Γκαμπόν και το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε.

Με την ευκαιρία της επίσκεψής του στη Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής, ο Τσαβούσογλου εγκαινίασε επίσημα το Γενικό Προξενείο στο Κέιπ Τάουν στις 9 Ιανουαρίου 2023 και πραγματοποίησε επίσημες συναντήσεις στην Πρετόρια στις 10 του μήνα.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Τούρκος Υπουργός θα πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις στη Ζιμπάμπουε στις 11 Ιανουαρίου 2023, στη Ρουάντα στις 12 Ιανουαρίου 2023, στη Γκαμπόν στις 13 Ιανουαρίου 2023 και στο Σάο Τομέ και Πρίνσιπε στις 14 Ιανουαρίου 2023.

Σύμφωνα με το Τουρκικό ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια των επισκέψεων του Τσαβούσογλου, οι διμερείς σχέσεις της Τουρκίας με τις προαναφερθείσες χώρες θα συζητηθούν σε όλες τις πτυχές τους και θα ανταλλαγούν απόψεις σχετικά με περιφερειακά ζητήματα, καθώς και την πολιτική μας για την αφρικανική εταιρική σχέση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

TOS-1A Solntsepek
Ένοπλες Συρράξεις 0

Αμείωτη βαρβαρότητα στην Ουκρανία! Ρωσικά θερμοβαρικά «έλιωσαν» Ουκρανούς στρατιώτες μέσα σε λίγα λεπτά-Κανείς δεν επιβίωσε! (Βίντεο)

Στην κατεύθυνση του Κουπιάνσκ αυτήν την φορά, ρωσικά συστήματα εκτόξευσης θερμοβαρικών βλημάτων τύπου TOS-1A Solntsepek...