Εθνικά θέματα

Πολιτικό "ψύχος"! “Δύσκολη” επίσκεψη Μητσοτάκη στην Μόσχα λόγω κρίσης με ΗΠΑ

Πολύ δύσκολη αποστολή θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης, κατά την επίσημη επίσκεψη στην Ρωσία στις 08 Δεκεμβρίου 2021 με τον Ρώσο πρόεδρο, κυρίως λόγω της μεγάλης έντασης μεταξύ ΝΑΤΟ και Μόσχας με αφορμή την Α.Ουκρανία.    

Η Ρωσία ανησυχεί σφόδρα για τις προθέσεις των ΗΠΑ να επεκτείνουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, θεωρώντας, σύμφωνα με ρωσικά δημοσιεύματα, ότι "οι βάσεις τους στην Ελλάδα, (ειδικά στην Αλεξανδρούπολη) έχουν έντονο αντιρωσικό χαρακτήρα, και έχουν στόχο να αποκλείσουν τις ρωσικές δυνάμεις στον Εύξεινο Πόντο".

https://youtu.be/Sphhf2VDpHU

Η Ελλάδα ευρίσκεται κυριολεκτικά στην μέση, λαμβάνοντας θέση με το ΝΑΤΟ, ενώ η Τουρκία, ακολουθεί μια άκρως επαμφοτερίζουσα στάση, ως ένας “επιτήδειος” παίκτης που αναμένει το που θα σταθεί η μπίλια, για να κινηθεί στην συνέχεια.

Πλήγμα στις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Ρωσία λόγω ΕΕ    

"Η απάντηση της Ρωσίας στις κυρώσεις της ΕΕ έχει προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στις εξαγωγές της Ελλάδας, ιδιαίτερα στα τρόφιμα, και η χώρα επικεντρώνει τις προσπάθειές της στην αύξηση του μεριδίου της στη ρωσική αγορά προϊόντων από άλλες ανταγωνιστικές βιομηχανίες".

Αυτό σημείωσε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, πρώτος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, συμπρόεδρος της μικτής ρωσοελληνικής διακυβερνητικής επιτροπής, σε συνέντευξή του σε ανταποκριτή του ρωσικού πρακτορείου ITAR-TASS.

Ο ίδιος θα λάβει μέρος στις 29-30 Νοεμβρίου στη Μόσχα στη 13η σύνοδο της επιτροπής και θα προετοιμάσει επίσης την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Ρωσία  στις 8 Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Είναι γεγονός ότι τα ρωσικά αντίμετρα έχουν πλήξει σημαντικά τις εξαγωγές μας. Έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ από το 2014, ειδικά όσον αφορά τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Εστιάζουμε τις προσπάθειές μας στην αύξηση του μεριδίου της ρωσικής αγοράς με τη βοήθεια των υψηλής ποιότητας προϊόντων μας», είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Ως παράδειγμα ανέφερε τα γούνινα προϊόντα της Καστοριάς, τα ελληνικά κοσμήματα, τα επεξεργασμένα τρόφιμα

Σύμφωνα με τον Έλληνα ΥΦΕΞ, η Ελλάδα έχει πειστεί ότι οι Ρώσοι θέλουν να αγοράσουν ελληνικά προϊόντα διότι γνωρίζουν την ποιότητα τους.

«Ο τουρισμός έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς καθώς βοηθά στη μείωση του μεγάλου εμπορικού ελλείμματος που έχουμε με τη χώρα σας, από την οποία εισάγουμε ενέργεια και σιτηρά.

Επίσης έχουμε μικρό αριθμό Ρώσων τουριστών, αλλά ελπίζουμε σε γρήγορη ανάκαμψη των ροών και βασιζόμαστε στη βοήθεια της ρωσικής πλευράς. Αυτό είναι ένα θέμα που βρίσκεται στην ατζέντα των συνομιλιών μας.

Η Ελλάδα κατανοεί τον βασικό ρόλο της Ρωσίας στην αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης, καθώς και στις περιφερειακές κρίσεις”, συνέχισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Σημείωσε ότι κατά την παραμονή του στη Μόσχα σκοπεύει να συζητήσει σημαντικά διεθνή προβλήματα με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο.

«Πρόσφατα συναντήθηκα με τον κ. Γκρούσκο και θα ήθελα να συνεχίσω μια ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων μαζί του. Σκοπεύουμε να επανεξετάσουμε τις διμερείς μας σχέσεις και να ανταλλάξουμε απόψεις για επίκαιρα περιφερειακά και διεθνή θέματα αμοιβαίας.

''Η Ελλάδα κατανοεί τον βασικό ρόλο της Ρωσίας στην αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης, σε περιφερειακές κρίσεις στην άμεση γειτνίασή μας''

Αναγνωρίζουμε ότι σε θέματα σημαντικά για εμάς, όπως το Κυπριακό, η Ρωσία παίζει θετικό ρόλο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Πιστεύουμε ότι η επικοινωνία μας πρέπει να είναι τακτική και αποτελεσματική", είπε ο Έλληνας ΥΦΕΞ.

https://youtu.be/noa1GEAH2_M

«Ελπίζουμε ότι χάρη στο πρωτόκολλο συνεργασίας στο πλαίσιο της μεικτής διακυβερνητικής επιτροπής, που θα υπογραφεί στη Μόσχα, και στην επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θα ανοίξει μια νέα σελίδα στις ελληνορωσικές σχέσεις», τόνισε ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.
Σημείωσε ότι η Ελλάδα και η Ρωσία συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς αιώνων.

Η ιστορία δείχνει πάντα τον δρόμο προς το μέλλον, αλλά η επιθυμία να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας μπορεί να πραγματοποιηθεί στην πράξη μέσα από συγκεκριμένες συμφωνίες που εντάσσονται σε ένα γενικότερο περιβάλλον συνεργασίας», είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Με την κρίση στην Ουκρανία να χτυπάει “κόκκινο”, μαζί με την παρουσία Αμερικανών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αιγαίο και τις κοινές ασκήσεις Ελλάδος-ΗΠΑ, οι Ρώσοι σίγουρα δεν θα είναι καθόλου ευχαριστημένοι, για τα δικά τους σχέδια .

Οι Ρώσοι όμως, διάλεξαν ως συνεταίρο τους τον Ερντογάν, και του κάνουν όλα τα χατίρια παντού ( Λιβύη, Αρμενία, Συρία,Κύπρο, Αγία Σοφία), ενώ ο ίδιος εκδίδει χάρτες με ρωσικό έδαφος, προσβάλλοντας τους μπροστά στα μούτρα τους, μόνο και μόνο για να τον εκτρέψουν από την Δύση, χωρίς να υπολογίζουν τις συνέπειες.

Η Ελλάδα όμως έχει συμφέρον να είναι με την δύση, ειδικά με ισχυρές αμυντικές συμφωνίες όπως αυτές με ΗΠΑ και Γαλλία, ενώ από την άλλη οφείλει να έχει νορμάλ σχέσεις και με την Ρωσία, πράγμα πολύ δύσκολο, ειδικά αυτήν την πολύ κρίσιμη περίοδο.
         

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ