δένδιας
Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Μεταναστευτικό: Αίτημα για σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων

Aίτημα για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με θέμα το μεταναστευτικό, μετά την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον Έβρο, απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προς τον  επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Γιοσέπ Μπορέλ.

Το αίτημα απευθύνθηκε δι επιστολής, σε συνέχεια της σχετικής τους τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Ο κ. Δένδιας είχε επίσης τηλεφωνικές επικοινωνίες σήμερα με τους ομολόγους του της Προεδρεύσουσας Κροατίας, της Σλοβακίας και της Εσθονίας, καθώς και νεότερες επικοινωνίες με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου και της Βουλγαρίας, με αντικείμενο τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό και τις επιπτώσεις της απόφασης της Τουρκίας να ανοίξει τα σύνορά της προς την Ευρώπη, παραβιάζοντας τις προβλέψεις της Κοινής Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας.

Ακολούθησε και νέα επικοινωνία με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, με τον οποίον είχαν αναπτύξει το ζήτημα και κατά την προχθεσινή συνάντησή τους.

Εκλήθη στο ΥΠΕΞ ο Τούρκος πρέσβης

Επιπλέον, σημειώνεται ότι την Παρασκευή εκλήθη στο Υπουργείο Εξωτερικών ο πρέσβης της Τουρκίας. Παράλληλα, το Υπουργείο Εξωτερικών είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Ε. Επιτροπή, την ΕΥΕΔ και το Συμβούλιο της ΕΕ. Τα ανωτέρω προστίθενται στις αντίστοιχες επικοινωνίες που είχε ο Νίκος Δένδιας χθες και προχθές με τους ομολόγους του της Αυστρίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Τουρκίας

Η ελληνική διπλωματία θα συνεχίσει με στοχευμένες επαφές και ενέργειες να αναδεικνύει τις προκλήσεις που προκύπτουν για το σύνολο της ΕΕ από τις οργανωμένες προσπάθειες παραβίασης των ευρωπαϊκών συνόρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΥΠΕΞ: Εκστρατεία παραπληροφόρησης από τις τουρκικές αρχές 
 

Για εκστρατεία παραπληροφόρησης από τις τουρκικές αρχές κάνει λόγο με ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του στο twitter το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, ενώ σημειώνει τα στοιχεία που έχουν καταγράψει οι ελληνικές αρχές στον Έβρο.
 
«Συνεχίζεται εκστρατεία παραπληροφόρησης από τουρκικές αρχές», σημειώνεται στο σχετικό tweet. «Η πραγματικότητα: Από χθες πρωί ως σήμερα πρωί αποτράπηκε είσοδος σε ελλ.επικράτεια (όλο τον Έβρο) σε 10.000 άτομα. 73 άτομα χωρίς σχέση με Ιντλίμπ εισήλθαν παράνομα σε ελληνικό έδαφος, συνελήφθησαν και σχηματίστηκαν δικογραφίες».
 
Ενώ με δεύτερο tweet στα αγγλικά προσθέτει: «Κανείς δεν μπορεί να διασχίσει τα ελληνικά σύνορα. Όλοι όσοι επιχειρούν παράνομη είσοδο, εμποδίζονται αποτελεσματικά. Οι αριθμοί που αναφέρουν οι τουρκικές αρχές είναι εντελώς ψευδείς και παραπλανητικοί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ