Εθνικά θέματα

''Τύμπανα'' πολέμου: Η Κίνα σχεδιάζει εισβολή στην Ταϊβάν

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν, τόνισε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, ότι πρώτη προτεραιότητα του είναι η Κίνα. Βλέποντας την αυξανόμενη επιθετική πολιτική της Κίνας στην ευρύτερη περιοχή, την θεώρησε ως τον νούμερο ένα κίνδυνο για την χώρα του. Πιο πρόσφατα, δέκα αεροσκάφη του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού πέταξαν κατά μήκος της ζώνης αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν. Υπήρξαν επίσης, σύμφωνα με το AP, σχεδόν καθημερινές κινεζικές εναέριες επιδρομές κοντά στην Ταϊβάν.

Οι αναλυτές, έχουν περιγράψει τις ενέργειες της Κίνας ως «συνειδητοποίηση του Πεκίνου», ότι οι δεσμεύσεις των ΗΠΑ προς την Ταϊβάν υπό μια διοίκηση Μπάιντεν θα παραμείνουν σταθερές, εξαντλώντας τις κινεζικές ελπίδες ότι θα συνεχιζόταν η πολιτική Τράμπ. "

Μια άλλη έκθεση, από το Reuters την Τετάρτη, ανέφερε ότι η Κίνα έστειλε περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη στη ζώνη αεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν και ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν είπε ότι τον ανησυχεί μια ενδεχόμενη κινεζική επίθεση. Από την άλλη, Αμερικανοί υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων που παρακολουθούν τις εξελίξεις σε αυτήν την περιοχή, βλέπουν σαφώς τον κίνδυνο της πιθανότητας της Κίνας να ξεκινήσει επίθεση εναντίον της Ταϊβάν.

«Είμαστε πρόθυμοι να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας χωρίς καμία απορία και θα πολεμήσουμε  αν χρειαστεί να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας όσο και αν διαρκέσει», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν Τζόζεφ Γου αυτήν την εβδομάδα.

 «Έχουμε ενδείξεις ότι οι κίνδυνοι αυξάνονται πραγματικά», δήλωσε ο υπουργός Φιλίπ Νταβίντσον,  αμερικανός στρατιωτικός διοικητής στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, στο Κογκρέσο νωρίτερα την άνοιξη. "Η απειλή είναι εμφανής κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας - στην πραγματικότητα, τα επόμενα έξι χρόνια." αναφέρει στην έκθεσή του.

Η πρόσφατη συνάντηση στην Αλάσκα μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Tony Blinken και των Κινέζων αξιωματούχων φαίνεται να ήταν αμφισβητούμενη, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι ενέργειες της Κίνας, σύμφωνα με την έκθεση, έχουν ως στόχο να θέσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες στη δύσκολη θέση που πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της παραμέλησης για την προστασία της Ταϊβάν έναντι της εισόδου σε έναν μαζικό πόλεμο με την Κίνα.

Σε αυτό το σημείο, μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι οι συνέπειες μιας κινεζικής στρατιωτικής κίνησης, εναντίον της Ταϊβάν και των 23 εκατομμυρίων ανθρώπων της, είναι τόσο βαθιές και δυνητικά σοβαρές που το Πεκίνο και η Ουάσινγκτον, έχουν από καιρό διαχειριστεί ένα εύθραυστο μεσαίο έδαφος - την πολιτική αυτονομία της Ταϊβάν που αποκλείει τον έλεγχο από το Πεκίνο, αλλά σταματά πριν από την επίσημη ανεξαρτησία.

Επιπλέον, η Κίνα  με την επιθετική της πολιτική στην θαλάσσια περιοχή της Νότιας Κίνας, ήλθε σε ανοικτή σύγκρουση τις τελευταίες βδομάδες  με τις Φιλιππίνες σχετικά με έναν στόλο πλοίων που είχε σε αυτήν την περιοχή. Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων, δήλωσε ότι η Κίνα καταπατά τα χωρικά της ύδατα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. 

Εν τω μεταξύ, εν μέσω της πανδημίας του κοροναϊού, τα μηνύματα κατά της Κίνας έχουν γίνει τεράστιο μέρος της ρητορικής στην πολιτική των ΗΠΑ, ειδικά από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ