Εθνικά θέματα

Τηλεφωνική συνομιλία Μόσχας-Λευκωσίας

 Ρωσία παραμένει προσηλωμένη στην στήριξη της Λευκωσίας στο θέμα της δημιουργίας ομοσπονδίας, δεν αναγνωρίζει την περιβόητη “ ΤΔΒΚ” ως ξεχωριστό κράτος, ενώ στηρίζει την Κύπρο στον ΟΗΕ, όπως αναφέρει το έγκυρο nationalpost.com.cy.

Στις 12 Ιανουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη με πρωτοβουλία της κυπριακής πλευράς.

Οι υπουργοί συζήτησαν επίκαιρα διμερή και περιφερειακά θέματα.

Η ρωσική πλευρά επιβεβαίωσε την αρχική της προσέγγιση υπέρ της επίτευξης μιας δίκαιης, βιώσιμης και συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος βάσει των υφιστάμενων ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αναφέρει η ιστοσελίδα του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Πριν μερικούς μήνες ο Ρώσος πρέσβης στην Κύπρο είχε αναφέρει εμφατικά, ότι οι σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία δεν επηρεάζουν την στάση της στο Κυπριακό.

«Είμαστε πάντα στο πλευρό του λαού της Κύπρου πάνω στο θέμα επίλυσης του κυπριακού. Υποστηρίξαμε και θα υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του κυπριακού λαού να λυθεί αυτό το δύσκολο θέμα», είχε αναφέρει ο ίδιος.

Σε ερώτηση τότε αν οι σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία επηρεάζουν την στάση της στο Κυπριακό είχε απαντήσει ότι «έχω ακούσει πολλές φορές ότι οι σχέσεις μας με την Τουρκία μπορεί να επηρεάσουν την τοποθέτησή μας στο Κυπριακό. Δεν είναι σωστό αυτό».

Με την Τουρκία, συνέχισε, «έχουμε δικές μας διμερείς σχέσεις που δεν είναι και τόσο εύκολες, μα αναπτύσσονται με πολλή δυσκολία. Έχουμε τώρα διαφωνίες με την Τουρκία και στην Συρία και στη Λιβύη».

Υπενθυμίζουμε ότι τον Σεπτέμβριο του 2020, το τουρκικό ΥΠΕΞ είχε ανακοινώσει ότι “η Τουρκία, συνεχίζει να μην αναγνωρίζει την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας (στην ρωσική ομοσπονδία), δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους Τάταρους της Κριμαίας, οι οποίοι υπερασπίζονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους με ειρηνικά μέσα και προσπαθούν να ακουστούν οι φωνές τους με δημοκρατικές μεθόδους”.

Πρόκειται για ένα μεγάλο ζήτημα μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο έχει σαφώς προεκτάσεις στην Κύπρο, την οποία στηρίζει η Μόσχα ερχόμενη σε αντίθεση με τα σχέδια της Άγκυρας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ