Εθνικά θέματα

Δένδιας-Χριστοδουλίδης προετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις Ελλάδας και Κύπρου

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, και της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, συναντώνται στις 13 Ιανουαρίου στην Αθήνα, με σκοπό να προετοιμάσουν το έδαφος για τις επόμενες κινήσεις Αθήνας και Λευκωσίας έναντι της Τουρκίας. Η συγκυρία είναι κρίσιμη καθώς οι εξελίξεις πια τρέχουν με ραγδαίο ρυθμό, ειδικά στο μέτωπο της Λιβύης, έπειτα από τη συνάντηση που είχαν Πούτιν και Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη.

Η τουρκική ηγεσία (Ερντογάν, Τσαβούσογλου) είχε τα τελευταία 24ωρα σειρά επαφών (τηλεφωνικών και μη) με Ευρωπαίους αξιωματούχους (τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον Ιταλό ΥΠΕΞ Λουίτζι ντι Μάιο κ.ά.), ενώ οι δύο ισχυροί άνδρες της Λιβύης, ο Φαγιέζ αλ Σάρατζ και ο Χαλίφα Χάφταρ, λέγεται πως πρόκειται να μεταβούν στη Μόσχα στις 13 Ιανουαρίου για να υπογράψουν συμφωνία εκεχειρίας.

Ο Σάββας Αγγελίδης, υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, πραγματοποιεί από την πλευρά του επίσκεψη στις 13 Ιανουαρίου στην Ιταλία, ενώ μέσα στην εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε αναμένονται στην Κύπρο και δύο Αμερικανοί υφυπουργοί Εξωτερικών, ο Καρλ Ριτς (με θέμα την επικείμενη άρση της υποχρέωσης έκδοσης βίζα για όσους Κύπριους θα ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες) και ο Φράνσις Φάνον (με ατζέντα ενεργειακών ζητημάτων).

Πίσω στην Αθήνα, Νίκος Δένδιας και Νίκος Χριστοδουλίδης συναντώνται με «βαριά» ατζέντα εστιασμένη στις σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου αλλά και ΕΕ-Τουρκίας, στο Κυπριακό, καθώς και σε ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος (εξελίξεις στο μέτωπο Ιράν-ΗΠΑ κ.ά.). Κατά τη συνάντησή τους πρόκειται μάλιστα να υπογραφεί και Μνημόνιο Κατανόησης για Πολιτικές Διαβουλεύσεις και Τεχνική Συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου, ενώ ο Νίκος Χριστοδουλίδης, προτού φύγει από την Κύπρο, υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι Αθήνα και Λευκωσία πρόκειται να καταλήξουν και σε «κάποιες πολύ συγκεκριμένες κινήσεις για το επόμενο διάστημα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

SAT SAS
Ελληνοτουρκικά 0

Πολεμικές "ορέξεις" από την Τουρκία: Κομάντος SAT-SAS "σημαδεύουν" λιμάνια του Αιγαίου - Σε ετοιμότητα το αιγυπτιακό ΠΝ στην Α. Μεσόγειο

Ολοταχώς για πρόκληση θερμού επεισοδίου από την Άγκυρα σε Αιγαίο-Α. Μεσόγειο - Νέες υπερπτήσεις Τούρκων πάνω από Ρω και...