Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Ελλάδα-Αίγυπτος-Σαουδική Αραβία σχεδιάζουν την από κοινού διοργάνωση του Μουντιάλ 2030-Οφέλη- γεωπολιτικές συνέπειες για τη χώρα μας

"Η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και η Ελλάδα υποβάλλουν κοινή προσφορά για  τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2030.", αναφέρει σε άρθρο του έγκριτο Διεθνές ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν στις 4 Αυγούστου ότι η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και η Ελλάδα σχεδιάζουν να υποβάλουν τριμερή προσφορά για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2030.

Η αιγυπτιακή κυβερνητική εφημερίδα Akhbar Elyom ανέφερε στις 4 Αυγούστου ότι ο υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού της Αιγύπτου Ashraf Sobhi πραγματοποίησε τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του από τη Σαουδική Αραβία και την Ελλάδα για να γίνουν οι τελικές ρυθμίσεις για την προσφορά αφού και τα τρία μέρη συμφώνησαν να φιλοξενήσουν από κοινού το πιο σημαντικό παγκόσμιο ποδοσφαιρικό γεγονός 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Sobhi συζήτησε με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, Abdulaziz bin Turki Al-Faisal, πολλά θέματα που σχετίζονται με αθλητικές υποθέσεις και τόνισε ότι η φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλλου και των Ολυμπιακών Αγώνων είναι όνειρο όλων, συμπεριλαμβανομένων των αξιωματούχων και των φιλάθλων στην Αίγυπτο.

Στις 8 Αυγούστου, ο Sobhi είπε στον αιγυπτιακό ραδιοφωνικό σταθμό Mega FM ότι «η Αίγυπτος εργάζεται για να υποβάλει αίτηση για να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο και άλλα αθλητικά τουρνουά στο μέλλον», αρνούμενος να αποκαλύψει οποιεσδήποτε λεπτομέρειες σχετικά με αυτό και λέγοντας ότι τέτοια θέματα είναι εμπιστευτικά.

«Το αιγυπτιακό κράτος έχει τις δυνατότητες που του επιτρέπουν να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά αυτό το θέμα πρέπει ακόμα να επανεξεταστεί», πρόσθεσε ο Sobhi, τονίζοντας την πρόσφατη επιτυχία της Αιγύπτου στη διοργάνωση πολλών διεθνών τουρνουά.

Τα τελευταία χρόνια, η Αίγυπτος φιλοξένησε πολλά αθλητικά τουρνουά, όπως το Κύπελλο Εθνών Αφρικής τον Ιούνιο του 2019, το Κύπελλο Εθνών Αφρικής U-23 τον Νοέμβριο του 2019 και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Χάντμπολ Ανδρών τον Ιανουάριο του 2021, επιπλέον του Αφρικανικού Πρωταθλήματος Χάντμπολ Ανδρών τον περασμένο Ιούλιο.

Οι παρατηρητές επαίνεσαν τις δυνατότητες των τριών χωρών που τις προκρίνουν να διοργανώσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο και να διοργανώσουν ένα επιτυχημένο τουρνουά.

Ο Αιγύπτιος αθλητικός αναλυτής Mohammed al-Jazzar είπε στο Al-Monitor: «Πιστεύω ότι η Αίγυπτος, η Ελλάδα και η Σαουδική Αραβία θα μπορούσαν να πετύχουν τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2030, επειδή οι τρεις χώρες έχουν μια ισχυρή υποδομή για να φιλοξενήσουν και να διοργανώσουν το πιο σημαντικό τουρνουά στον κόσμο του ποδοσφαίρου. .»

Πρόσθεσε: «Οι προηγούμενες εμπειρίες των τριών χωρών στη διοργάνωση πολλών ηπειρωτικών και διεθνών τουρνουά τους δίνουν μια μεγάλη ευκαιρία να κερδίσουν την προσφορά για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2030».

Ο Jazzar τόνισε την ανάγκη οι τρεις χώρες να υποβάλουν μια ισχυρή προσφορά στη FIFA για να ανατρέψει την πλάστιγγα υπέρ τους έναντι των προσφορών που υποβάλλονται από άλλες χώρες.

Ο ανταγωνισμός για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2030 θα είναι σκληρός, καθώς η Ουρουγουάη, η Αργεντινή, η Χιλή και η Παραγουάη υπέβαλαν κοινή προσφορά στις αρχές Αυγούστου για να φιλοξενήσουν τη διοργάνωση.

Η Ισπανία και η Πορτογαλία ξεκίνησαν επίσης την κοινή τους εκστρατεία για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2030, ενώ τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν στα μέσα Ιουλίου ότι το Μαρόκο είχε αποφασίσει να υποβάλει δική του προσφορά για να φιλοξενήσει το τουρνουά.

Ο Αιγύπτιος αθλητικός κριτικός Hadi al-Madani είπε στο Al-Monitor: «Η Αίγυπτος έχει πετύχει τα τελευταία χρόνια να φιλοξενεί και να διοργανώνει μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις σε διάφορα αθλήματα. Το μόνο που της μένει να κάνει είναι να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το Παγκόσμιο Κύπελλο».

Εξήγησε, «Η προσπάθεια της Αιγύπτου να φιλοξενήσει το τουρνουά μαζί με άλλες χώρες της επιτρέπει να ξεπεράσει τα εμπόδια που δεν πληρούν όλες τις προϋποθέσεις της FIFA. Για παράδειγμα, τα περισσότερα γήπεδα μεγάλης χωρητικότητας βρίσκονται στο Κάιρο. Έτσι, η από κοινού φιλοξενία του τουρνουά θα απαλλάξει την Αίγυπτο από τα πλήρη οικονομικά βάρη της διοργάνωσης, στην οποία συμμετέχουν 48 ομάδες και αυτό απαιτεί τον εξοπλισμό των γηπέδων με συγκεκριμένες προδιαγραφές που υπερβαίνουν τις δυνατότητες όλων των αιγυπτιακών γηπέδων που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή».

Ο Μαντάνι πρόσθεσε, «Η φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλλου από κοινού μεταξύ Αιγύπτου, Σαουδικής Αραβίας και Ελλάδας επιτυγχάνει τον κύριο στόχο της προώθησης κάθε χώρας, στις αθλητικές εγκαταστάσεις και τις υποδομές τους».

Η Αίγυπτος εργάζεται εδώ και χρόνια για να αναπτύξει αθλητικές εγκαταστάσεις και να δημιουργήσει νέα στάδια, συμπεριλαμβανομένης μιας αθλητικής πόλης στη νέα διοικητική πρωτεύουσα, με στόχο να μεγιστοποιήσει τις οργανωτικές δυνατότητες της χώρας να φιλοξενήσει παγκόσμιο πρωτάθλημα, σύμφωνα με τις οδηγίες του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι .

Η αθλητική πόλη της Αιγύπτου θα περιλαμβάνει οτιδήποτε σχετίζεται με ομαδικά και ατομικά αθλήματα, όπως στάδια και στεγασμένες αίθουσες, καθώς και άλλους χώρους εξυπηρέτησης, ιατρικά κέντρα και ξενοδοχεία, διοικητικά κτίρια και χώρους παραμονής για το κοινό.

Τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν επίσης στις 4 Αυγούστου ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο κατασκευής ενός νέου γηπέδου διεθνών προδιαγραφών στη νέα πόλη Ελ Αλαμέιν ως μέρος της προετοιμασίας της για τη φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2030."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι  δικαιώνεται πλήρως η  εφαρμοσθείσα Ελληνική εξωτερική πολιτική τα τελευταία χρόνια , με τη σύσφιξη των σχέσεων με Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία  

Η τριμερής συνεργασία βαθαίνει ακόμη περισσότερο, αφού αποκτά εκτός  από πολλά κοινά σημεία στους τομείς της άμυνας, της εξωτερικής πολιτικής, της οικονομίας και της ενέργειας μιας επιπλέον διάστασης, αυτής του αθλητισμού

Εκτίμησή μας είναι ότι η υποψηφιότητα των 3 χωρών για την ανάληψη του Μουντιάλ του 2030 είναι πολύ ισχυρή και ότι θα είναι μάλλον εκείνη που θα ευοδωθεί και θα επικρατήσει των υπολοίπων

Σε όποια όμως των περιπτώσεων διαφαίνονται για μια ακόμη φορά οι σε  βάθος χρόνου συνέπειες μιας σταθερής και αταλάντευτης εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας, σύμφωνης πάντα με το Διεθνές Δίκαιο, αναφορικά με σημαντικότατους γεωπολιτικούς παίκτες στη ΝΑ Μεσόγειο, όπως είναι η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία

Η Ελλάδα αργά και σταθερά έχει δημιουργήσει ισχυρές συμμαχίες με διάρκεια  χρόνου στην περιοχή, οι οποίες σε συγκερασμό με την ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεών μας, αποτελούν εγγυητές της σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, απέναντι στην αναθεωρητική καιροσκοπική και επιθετική τουρκική εξωτερική πολιτική

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...