Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

''Απόβαση'' στην Αίγυπτο: Aθήνα-Κάϊρο σε ''πολεμική ετοιμότητα'' - Άσκηση-''μαμούθ'' στην Α. Μεσόγειο

Η Αίγυπτος θα πραγματοποιήσει την κοινή, πολυεθνική στρατιωτική της άσκηση Bright Star μεταξύ 2 και 17 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή 21 χωρών, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Αιγύπτιος στρατιωτικός εκπρόσωπος.
    
Το Bright Star 2021, που είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι ασκήσεις Bright Star πραγματοποιούνται στην Αίγυπτο σε τακτική βάση. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε το 1980, ένα χρόνο μετά την υπογραφή της συνθήκης ειρήνης μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ.

https://www.youtube.com/watch?v=CwdKOC558NI

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκε η άσκηση Bright Star ήταν το 2018.

Στρατεύματα από την Αίγυπτο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιορδανία, τα ΗΑΕ, τη Σαουδική Αραβία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ελλάδα και την Ιταλία συμμετείχαν στην άσκηση του 2018, σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Άμυνας. Αυτό είναι επιπλέον 16 άλλων χωρών που συμμετείχαν ως παρατηρητές.

Η άσκηση 2018 είδε τη συμμετοχή προσωπικού του ναυτικού, αεροπορικών δυνάμεων και ειδικών δυνάμεων, σύμφωνα με το υπουργείο.

Τον Ιούλιο του 2020, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ δήλωσε ότι ανυπομονεί να «συνεχίσει αυτή την εκπαιδευτική σχέση δεκαετιών και να συνεχίσει την ευκαιρία να εκπαιδευτεί μαζί με τους πολύτιμους Αιγύπτιους εταίρους μας και άλλα έθνη».

https://www.youtube.com/watch?v=7JH6IhSJeYU

Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ υπέγραψαν το Μνημόνιο Συνεργασίας για την Απόκτηση και τη Διασταύρωση (ACSMoU). Σύμφωνα με τον ιστότοπο της αμερικανικής πρεσβείας, το μνημόνιο συνεργασίας «θα διευκολύνει την εφοδιαστική και τη συμμετοχή των αμερικανικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του Bright Star 2021».  

Με την Ελληνική σημαία ψηλά και επί του Αιγυπτιακού εδάφους μετέχουν:

-Ένας Λόχος Πεζοναυτώντης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου.

-Αλεξιπτωτιστές της ΔΕΠ.

-Αξιωματικοί επιτελείς στην Σύνθετη Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων κατά την διεξαγωγή της Τακτικής Άσκησης Άνευ Στρατευμάτων.

-Μια Ομάδα Μηχανοκίνητου Πεζικού .

-Μια Ομάδα Μηχανικού.

-Η Φρεγάτα ΥΔΡΑ με το οργανικό της Ελικόπτερο.

-Το αρματαγωγό ΛΕΣΒΟΣ.

-Μια Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου.

-Τέσσερα μαχητικά Αεροσκάφη F-16.

-Στελέχη υποστήριξης και Επιτελείς -σύνδεσμοι.

Όμως το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι η μαζική για πρώτη φορά συμμετοχή Στελεχών του Στρατού Ξηράς και των Μονάδων Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων σε άσκηση συνεργασίας στην Αίγυπτο για τόσες πολλές ημέρες. Ήδη στην Αλεξάνδρεια έχει αποβιβαστεί από το αρματαγωγό ΛΕΣΒΟΣ μικτός Λόχος Πεζοναυτών από το 521 και το 575 Τάγμα της νεοσύστατης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ. Μαζί τους στην «Bright  Star 21» λαμβάνουν μέρος Αλεξιπτωτιστές της ΔΕΠ και συγκεκριμένα από το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών,Ομάδα Μηχανοκίνητου Πεζικού, Ομάδα Μηχανικού, Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου, επιτελείς Αξιωματικοί και επιτελείς σύνδεσμοι όπως και προσωπικό υποστήριξης.  

https://www.youtube.com/watch?v=qcefbanfmVo&t=17s

Στην «BrightStar 21» παίρνουν μέρος οι Ένοπλες Δυνάμειςτης Ελλάδας, της Αιγύπτου, των ΗΠΑ, της Κύπρου, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιορδανίας, του Πακιστάν και της Σαουδικής Αραβίας. Και υπάρχουν παρατηρητές από 12 χώρες, το Σουδάν, το Μαρόκο, την Ιταλία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράκ, την Τυνησία, την Ισπανία, το Κουβέιτ, την Νιγηρία, την Τανζανία και την Κένυα. 

https://twitter.com/EgyArmySpox/status/1433003444911198209https://twitter.com/EgyptTodayMag/status/1433040752364429313
https://www.youtube.com/watch?v=z379NVWQQqo

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ