Οπλικά συστήματα
Ενημερώθηκε στις:

Iστορικές στιγμές: ''Έπεσαν'' οι υπογραφές για τα Rafale

Ανανέωση 

Υπεγράφησαν, πριν από λίγο, οι συμβάσεις για την προμήθεια των 18 μαχητικών τύπου «Ραφάλ» από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί.

Με την υπογραφή ενεργοποιούνται οι σχετικές διαδικασίες, ώστε η πρώτη εξάδα των νέων μαχητικών να έχει προσγειωθεί στην Τανάγρα εντός του ερχόμενου Ιουλίου. Επιχειρησιακά πλήρως λειτουργικά, με το σύνολο του οπλικού φορτίου τους (περιλαμβανομένων των METEOR), θα είναι στα τέλη του χρόνου. 

 

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε πως η απόκτηση των «Ραφάλ» αποτελεί ορόσημο της αμυντικής συνεργασίας και των σχέσεων Ελλάδας – Γαλλίας, ενώ ανέφερε πως ενισχύεται σημαντικά η Πολεμική Αεροπορία.

Από την πλευρά της η κ. Παρλί, εξέφρασε τη χαρά της για την παρουσία της στην Αθήνα και για το γεγονός πως η Ελλάδα αποτελεί την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αποκτά το εν λόγω αεροσκάφος. «Οι χώρες μας μοιράζονται πολλά κοινά σημεία», πρόσθεσε. 

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ώστε το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό να αποκτήσει γαλλικά πλοία, στο πλαίσιο ανανέωσης του στόλου του.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες, η γαλλική πλευρά προτίθεται να προσφέρει μια εκδοχή των Belh@rra (πολλαπλού ρόλου) και πλοία ενδιάμεσης λύσης που ικανοποιούν τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες του Π.Ν. (πιθανότατα φρεγάτες τύπου «Λαφαγέτ»). Η επιστροφή των Γάλλων στην υπόθεση των φρεγατών σηματοδοτεί παράλληλα και την αλλαγή του πλαισίου συζήτησης ανάμεσα στην Αθήνα και στην Ουάσιγκτον για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Σημειώνεται πως η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας θα συναντηθεί στις 16:30 με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

https://www.youtube.com/watch?v=tfSOGAyxNHI

Aρχικό κείμενο

 

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας έφτασε στις 13:55 η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί για την υπογραφή της σύμβασης προμήθειας 18 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale.

Την κ. Παρλί υποδέχθηκαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιώτοπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

https://www.youtube.com/watch?v=BBY0UzeZYIE

Ο κ. Παναγιώτοπουλος και η Γαλλίδα ομόλογός του θα έχουν κατ' ιδίαν συνάντηση ενώ αντιπροσωπείες από την Ελλάδα και τη Γαλλία θα έχουν διμερείς συνομιλίες στην αίθουσα «Ιωάννης Καποδιστίστριας».

Στις 15:30 αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση για την απόκτηση των γαλλικών μαχητικών,  ενώ στη συνέχεια οι δύο υπουργοί θα προχωρήσουν σε επίσημες δηλώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ΠΑ αποκτά ένα δοκιμασμένο και πλήρως ικανό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων και αποστολών με πρωτόγνωρες επιχειρησιακές δυνατότητες που ως σήμερα δεν είχε. 

Αποκτά το Rafale έκδοσης F3R που διακρίνεται για την εμβέλεια του, το οπλικό του φορτίο, τις ανώτερες επιδόσεις συστήματος αυτοπροστασίας (SPECTRA) και ραντάρ (RBE2) καθώς και τις τεχνολογίες που εισάγει στη ΠΑ σε συνδυασμό με τα βλήματα Meteor. 

Όπως ήταν για την Αθήνα έτσι και για το Παρίσι η συμφωνία για την πώληση Rafale στην Ελλάδα ήταν ένα μεγάλο στοίχημα και ταυτόχρονα το θεμέλιο πάνω στο οποίο θέλουν να «χτίσουν» μια στρατηγική συνεργασία με μεγάλο χρονικό ορίζοντα και υψηλούς στόχους. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ