Εθνικά θέματα

Μεγάλη σημασία! "Άνοιξη" διεθνών ασκήσεων τον Μάϊο στις οποίες μετέχει ή οργανώνει η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου της Ελλάδας (Βίντεο)

Ο μήνας Μάϊος έχει βαρύ εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τις Μονάδες της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) της χώρας μας, οι οποίες θα βρίσκονται κυριολεκτικά με το δάκτυλο στη σκανδάλη.

Οι Διεθνείς ασκήσεις στις οποίες θα λάβει μέρος ή και θα οργανώσει την διεξαγωγή τους η ΔΕΠ είναι οι ακόλουθες:

ΤΑΜΣ "Trojan Footprint 2022" 

Η  Τακτική άσκηση με στρατεύματα (ΤΑΜΣ) "Trojan Footprint 2022"  είναι  πολυεθνική, κορυφαία άσκηση των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων στην Ευρώπη.

Ενώ η άσκηση επικεντρώνεται στη βελτίωση της ικανότητας του SOF ( ειδικών επιχειρήσεων)  να αντιμετωπίσουν πολλαπλές  απειλές, αυξάνει παράλληλα  την ενσωμάτωση με συμβατικές δυνάμεις και ενισχύει τη διαλειτουργικότητα με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και τους Ευρωπαίους εταίρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το πιο σημαντικό, είναι ότι η ΤΑΜΣ "Trojan Footprint" ενισχύει τη στρατιωτική ετοιμότητα, καλλιεργεί εμπιστοσύνη και αναπτύσσει μόνιμες σχέσεις που προάγουν την ειρήνη και τη σταθερότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η άσκηση των πολυεθνικών δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων "Trojan Footprint 2022" έχει ξεκινήσει στο έδαφος πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Έως τις 13 Μαΐου, τμήματα αυτής της άσκησης θα πραγματοποιηθούν στη Βουλγαρία με τη συμμετοχή στρατιωτικών μονάδων από χώρες μέλη και εταίρους του ΝΑΤΟ. Εκτός από σχηματισμούς από τις μονάδες των βουλγαρικών ενόπλων δυνάμεων, μέλη  του Υπουργείου Εσωτερικών θα συμμετάσχουν επίσης.

Στις 12 Μαΐου θα γίνει VIP ημέρα στο  πεδίο ασκήσεων  της Τσράντσα στη Βουλγαρία

Η άσκηση διάρκειας δύο εβδομάδων θα περιλαμβάνει ασκήσεις στον αέρα, τη θάλασσα και το έδαφος , με ανάλογες δραστηριότητες  σε Γερμανία, Πολωνία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Γεωργία, Κροατία και τη Σλοβενία.

Αναφορικά με την Ελλάδα  ξεκίνησε σήμερα  η  διεξαγωγή της εν λόγω άσκησης, η οποία διογανώνεται στη Νέα Πέραμο από τον διοικητή της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων ΗΠΑ στην Ευρώπη (Commander of US Special Operations Command Europe – SOCEUR). 

 

 

ΤΑΜΣ "Alexander The Great"

Σήμερα αρχίζει επίσης η  Διακλαδική ΤΑΜΣ "Alexander The Great 2022" αμφιβίων-αποβατικών επιχειρήσεωνη οποία θα διαρκέσει όλο τον μήνα, με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

Η άσκηση θα διεξαχθεί σε περιοχές του Κεντρικού  και Βόρειου Αιγαίου, καθώς και στον Παγασητικό κόλπο, με τις Ειδικές Δυνάμεις  μας να προβαίνουν σε επίδειξη των υψηλών επιχειρησιακών δυνατοτήτων τους.

Η εν λόγω άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement -MDCA) με τις ΗΠΑ και έχει σκοπό την αναβάθμιση του επιπέδου συνεργασίας, συναντίληψης και ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ των συμμετεχουσών δυνάμεων.

ΤΑΜΣ "Stolen Cerberus"

"Αύριο αρχίζει η ΤΑΜΣ "Stolen Cerberus" με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Πρόκειται για άσκηση με αντικείμενα ρίψεως προσωπικού και εφοδίων. Η άσκηση θα διεξαχθεί σε διαφορετικές ζώνες ρίψης σε Μέγαρα, Λάρισα, Ρόδο, Λήμνο και Νέα Πέραμο και θα ολοκληρωθεί στις 11 Μαΐου"σύμφωνα με ΜΜΕ της χώρας μας 

Επισημαίνουμε τη σπουδαιότητα της εν λόγω άσκησης ιδίως για την άμυνα των νησιών μας στο Αιγαίο, αφού είναι πάρα πολύ ζωτικής σημασίας η εξασφάλιση ζωνών ρίψεως σε αυτά, προκειμένου να δεχθούν εφόδια-υλικά και ενισχύσεις σε περίπτωση διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων από την ηπειρωτική Ελλάδα

Σύμφωνα με το ίδιο ΜΜΕ θα διεξαχθούν άλλες 2 ασκήσεις που θα μετέχουν οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, το οποίο αναφέρει τα ακόλουθα:

TAMΣ "Swift Response"

"Από τις 7 έως τις 20 Μαΐου η ΔΕΠ θα συμμετέχει στην άσκηση Swift Response, η οποία αποτελεί μέρος της άσκησης Defender Europe.

Η Swift Response θα διεξαχθεί στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και πέρα από τη διοργανώτρια χώρα και την Ελλάδα θα συμμετέχουν οι ΗΠΑ, το Μαυροβούνιο, η Αλβανία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο".

Αεροπορική άσκηση "Tiger Meet"

"Από τις 9 έως τις 20 Μαΐου διεξάγεται η άσκηση Tiger Meet στην αεροπορική βάση του 'Αραξου.

Η άσκηση φιλοξενείται για πρώτη φορά από την 335 Μοίρα στην Ελλάδα. Σε αυτή, συμμετέχουν 60 μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, το Βέλγιο και τη Τσεχία, με αποστολές σύνθετων επιχειρήσεων καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα αποστολών του σύγχρονου αεροπορικού πολέμου όπως αμυντικές / επιθετικές επιχειρήσεις εναντίον αεροπορικής ισχύος, αεροπορικής απομόνωσης, δυναμικής στοχοποίησης, στοχοποίησης χρονικά ευαίσθητων στόχων αλλά και επιχειρήσεις καταστολής - καταστροφής της εχθρικής αεράμυνας, επιχειρήσεις αεροπορικών δυνάμεων επ' ωφελεία χερσαίων και θαλάσσιων επιχειρήσεων.

Οι αποστολές θα υποστηρίζονται από ιπτάμενο radar του ΝΑΤΟ"

Υπενθυμίζουμε ότι από την συγκεκριμένη άσκηση το ΓΕΕΘΑ απέβαλλε την Τουρκία, λόγω των αεροπορικών λεονταρισμών και προκλητικότητας στο Αιγαίο με συνεχείς παραβιάσεις του ΕΕΧ και υπερπτήσεις σε κατοικημένα και ακατοίκητα νησιά μας.

Διαπιστώσεις -Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η ετοιμότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο, γεγονός το οποίο αναγνωρίζεται από τους συμμάχους και φίλους μας και το οποίο γνωρίζει πολύ καλά και η Τουρκία, η οποία όταν το ΓΕΕΘΑ διέταξε πρόσφατα  την ανάπτυξη σε χώρους διασποράς  την αντιαεροπορικών στα νησιά μας στο Αιγαίο, καθήλωσε τα μαχητικά της στο έδαφος για παν ενδεχόμενο...

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Δεν του γλίτωσε ούτε ο βασιλιάς Αιγέας! Τούρκος συγγραφέας προαναγγέλλει την πρώτη φάση του σχεδίου υπαγωγής των νησιών μας στην τουρκική επικράτεια

“Βρώμικα” παιχνίδια με την ιστορία του Αιγαίου παίζουν οι Τούρκοι και ως γνωστόν η ιστορία εκδικείται