Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Η Ρωσία ''αδειάζει'' Τουρκία για τις NAVTEX - ''Προκλητικοί οι ισχυρισμοί της Άγκυρας''

Η Μόσχα διέψευσε κατηγορηματικά τους χθεσινούς τουρκικούς ισχυρισμούς για τα περί κοινής άσκησης στην Α. Μεσόγειο. 

Το Πενταπόσταγμα ήταν το μοναδικό ελληνικό ΜΜΕ που κράτησε εξαρχής επιφυλάξεις, καθώς ως γνωστόν οι Τούρκοι είναι γνωστοί για την καθημερινή τους προπαγάνδα. 

Η ανακοίνωση του Ρωσικού ΥΠΕΞ 

Σε ηχηρή διάψευση των ισχυρισμών πως η Ρωσία στηρίζει την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, προχώρησε η Μαρία Ζαχάροβα.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, χαρακτήρισε ως προκλητικούς τους ισχυρισμούς ότι οι επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, οφείλονται στη στήριξη της Μόσχας.

Πιο συγκεκριμένα, σε ενημέρωση το απόγευμα της Πέμπτης η κ. Ζαχάροβα ανέφερε πως: ''τέτοιους συλλογισμούς μπορώ να τους χαρακτηρίσω παρά μόνο προκλητικούς''.

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως η Ρωσία δεν αναζητά οφέλη μέσα από διακρατικές διαμάχες, προβλήματα, συγκρούσεις και αυτό ''ισχύει πλήρως για μια τόσο ευαίσθητη και εκρηκτική περιοχή όπως η Ανατολική Μεσόγειος''. 

Η ανακοίνωση της Λευκωσίας 

Η Ρωσία απευθύνεται στην Κύπρο στις περιπτώσεις έκδοσης notam ή navtex είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Κούσιος.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κούσιος ερωτηθείς για το θέμα της έκδοσης νέων navtex από πλευράς Τουρκίας για ασκήσεις του ρωσικού πολεμικού ναυτικού είπε ότι ''είναι γνωστό σε όλους ότι εδώ και πολλά χρόνια, η Ρωσία απευθύνεται στην Κύπρο στις περιπτώσεις έκδοσης notam ή navtex και απευθύνεται σε συγκεκριμένο οργανισμό, τον NAVARIA 3.

Και είναι γνωστό ότι η Τουρκία παρεμβαίνοντας εκδίδει κάποιες άλλες navtex. Όμως έχουμε ενημέρωση και όταν πρόκειται για έκδοση notam και navtex αυτό γίνεται από την Κυπριακή Δημοκρατία μετά από αίτηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας''.

Σε ερώτηση είπε ότι ''η Κυπριακή Δημοκρατία σαφέστατα ενημερώθηκε για όλα'', ενώ ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιο παράπονο από τη Ρωσία απάντησε ''όχι. Το παράπονο μας είναι για την εκμετάλλευση που τυγχάνει από την Τουρκία''.  

Η θέση της Μόσχας για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων 

Στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης αναφέρθηκε το απόγευμα της Πέμπτης κατά τη διάρκεια ενημέρωσης η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα.

Όπως ανέφερε η κ. Ζαχάροβα, η Ρωσία υπέγραψε τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, επομένως: «η θέση μας βασίζεται στους διεθνείς νομικούς κανόνες που περιέχονται σε αυτό το έγγραφο».

«Συγκεκριμένα, το άρθρο 3 της σύμβασης προβλέπει ότι κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίσει το εύρος των χωρικών του υδάτων έως όριο που δεν υπερβαίνει τα 12 ναυτικά μίλια. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, χώρες, για τον έναν ή τον άλλο λόγο, δεν ξεπερνούν αυτό το όριο» εξήγησε η Ρωσίδα διπλωμάτης.

Ακόμη, η κ. Ζαχάροβα υπογράμμισε πως σε αυτό το θέμα τα κράτη θα πρέπει να βασίζονται στην κοινή λογική και λαμβάνουν υπόψη τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής.

«Εάν υπάρχει ζήτημα σχετικά με την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων μεταξύ γειτονικών κρατών, θα πρέπει να επιλυθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η γνώμη μας για το θέμα αυτό είναι γνωστή στην ηγεσία της Ελληνικής Δημοκρατίας» τόνισε επιπροσθέτως.

Ωστόσο, η κ. Ζαχάροβα ξεκαθάρισε πως εάν προκύψει μια κατάσταση που επηρεάζει άμεσα τα ρωσικά συμφέροντα: «θα την αντιμετωπίσουμε ξεχωριστά», ενώ μέχρι στιγμής, δεν έχει προκύψει κάποια τέτοια ανάγκη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ