Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Είναι επίσημο: Η Αλβανία αγοράζει Bayraktar - Σχέδιο στρατηγικής περικύκλωσης από την Τουρκία

Όπως είχαμε αναφέρει και στο Πενταπόσταγμα, σε κίνδυνο βρίσκεται ο Ελληνισμός της Β. Ηπείρου μετά την επέκταση της συνεργασίας ανάμεσα σε Τίρανα και Άγκυρα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Αλβανία σκοπεύει να αγοράσει Bayraktar αξίας 8 εκατ. ευρώ από την Τουρκία, τα οποία όμως δεν θα φέρουν οπλισμό αλλά κάμερες παρακολούθησης. Πρόκειται για τα ΜΕΑ Bayraktar VTOL, μέγιστου βάρους απογείωσης 30kg (Class 1 κατά ΝΑΤΟ) και θα προορίζονται για χρήση από τις αστυνομικές αρχές. 

Ο κρατικός προϋπολογισμός, ο οποίος τροποποιήθηκε στις 22 Ιουνίου, κατανέμει πιστώσεις στο Υπουργείο Άμυνας για το σκοπό αυτό. Πέρυσι, η Αλβανία προσχώρησε στην τουρκική αμυντική εταιρεία Savaş Teknolojileri Savunma Sistemleri A.Ş. με στόχο να γίνει ο πρώτος παραλήπτης ενός αντι-drone συστήματος που αναπτύχθηκε από την συγκεκριμένη εταιρία.

https://www.facebook.com/watch/live/?v=3947614052017595&ref=watch_permalink

 

Από την άλλη πλευρά, στο έγγραφο που δημοσίευσε το αλβανικό κοινοβούλιο στις 23 Ιουνίου, δημοσιεύθηκε το ποσό του προϋπολογισμού που διατέθηκε στην Τουρκία. Στο έγγραφο, οι δαπάνες αξιολογήθηκαν στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για την αύξηση της εθνικής ασφάλειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ισχυρές είναι όμως οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της Αλβανίας. Τα Αλβανικά ΜΜΕ βρίσκονται στα ''κάγκελα'' με αυτή την τελευταία συμφωνία, αναφέροντας τα εξής:

''Το "Albania Big-Brother" επιστρέφει, με σχέδιο εγκατάστασης καμερών σε κάθε δημόσιο χώρο. Οι Αλβανοί θα είναι υπό την παρακολούθηση της Τουρκίας. Αυτό είναι ένα από τα σημεία που συζητήθηκαν στην Τουρκία, κατά τη διήμερη επίσκεψη που διεξάγει ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα μαζί με τους υπουργούς του''.

Η υπουργός Υποδομών και Ενέργειας Μπελίντα Μπαλούκου σε συνέντευξή της στο Top Channel από την Άγκυρα, δήλωσε ότι ο έλεγχος περιοχών από drone και κάμερες τοποθετημένες σε κεντρικά σημεία, είναι ένα από τα σημεία που συζητήθηκαν στην Τουρκία.''  

Πρόκειται για μία συμφωνία, η οποία έχει σαν στόχο και σκοπό, να περικυκλώσει τον ελληνισμό και αποτελεί ''προάγγελο'' για την αγορά UAV Bayraktar που θα φέρουν κανονικό οπλισμό. Οι Τούρκοι έχουν ήδη στείλει Bayraktar στη Κύπρο, έχουν στείλει στη Λιβύη, στέλνουν συνεχώς στο Αιγαίο, ενώ τώρα, φαίνεται πως στείλουν και στην Αλβανία, ανοίγοντάς μας, ένα νέο μέτωπο!     

Η συγκεκριμένη εξέλιξη θα επηρεάσει τον ελληνισμό της Β. Ηπείρου, με τα Τίρανα να παίζουν ένα ύπουλο ρόλο. Αλήθεια, η Αθήνα εξακολουθεί να πιστεύει στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας; 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπενθυμίζουμε ότι η Αλβανία έχει υπογράψει συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Τουρκία. Επίσης η Άγκυρα προετοιμάζεται να μεγαλώσει τις εγκαταστάσεις της στην βάση Πασά στον Αυλώνα, όπου αγκυροβολούν πολεμικά πλοία του τουρκικού ναυτικού, ενώ είναι πολύ πιθανό εκεί να σταθμεύει περιοδικά το τουρκικό μίνι αεροπλανοφόρο “Anadolu” του οποίου ολοκληρώνεται η κατασκευή σε μερικούς μήνες.

Για την Τουρκία, η Αλβανία κατέχει εξέχουσα θέση στα Βαλκάνια για τα νεο-οθωμανικά σχέδια της, τα οποία ξεδιπλώνει τώρα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και την Α.Μεσόγειο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Βίντεο του ΓΕΕΘΑ με τα “βατράχια μας” ως απάντηση στο παραμύθι των γειτόνων “θα έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά” και στους Τούρκους “ψαράδες” του Αιγαίου

Στις 18 Ιουλίου 2024 αναφέρθηκε η παρουσία Εξήντα Τούρκων ψαράδων στο Αιγαίο με 5 από αυτούς γύηρω από την Ζουράφα-Οι...