Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Ν. Λυγερός: Με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση αντιμετωπίζει πλέον η Ελλάδα την Τουρκία (Βίντεο)

Για λάθος στρατηγική και καθυστερήσεις στην εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ μιλάει ο γεωστρατηγικός αναλυτής Νίκος Λυγερός, στο Ράδιο Πρώτο (Εκπομπή Πρωινοί Τύποι). 

Ο κος Λυγερός αναφέρεται επίσης στην κατάσταση που επικρατεί στα Ελληνοτουρκικά τονίζοντας ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση την Τουρκία πράγμα που εν μέρη οφείλεται και στις συμφωνίες που έχει συνάψει με Γαλλία και Ηνωμένες πολιτείες όπως επίσης και στο εξοπλιστικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία υπογράφηκε στις 28 Σεπτεμβρίου του 2021 μεταξύ των δύο χωρών και ψηφίστηκε ως νόμος στην βουλή. Το άρθρο 2 προβλέπει την αμοιβαία συνδρομή «ακόμα και με ένοπλη βία» του έτερου κράτους, όταν και τα δύο συμβαλλόμενα μέλη διαπιστώσουν από κοινού ότι ένα κράτος απειλείται ή δέχεται επίθεση στην επικράτειά του από κάποιο τρίτο κράτος.

Στο σημείο αυτό συζητείται διεθνώς αν οι Θαλάσσιες Ζώνες συγκαταλέγονται στην επικράτεια του κράτους, κάτι που κάποιες χώρες, π.χ. οι Φιλιππίνες σαφώς υποστηρίζουν. 

Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η επισιτιστική κρίση μπαίνουν επίσης στο μικροσκόπιο του αναλυτή που τονίζει ότι η δημιουργία μιας επισιτιστικής κρίσης, τεχνητής όπως αναφέρει ο οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, πρέπει να αποφευχθεί και σε όλους μας έρχεται στο μυαλό ένα νέο Γολoντομόρ (Ο Μεγάλος Λιμός της Ουκρανίας (1932-1933) ή Γολoντομόρ (ουκρανικά: Голодомор) υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες εθνικές καταστροφές στη σύγχρονη ιστορία της Ουκρανίας που συνοδεύτηκε από το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ο λιμός επηρέασε και άλλες περιοχές της Σοβιετικής Ένωσης, ωστόσο εκδηλώθηκε με μεγαλύτερη ένταση και περισσότερα θύματα στην Ουκρανία, και σε γειτονικές περιοχές της. Οι αρχικές εκτιμήσεις για τον αριθμό θανάτων από ιστορικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους είχαν μεγάλες αποκλίσεις. Σύμφωνα με τις μερικές εκτιμήσεις, μέχρι και 12 εκατομμύρια εθνικά Ουκρανοί πέθαιναν από τον λιμό. Μια κοινή δήλωση των Ηνωμένων Εθνών που υπογράφηκε από 25 χώρες το 2003 κάνει λόγο για 7-10 εκατομμύρια θανάτους. Περαιτέρω έρευνες έχουν μειώσει τον εκτιμώμενο αριθμό θανάτων σε 3,3 με 7,5 εκατομμύρια.

Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε το Μια σταλιά ιστορία και επικαιρότητα 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ