Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Οι Ελληνοαμερικανοί ζητούν από τον Μπάιντεν να τραβήξει το αυτί της Τουρκίας για τις προκλήσεις

Το Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο (AHI) καταδικάζει την υπερπτήση δύο τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών κοντά στο βόρειο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στις 20 Μαΐου 2022 και καλεί την κυβέρνηση Μπάιντεν να καλέσει την Τουρκία για τις παραβιάσεις της.

"Η επιθετικότητα της Τουρκίας κοντά στην Αλεξανδρούπολη είναι κατάφωρη, παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας και αποτελεί απειλή για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης, η οποία είναι επιζήμια για τα συμφέροντα των ΗΠΑ", δήλωσε ο πρόεδρος του AHI Νίκος Λαριγκάκης. "Οι υπερπτήσεις της Τουρκίας πρέπει να εξεταστούν μέσα από αυτό το πρίσμα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν πρέπει να ελαχιστοποιούνται ως "ελληνοτουρκική διαφορά". Καλούμε την κυβέρνηση Μπάιντεν να καταδικάσει τις παραβιάσεις της Τουρκίας και να καλέσει την Τουρκία να σταματήσει τις υπερπτήσεις της στον εναέριο χώρο της Ελλάδας".

 

Γιατί έχει σημασία

- Οι υπερπτήσεις της Τουρκίας πάνω από την Αλεξανδρούπολη αποτελούν σημαντική κλιμάκωση, καθώς οι τουρκικές υπερπτήσεις συνήθως γίνονται πάνω από τα ελληνικά νησιά. 

- Η Αλεξανδρούπολη είναι ένας αναδυόμενος ενεργειακός κόμβος και κρίσιμη για την προβολή των συμφερόντων ασφαλείας του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών στα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα. 

- Η Ελλάδα επιτρέπει σε σημαντικό τμήμα της 10ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Μάχης του Στρατού των ΗΠΑ να εισέρχεται στο ευρωπαϊκό θέατρο μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και να αναχωρεί μέσω της Αλεξανδρούπολης. 

- Η Αλεξανδρούπολη έχει πρόσφατα αναφερθεί ως η "Σούδα του Βορρά" από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Κωνσταντίνο Φλώρο. 

- Επί του παρόντος, η στρατιωτική βοήθεια διακινείται προς την Ανατολική Ευρώπη και την Ουκρανία μέσω της Αλεξανδρούπολης.

Ιστορικό

Το AHI έχει επανειλημμένα καταδικάσει τις υπερπτήσεις της Τουρκίας και πρόσφατα κάλεσε την Υφυπουργό Εξωτερικών Victoria Nuland να επανεξετάσει επίσημα τις παραβιάσεις της Τουρκίας κατά τον Νόμο περί Ελέγχου Εξαγωγών Όπλων (AECA). 

Το AHI υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι κάθε φορά που η Τουρκία παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο με ένα αεροσκάφος αμερικανικής προέλευσης, μια τέτοια ενέργεια αντιβαίνει στον Νόμο περί Ελέγχου Εξαγωγών Όπλων (AECA). 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ