Εθνικά θέματα

ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η Αθήνα καταρτίζει σχέδιο απομάκρυνσης ομογενών από την Ουκρανία

Στην κόψη του ξυραφιού κινούνται πλέον τα πράγματα στην Ουκρανία καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι οι αναλυτές που θεωρούν πολύ πιθανό πως τελικά ο Πούτιν δεν θα διστάσει να πατήσει έστω και περιορισμένα την σκανδάλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Αθήνα ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις στην περιοχή αυτή για πολλούς λόγους οι οποίοι διόλου αμελητέοι δεν είναι…

Καταρχήν μια θερμή αναμέτρηση της Δύσης με την Ρωσία μπορεί να καταστήσει στόχους των πυραύλων Σούδα και Αλεξανδρούπολη. Με ότι αυτό συνεπάγεται για την εμπλοκή στη συνέχεια και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην αναμέτρηση αυτή.

Κατά δεύτερον οι εξελίξεις στην Ουκρανία επηρεάζουν σε σημαντικότατο βαθμό το θέμα της αύξησης των τιμών στην ενέργεια και ειδικότερα στο φυσικό αέριο.

Τρίτος και εξίσου σημαντικός λόγος είναι οι περίπου 120.000 ψυχές που αναπνέουν ελληνικά στην περιοχή της Ουκρανίας. Χαρακτηριστικό της σημασίας που αποδίδει σε αυτό τον τρίτο λόγο η Αθήνα είναι το πρόσφατο ταξίδι του Νίκου Δένδια στις πόλεις Σαρτανά και Μαριούπολη αλλά και η αναφορά σε αυτό, μετά την ενημέρωση των εκπροσώπων των κομμάτων

Ο Νίκος Δένδιας είχε δηλώσει: «Ενημέρωσα, λοιπόν, τους συναδέλφους, καταρχήν, για τη χθεσινή μου επίσκεψη στην Μαριούπολη. Στην ευρύτερη αυτή περιοχή κατοικούν περίπου 120.000 Έλληνες ομογενείς. Είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με εκπροσώπους τους και να τους διαβεβαιώσω για το ενδιαφέρον της πατρίδας για αυτούς…

…Η ελληνική κοινότητα στην περιοχή εκείνη, αντιμετωπίζει εκτός από τα ζητήματα ασφαλείας και σοβαρά προβλήματα όσον αφορά τις συνθήκες περίθαλψης και διαβίωσης. Το ελληνικό κράτος θα βοηθήσει όσο μπορεί στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Εν πάση περιπτώσει, όμως, δήλωσα στην Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και στους εκπροσώπους της ότι η Ελληνική Δημοκρατία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο Πρωθυπουργός, θα είναι δίπλα τους και θα τους στηρίξει.»

Το ταξίδι αυτό του Νίκου Δένδια στην Ουκρανία και τους έλληνες ομογενείς εκεί αντί του αρμόδιου υφυπουργού Κατσανιώτη και οι αναφορές στην δήλωση του υπουργού μετά την ενημέρωση των κομμάτων, έθεσε σε συναγερμό πολλά δημοσιογραφικά αντανακλαστικά.

Ο λόγος ήταν η πιθανότητα να υπάρχει από την πλευρά της Αθήνας σχέδιο απομάκρυνσης του συνόλου ή έστω μέρους του πληθυσμού αυτού που θα επιθυμήσει να απομακρυνθεί από τις εστίες του πολέμου.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που μίλησαν στο Πενταπόσταγμα, ήδη ο ΑΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος εφαρμόζοντας το ρητό «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» έχει υπό κατάρτιση σχέδιο για την απομάκρυνση πληθυσμών από την φλεγόμενη περιοχή. Σχέδιο του οποίου, ένα προσχέδιο έχει ήδη κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών, που θα συντονίσουν την όλη επιχείρηση. Πολλές λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές για προφανείς λόγους, ωστόσο σύμφωνα με τις ίδιες πηγές έχει γίνει ήδη σχετική κρούση και σε πλοιοκτήτες προκειμένου να γίνει βολιδοσκόπηση κατά πόσο και υπό ποιες προϋποθέσεις θα ήθελαν να διαθέσουν επιβατικά πλοία που διαθέτουν.

Η εξέλιξη αυτή φέρνει στην μνήμη την περίφημη επιχείρηση Χρυσόμαλλο Δέρας που είχε πραγματοποιήσει το Πολεμικό Ναυτικό το 1993.

Η Επιχείρηση Χρυσόμαλλο Δέρας ήταν μία επιχείρηση εκκένωσης αμάχων, που πραγματοποίησε το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τον Αύγουστο του 1993, για να μεταφέρει πάνω από 1.000 γηγενείς Έλληνες από τη Γεωργία, που τράπηκαν σε φυγή λόγω του πολέμου στην Αμπχαζία, προς την Ελλάδα.

Εάν και εφόσον τελικά χρειαστεί να πραγματοποιηθεί επιχείρηση αυτού του είδους από την Αθήνα θα χρειαστεί σίγουρα να τεθούν προ των ευθυνών τους πολλοί από εκείνους που οδήγησαν σε φιάσκο την υπόθεση της εκκένωσης λίγων ανθρώπων από το Αφγανιστάν, το οποίο δεν έλαβε διαστάσεις για τον απλούστατο λόγω του ότι στην πλειονότητά τους δεν ήταν Έλληνες αλλά Αφγανοί που έτυχε να διαθέτουν ελληνικό διαβατήριο. Στην περίπτωση της Ουκρανίας όμως θα μιλάμε και για Έλληνες ομογενείς αλλά και για αριθμούς μεγαλύτερους ακόμα και από εκείνους της επιχείρησης Χρυσόμαλλο Δέρας…

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ