Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Μετωπική Αθήνας-Μόσχας με απέλαση Ελλήνων διπλωματών: Έρχονται κι άλλες άμεσες συνέπειες των εχθρικών ενεργειών που ξεκίνησαν οι ελληνικές αρχές

Μόλις πριν από λίγες ώρες γράφαμε πως οι ελληνορωσικές σχέσεις οδεύουν στο ναδίρ και μόλις ήλθε και η επιβεβαίωση. 

 Η Πρέσβης της Ελλάδας στη Μόσχα Αικατερίνη Νασίκα κλήθηκε σήμερα στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου της κοινοποιήθηκε ότι οκτώ Έλληνες διπλωματικοί υπάλληλοι στη Ρωσία κηρύχθηκαν persona non grata ως απάντηση.

«Στις 27 Ιουνίου, η Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, Αικατερίνη Νασίκα, κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, που εξέφρασε έντονη διαμαρτυρία για την συγκρουσιακή πορεία των ελληνικών αρχών προς τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στο καθεστώς του Κιέβου και την κήρυξη μιας ομάδας Ρώσων διπλωματών στην Ελλάδα ως persona non Grata», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ρωσική διπλωματική υπηρεσία.

«Στην πρέσβη δόθηκε σημείωμα με ειδοποίηση ότι, ως απάντηση, οκτώ Έλληνες διπλωματικοί υπάλληλοι στη Ρωσία έχουν κηρυχθεί persona non grata και πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός οκτώ ημερών», πρόσθεσαν. «Πληροφορίες δόθηκαν για άλλα βήματα που έγιναν από τη ρωσική πλευρά που σχετίζονται με τη λειτουργία των ξένων αποστολών της Ελλάδας στη Ρωσία».

Η ρωσική διπλωματική αποστολή τόνισε ότι «μιλάμε για τις άμεσες συνέπειες των εχθρικών ενεργειών που ξεκίνησαν οι ελληνικές αρχές». "Όλη η ευθύνη για αυτό βαρύνει αποκλειστικά την Αθήνα. Υποδεικνύεται ότι σε περίπτωση που συνεχιστεί η αντιρωσική πολιτική, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος να απαντήσουμε", κατέληξε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τι απαντάει το ελληνικό ΥΠΕΞ 

Ανακοίνωση εξεδόθη άμεσα εκ του Υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με απόφαση των ρωσικών αρχών για την κήρυξη οκτώ διπλωματικών στελεχών της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα, καθώς και του Γενικού Προξενείου Μόσχας, ως personae non grata (27.06.2022)

Συγκεκριμένα αναφέρεται: 

Εκφράζουμε την έντονη λύπη μας για την απόφαση των ρωσικών Αρχών για την κήρυξη οκτώ στελεχών της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα, καθώς και του Γενικού Προξενείου στη Μόσχα, ως personae non grata.

Δεν υφίσταται καμία βάση για την απόφαση των ρωσικών Αρχών για την απέλαση μελών του προσωπικού ελληνικής διπλωματικής και προξενικής αρχής στη Ρωσία, τα οποία, διακρινόμενα για τον επαγγελματισμό τους και υψηλό αίσθημα ευθύνης, επιτελούσαν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τις προβλέψεις των Συμβάσεων της Βιέννης για τις Διπλωματικές και Προξενικές Σχέσεις.

Η Ελλάδα τηρεί στάση αρχής, με γνώμονα το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Eξυπακούεται ότι η Πρεσβεία στη Μόσχα, καθώς και οι Προξενικές Αρχές στη Ρωσία θα συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια με όλα τα μέσα στη διάθεση τους προκειμένου να συνεχίσουν να επιτελούν την αποστολή τους υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Επιστήμη 0

Κβαντική Επανάσταση! «Σημαντική ανακάλυψη» από Κινέζους επιστήμονες θα μπορούσε να ξαναγράψει τη θεωρία του Αϊνστάιν που πήρε βραβείο Νόμπελ

Μια ομάδα επιστημόνων υπό την ηγεσία της Κίνας ισχυρίστηκε ότι πέτυχε μια σημαντική ανακάλυψη που θα μπορούσε να...