Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Παρίσι: Το τουρκολιβυκό μνημόνιο παραβιάζει τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου

Στις κοινές δηλώσεις τους οι υπουργοί αναφέρθηκαν στον αποτρεπτικό ρόλο που μπορεί να παίξει η ισχυρή παρουσία γαλλικής ναυτικής δύναμης σε μια ενδεχόμενη κίνηση της Τουρκίας στις θαλάσσιες περιοχές που περιλαμβάνει το μνημόνιο Άγκυρας – Λιβύης.

«Το μνημόνιο παραβιάζει τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και προκαλεί αστάθεια» ανέφερε χαρακτηριστικά Γαλλίδα υπουργός, κυρία Parly.

Όπως ανακοίνωσαν οι δύο υπουργοί, αποφασίστηκε η ανάπτυξη μιας Στρατηγικής αμυντικής συμφωνίας η οποία, πέρα από την στρατιωτική παρουσία της Γαλλίας και τη συμμετοχή ελληνικής φρεγάτας στην γαλλική ναυτική δύναμη υπό το αεροπλανοφόρο, Σαρλ Ντε Γκωλ, θα περιλαμβάνει κοινές ασκήσεις και συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, στην αεροπορική άσκηση της ΠΑ «Ηνίοχος»που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάιο θα σε μετέχουν για πρώτη φορά τα γαλλικά αεροσκάφη, Rafale.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης τα ανοιχτά ζητήματα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας υποστήριξης και παραλαβής των μεταφορικών ελικοπτέρων ΝΗ-90.


Σε ο,τι αφορά την προμήθεια των 2 φρεγατών Belhara, η κ. Parly εξεφρασε την επιθυμία να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και να ολοκληρωθ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ