Εθνικά θέματα

Συμφωνία Γερμανίας-Πολωνίας για κοινό εναέριο & αντιπυραυλικό σύστημα άμυνας!

Η Γερμανία και η Πολωνία,  θεωρούν ότι η εμβάθυνση των σχέσεων τους, θα τις καταστήσει πιο ισχυρές και μια υπολογίσιμη αποτρεπτική δύναμη.

Το 2016, η Γερμανία και η Πολωνία υπέγραψαν μια συμφωνία, για τον  επιχειρησιακό έλεγχο των αντίστοιχων υποβρυχίων τους, σε μια ενιαία κοινή αρχή, που ονομάζεται "DEU-POL SubOpAuth".

Αυτή η αρχή, θα έπρεπε τότε να ενσωματωθεί στο "Κέντρο Θαλάσσιων Επιχειρήσεων" [MOC] του Deutsche Marine. 

Πέντε χρόνια αργότερα, οι δύο χώρες αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους στην αεροπορική άμυνα.

Έτσι, στη Βαρσοβία στις 12 Μαΐου, ο Πολωνός στρατηγός Tomasz Piotrowski και ο Γερμανός στρατηγός Klauss Habersetzer, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής του Κέντρου Συνδυασμένων Αερομεταφορών της Uedem [CAOC], υπέγραψαν μια τεχνική συμφωνία που επιτρέπει στις γερμανικές και πολωνικές αεροπορικές δυνάμεις, να λειτουργούν στον εναέριο χώρο του άλλου, ως μέρος αποστολών αστυνομικής αεροπορίας.

Συγκεκριμένα, ένα Πολωνικό F-16 θα είναι σε θέση να παρέμβει στους γερμανικούς ουρανούς, για να αναχαιτίσει έναν εισβολέα. Και, αντίθετα, ένας Luftwaffe Eurofighter θα κάνει το ίδιο στον πολωνικό εναέριο χώρο, εάν είναι απαραίτητο.

Πρέπει να τονιστεί πως ένα τέτοιο σύστημα, έχει τεθεί σε εφαρμογή από το Βέλγιο και τις Κάτω Χώρες, προκειμένου να διασφαλιστεί η αστυνόμευση του ουρανού πάνω από τη Μπενελούξ.

Για το ΝΑΤΟ, μια τέτοια ρύθμιση είναι ένα παράδειγμα «έξυπνης άμυνας, συγκέντρωσης και ανταλλαγής στρατιωτικών δυνατοτήτων μεταξύ των Συμμάχων» και βοηθά "στη δημιουργία μιας σύγχρονης αμυντικής ικανότητας" που είναι και "πιο αποτελεσματική και συνεκτική".

Ωστόσο, για να επιτευχθεί μια τέτοια συμφωνία, οι Κάτω Χώρες και το Βέλγιο έπρεπε να επιλύσουν πρακτικά και νομικά ζητήματα.

Ένα από αυτά, ήταν οι  κανόνες  δέσμευσης και της αλυσίδας διοίκησης, [για παράδειγμα,  ποιοι  θα έδιναν την πιθανή εντολή να καταρρίψουν πολιτικό αεροσκάφος που είχε παραβιάσει  για τρομοκρατικούς σκοπούς ;].

Σε κάθε περίπτωση, η συνεργασία όπως προβλέπεται από την Πολωνία και τη Γερμανία, θα είναι στο πλαίσιο του εναέριου και αντιπυραυλικού συστήματος άμυνας του ΝΑΤΟ [NATINAMDS], το οποίο επιτρέπει τον εντοπισμό ύποπτων αεροσκαφών καθώς και την υποκλοπή τους.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ