Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Επίσημη πρόταση της Γαλλίας για τις Belharra - "Μάχη" του Παρισιού για τις φρεγάτες του ΠΝ

Aπό το Παρίσι έχει προαναγγελθεί ατύπως ότι η κυρία Παρλί θα παρουσιάσει επίσημα νέα, ανταγωνιστική πρόταση για την αγορά τεσσάρων φρεγατών τύπου Belharra. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως σας αναφέρουμε εδώ και ημέρες, η κ. Παρλί, δεν ήρθε στην Αθήνα μόνο για τις υπογραφές των Rafale. Επίσημα λοιπόν κατέθεσε την πρόθεση της Γαλλίας για νέα προσφορά για τη ναυπήγηση τεσσάρων φρεγατών Belharra πολλαπλών ρόλων. Την επιθυμία αυτή του Παρισιού, εξέφρασε επισήμως η υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί σε κοινές δηλώσεις με τον Έλληνα ομόλογό της Νίκο Παναγιωτόπουλο. 

Οι δηλώσεις, έγιναν στο πλαίσιο της υπογραφής της σύμβασης για την αγορά των 18 γαλλικών μαχητικών Rafale που θα ενισχύσουν σημαντικά την Πολεμική Αεροπορία. Όπως ανέφερε η Γαλλίδα υπουργός, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί από την γαλλική πλευρά η πρόταση για τις φρεγάτες του ΠΝ.

Από την πλευρά της η κ. Παρλί, εξέφρασε τη χαρά της για την παρουσία της στην Αθήνα και για το γεγονός πως η Ελλάδα αποτελεί την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αποκτά το εν λόγω αεροσκάφος.

«Οι χώρες μας μοιράζονται πολλά κοινά σημεία», πρόσθεσε. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ώστε το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό να αποκτήσει γαλλικά πλοία, στο πλαίσιο ανανέωσης του στόλου του.

«Η ελπίδα που θα διατυπώσω είναι να συνεχιστεί η σχέση εμπιστοσύνης Ελλάδας Γαλλίας» είπε η Γαλλίδα υπουργός ενώ ανέφερε, ακόμη, ότι η Γαλλία «θα διαβιβάσει σύντομα προτάσεις στην Ελλάδα για να ανανεώσει τον στόλο του Πολεμικού της Ναυτικού».

Η κ. Παρλί επίσης αναφέρθηκε στην αμυντική και στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας Γαλλίας η οποία θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο με την πραγματοποίηση ασκήσεων εντός του 2021. Στις αρχές του επόμενου μήνα θα πραγματοποιηθεί κοινή άσκηση με την ονομασία «Σκύρος» στην οποία για πρώτη φορά 4 Rafale θα συνεκπαιδευτούν με ελληνικά μαχητικά.

Επίσης , όπως προανήγγειλε η Γαλλίδα υπουργός τον ερχόμενο Απρίλιο θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή της Γαλλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ισραήλ κοινή αεροπορική άσκηση Ηνίοχος

Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφερόμενος στην απόκτηση των Rafale τόνισε ότι πολλαπλασιάζεται η ισχύς της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το τίμημα που προσφέρουν οι Γάλλοι στην Ελλάδα, κατά πληροφορίες, ανέρχεται σε περίπου 4 δισ. ευρώ για τα τέσσερα πολεμικά πλοία, κόστος σημαντικά μειωμένο από την τιμή των περίπου 3 δισ. ευρώ για δύο φρεγάτες, πρόταση που είχε αναγκάσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη να εξηγήσει στην πλευρά του Εμανουέλ Μακρόν ότι η υλοποίηση του προγράμματος δεν ήταν εφικτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με το Πολεμικό Ναυτικό να επιμένει στην παραχώρηση φρεγάτας Fremm αλλά και να εμφανίζεται έτοιμο να συζητήσει πρόταση για αναβαθμισμένες φρεγάτες LaFayette. Η Γαλλική πρόταση άλλωστε θα αποτελέσει το "όπλο" της Αθήνας για να πιέσουν τους Αμερικανούς να προχωρήσουν σε ρελάνς ή και άλλες χώρες να εισέλθουν στη "μάχη" με ανάλογες δελεαστικές προτάσεις.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τα Ίμια θα είναι το νέο ''Ναγκόρνο'' για τους Τούρκους; Γιατί ενεργοποιήθηκε η Εφεδρεία στην Αττική για πρώτη φορά στον ''ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ'';

Τούρκους αστρολόγους επιστρατεύει το καθεστώς Ερντογάν : "Μόλις περάσουν οι επόμενοι 2 μήνες, θα είμαστε μια χώρα...