Στάλιν και Ναζί
Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Θα μπορούσε ο Στάλιν να σταματήσει τους Γερμανούς αν αποτύγχαναν οι Σύμμαχοι;

Τι θα γινόταν αν οι Σύμμαχοι αποτύγχανε στη τεράστια κλίμακας απόβαση της Νορμανδίας; Θα μπορούσε ο Στάλιν να σταματήσει τους Γερμανούς, και αν ναι, που; 

Φυσικά, καμία απάντηση δεν μπορεί να είναι απόλυτη, αφού μιλάμε για ένα τελείως υποθετικό σενάριο του παρελθόντος. Όμως, μία ενδιαφέρουσα απάντηση μπορεί να δοθεί με βάση το ημερολόγιο του Στάλιν! 

Ο Σοβιετικός πρόεδρος ανέφερε συγκεκριμένα πως σκόπευε να σταματήσει τους Γερμανούς στον ποταμό Βιστούλα, αν φυσικά αποτύγχανε η γιγαντιαία συντονισμένη μυστική επιχείρηση των συμμάχων. Παρακάτω, υπάρχει και το ακριβές σημείο σε χάρτη της περιοχής. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Στάλιν γνώριζε πως τα νούμερα του στρατού του δεν επαρκούσαν (το 1944) για να κρατήσει τα κατεχόμενα εδάφη για πολύ. Αν και ο στρατός του είχε την δυνατότητα να προχωρήσει βαθύτερα σε πολωνικά εδάφη, δεν το έκανε για αυτόν ακριβώς τον λόγο. 

Δηλαδή, ο Στάλιν ήξερε πως θα μπορούσε να φθάσει μέχρι και το Βερολίνο αλλά δεν θα μπορούσε να κρατήσει ούτε να εκμεταλλευτεί τα εδάφη μέχρι εκεί. Οι απώλειες θα ήταν τεράστιες, για αυτό και ο Κόκκινος Στρατός θα σταματούσε στην κεντρική Πολωνία και θα πρόσφερε συμφωνία ειρήνης στους Γερμανούς σε ενδεχόμενο ήττας των Συμμάχων. Το κόστος για κάτι παραπάνω θεωρήθηκε πολύ μεγάλο… 

 

GALLERY

Στάλιν και Ναζί
Βιστούλα
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ