Γενς Στόλτενμπεργκ
Εθνικά θέματα

Το «άδειασμα» του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ από την Άγκυρα

Η πρόταση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ περί συμφωνίας Ελλάδας - Τουρκίας για διακοπή των στρατιωτικών ασκήσεων τις ημέρες των εθνικών επετείων των δύο χωρών, συμπεριλαμβάνεται ως βασικός όρος στο Σύμφωνο Γιλμάζ - Παπούλια του 1988 γνωστό και ως «Συμφωνία της Βουλιαγμένης», όπως γράφει ο Δήμος Βερύκιος για το ieidiseis.gr.

Έναν όρο που η Τουρκία δεν σέβεται και καταστρατηγεί συστηματικά τα τελευταία πέντε χρόνια με παραβιάσεις - «παρελάσεις» τουρκικών μαχητικών πάνω από τον ελληνικό εναέριο χώρο τόσο κατά τις δύο Εθνικές επετείους της 28ης Οκτωβρίου και της 25ης Μαρτίου, όσο και κατά τις θρησκευτικές εορτές ανήμερα των Χριστουγέννων, καθ´ όλη την Μεγάλη Εβδομάδα με αποκορύφωμα την Μεγάλη Παρασκευή και την Κυριακή του Πάσχα καθώς και ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μάλιστα τα τελευταία τρία χρόνια, τις ημέρες των Εθνικών Επετείων και ενώ διεξάγονταν οι παρελάσεις σ όλη την χώρα, τουρκικά μαχητικά συνηθίζουν να κάνουν υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (Οινουσσες , Αγαθονήσι)...

Επομένως το «άδειασμα» του Γ.Γ του ΝΑΤΟ από την Άγκυρα με την έκδοση NAVTEX για ασκήσεις στις 27 και 28 Οκτωβρίου δεν παραξένεψε την Αθήνα.

Σύμφωνα με τις συντεταγμένες των τριών περιοχών που εξέδωσε ο Υδρογραφικός και Ωκεανογραφικός Σταθμός της Αττάλειας βρίσκονται εντός τουρκικών υδάτων. Οι δυο ανατολικά του Καστελόριζου στην περιοχή της Φοινίκης και η τρίτη στις ακτές της Αλεξανδρέττας.

Στο μεταξύ η Αθήνα προέβη σε Διάβημα διαμαρτυρίας για τη NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία και αφορά παράνομες έρευνες πλησίον του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η ελληνική πλευρά - σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ - επανέλαβε ότι οι παράνομες ενέργειες της τουρκικής πλευράς αποτελούν μια κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, την οποία η ελληνική πλευρά καταδικάζει απερίφραστα.

Επίσης, υπογράμμισε ότι οι τουρκικές ενέργειες δυναμιτίζουν το ήδη βεβαρημένο κλίμα που έχει δημιουργηθεί με αποκλειστική υπαιτιότητα της Τουρκίας, αυξάνουν κατακόρυφα την ένταση και αποσταθεροποιούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ τονίζει επίσης ότι τέτοιου είδους ενέργειες αποδυναμώνουν κατά τρόπο αδιαμφισβήτητο οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα ειλικρινή διάλογο, μια προοπτική προς την οποία η Ελλάδα εργάζεται ανελλιπώς».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Πανικός στο Κίεβο ενώ οι Ρώσοι ετοιμάζουν επιχείρηση-κεραυνό-Οι ΗΠΑ διαθέτουν κεφάλαια για την Ουκρανία για μερικές ακόμη εβδομάδες

Τριάντα Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές συνυπέγραψαν επιστολή με την οποία ενημέρωσαν τον Λευκό Οίκο ότι απορρίπτουν το...