Αγία Σοφία
Εθνικά θέματα

Τουρκολόγος για απόφαση Ερντογάν: "Άξιο απορίας το πώς αποφασίσθηκε "εν μία νυκτί" η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί"

Για το τι σηματοδοτεί η κίνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, γιατί γίνεται αυτή την ώρα και για το ενδεχόμενο μήπως οδεύει σε κάποιον εκλογικό αιφνιδιασμό, μίλησε στο OPEN TV o τουρκολόγος Δημήτρης Σταθακόπουλος.

«Κοιτούσα προηγουμένως ένα δικό του βίντεο, του Μαρτίου του 2020, που έλεγε: "Οποιαδήποτε αναφορά μας στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι επικίνδυνη"Τι άλλαξε μέσα σε τέσσερις μήνες και χθες, πριν καν στεγνώσει το μελάνι της απόφασης, υπέγραψε και το προεδρικό διάταγμα; Αυτό είναι απορίας άξιον για όλους μας», ανέφερε ο τουρκολόγος Δημήτρης Σταθακόπουλος.

 

«Σίγουρα υπάρχει πρόβλημα εσωτερικό της Τουρκίας», αναφέρει ο καθηγητής και συνεχίζει: «Σίγουρα υπάρχει θέμα διεθνές -αναφορικά με τον ισλαμικό κόσμο-, εσωτερικά όλο αυτό που θεωρούμε εμείς ότι είναι αδυναμία του Ερντογάν, ο ίδιος το βρήκε μια ευκαιρία μέσα στην όλη σύγχυση, να αποδεχτεί την ετυμηγορία του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας».

Αναφορικά για το όφελος που μπορεί να έχει από αυτή τη κίνηση ο Ερντογάν, ο κ. Σταθκόπουλος, τόνισε ότι «στις δημοσκοπήσεις, ήδη πολλοί ισλαμιστές, ακραίοι εθνικο-ισλαμιστές αλλά και Κούρδοι μουσουλμάνοι είναι φίλα προσκείμενοι στη κίνηση την οποία έκανε ο Τούρκος πρόεδρος». «Δεύτερον σηματοδοτεί την ενεργοποίηση του τρίτου πυλώνα του Ισλάμ, μετά την Μέκκα, το Αλ-Άκσα (το τζαμί στην Ιερουσαλήμ). Ο τρίτος πυλώνας ο οποίος είχε σταματήσει να υπάρχει είναι η Αγία Σοφία. Έτσι άτυπα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γίνεται και ένα είδος χαλίφη και ξαναϊδρύει πέρα από το σουλτανάτο -που έχει ήδη δημιουργήσει- και ένα νέο χαλιφάτο. Αυτό έχει τεράστιο αντίκτυπο και στους υπόλοιπους Σουνίτες μουσουλμάνους».

«Από την άλλη μεριά δείχνει ότι η χώρα είναι τελείως αυτεξούσια», αναφέρει ο κ. Σταθακόπουλος και συνεχίζει: Δεν ακούει υποδείξεις τρίτων -άλλωστε ήταν πολύ χλιαρές οι υποδείξεις -από άλλους ηγέτες, το Βατικανό, αλλά και την Ε.Ε-. Αυτό σηματοδοτεί για τις κινήσεις του Ερντογάν, μια ανοχή. Αν πραγματικά υπήρχε ενδιαφέρον για να σταματήσει αυτό που έγινε θα έπρεπε στα τέσσερα χρόνια που προηγήθηκαν της δικαστικής απόφασης και ενώ υπήρχε εκκρεμοδικία στο Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας, όποιος είχε έννομο συμφέρον μπορούσε να παρέμβει και να ζητήσει σύμφωνα με το τουρκικό Σύνταγμα, το οποίο δεν ορίζει δεσπόζουσα και κυρίαρχη θρησκεία, για λόγους ισότητας ότι θέλουν και αυτοί να προσεύχονται Χριστιανικά», κατέληξε ο καθηγητής.

Ερντογάν: Αίτημα του έθνους μας η μετατροπή της Αγίας Σοφίας 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε σήμερα τις διεθνείς αντιδράσεις και την καταδίκη για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υποστηρίζοντας ότι αυτό έχει να κάνει με τα «κυριαρχικά δικαιώματα» της χώρας του.

«Αυτοί που δεν αντιδρούν έναντι της ισλαμοφοβίας στις χώρες τους επιτίθενται κατά της βούλησης της Τουρκίας να ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της», είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας τελετής

«Το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι το αποτέλεσμα της δίκαιης αποφασιστικότητάς μας. Λάβαμε αυτήν την απόφαση κοιτάζοντας τι θέλει το έθνος μας. Όπως κάναμε και στη Συρία, όπως κάναμε και στη Λιβύη και αλλού θα συνεχίσουμε το δίκαιο δρόμο μας για την οικοδόμηση της μεγάλης και ισχυρής Τουρκίας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της υψηλότερης γέφυρας της Τουρκίας στην επαρχία Μπίτλις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ