Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Στον άξονα Τουρκία-Κατάρ-Πακιστάν & τα Τίρανα: Αλβανοί σε κοινή άσκηση με τις ΤΕΔ

H Αλβανία αποτελεί μια χώρα στην οποία η Τουρκία έχει επενδύσει και χρόνο και χρήμα προκειμένου η τελευταία να ανήκει στη σφαίρα επιρροής της. Αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την Ελλάδα σε θέματα εξέχουσας σημασίας, όπως είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ μας στις Διαπόντιους Νήσους και την Κέρκυρα με την Αλβανία. Από την  άλλη η χώρα μας έχει θέσει με εντολή της συμμαχίας την ασφάλεια του εναέριου χώρου της Αλβανίας υπό την προστασία και σκέπη της Πολεμικής μας αεροπορίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο όρος "Τουρκικό τόξο στα Βαλκάνια" ούτε νέος είναι, ούτε άγνωστος και φανερώνει την προσπάθεια στρατηγικής κύκλωσης της Ελλάδας από την Τουρκία. Το θέμα από στρατιωτικής και στρατηγικής  άποψης είναι εξόχως σημαντικό για την Ελλάδα, η οποία δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση, αν διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο, να έχει να αντιμετωπίσει απειλές και στο Ιόνιο αλλά και στον Βορρά.
 
Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στη δημιουργία της ημισελήνου που επιχειρεί να δημιουργήσει η Τουρκία γύρω από τη χώρα μας, όπου αυτή θα ορίζεται νότια από τη Λιβύη (παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο)-Κύπρο-Τουρκία--Κόσσοβο-Αλβανία.

Η δημιουργία τουρκικών  στρατιωτικών βάσεων στις παραπάνω περιοχές θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα και να αποφευχθεί με ανάλογες κινήσεις της διπλωματίας μας.  

 

Τουρκία-Αλβανία σε κοινή άσκηση 

 

Η Αλβανία συμμετέχει στη στρατιωτική άσκηση «Anatolian 21» που φιλοξενείται από τις τουρκικές ειδικές δυνάμεις στην Άγκυρα.

Η Αλβανία, το Αζερμπαϊτζάν, το Κατάρ, το Καζακστάν, το Πακιστάν, η Τουρκία και το Ουζμπεκιστάν ασκούνται από τις 28 Ιουνίου, ενώ το Κοσσυφοπέδιο και η Μογγολία παρακολουθούν επίσης την άσκηση. 

Μέχρι πρότινος δεν είχε γίνει γνωστό ότι η Αλβανία θα συμμετείχε στην άσκηση και αυτό έχει την σημασία του.

Η άσκηση στοχεύει στην ανάπτυξη συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ των ειδικών δυνάμεων των συμμετεχόντων χωρών, στην ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων για κοινές επιχειρήσεις.
 

 

Tι δήλωσε πριν δύο ημέρες ο Καλίν 

 

Ο προεδρικός εκπρόσωπος İbrahim Kalın, δήλωσε πριν δύο ημέρες όπως ανέφερε σε αποκλειστικό του άρθρο το Πενταπόσταγμα, ότι υπάρχουν σημαντικές συνεργασίες με την Αλβανία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και ανέφερε τα εξής: ''Με άλλα λόγια, η συνεργασία μας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας θα συνεχιστεί από τώρα και στο εξής για να διασφαλιστεί η ασφάλεια της Αλβανίας. Θα στείλουμε στα Τίρανα UAV και θα υποστηρίξουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα εκεί. Συνεχίζονται επίσης οι διαπραγματεύσεις για συγκεκριμένα έργα που σχετίζονται με αυτό το θέμα. Ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν", ανέφερε. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για το θέμα των Bayraktar σας είχε ενημερώσει πρώτο το Πενταπόσταγμα. Η Αλβανία σκοπεύει να αγοράσει Bayraktar αξίας 8 εκατ. ευρώ από την Τουρκία, τα οποία όμως δεν θα φέρουν οπλισμό αλλά κάμερες παρακολούθησης. Πρόκειται για τα ΜΕΑ Bayraktar VTOL, μέγιστου βάρους απογείωσης 30kg (Class 1 κατά ΝΑΤΟ) και θα προορίζονται για χρήση από τις αστυνομικές αρχές.  

Και συνέχισε ο Καλίν:

 
Δηλώνοντας ότι συναντήθηκαν με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο Κάλιν υπενθύμισε ότι οι επισκέψεις του Ράμα στην Τουρκία ήταν εξαιρετικά παραγωγικές.

Υπενθυμίζοντας ότι ο Ράμα είχε την ευκαιρία να συζητήσει λεπτομερώς τις διμερείς σχέσεις κατά τις επισκέψεις του στην Τουρκία τόσο τον Ιανουάριο όσο και τον Ιούνιο, ο Καλίν ανέφερε τα εξής: "πραγματοποιήσαμε σήμερα συνομιλίες εδώ για να το παρακολουθήσουμε και να συζητήσουμε την προετοιμασία της επόσκεψης του Προέδρου μας στην Αλβανία τους επόμενους μήνες. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε λεπτομερώς τις διμερείς μας σχέσεις.''

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Μετά τις Κορβέτες έρχεται ορυμαγδός οπλικών συστημάτων από την ΕΕ και για την Ελλάδα-Το Γαλλικό σχέδιο και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε ένα εξόχως σημαντικό γεγονός για την Ελλάδα, που είναι η  υλοποίηση του Γαλλικού σχεδίου, που...