Τεχνολογία

Τρομάζει AI της Microsoft: Mπορεί να φτιάξει deep fakes με μια μόνο φωτογραφία!

Από τις αρχές του περασμένου έτους που το ChatGPT έκανε το εκρηκτικό του ντεμπούτο αλλάζοντας μια για πάντα το διαδίκτυο, κάθε λίγες μέρες ανακοινώνεται και μια νέα σημαντική εξέλιξη από τον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης. Κάπως έτσι, το τμήμα Microsoft Research του Αμερικανού tech κολοσσού ήρθε τώρα να πάρει τη σκυτάλη και να σοκάρει τα social media με το VASA-1 μοντέλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι είναι το VASA-1; Τα αρχικά σημαίνουν Visual Affective Skills Audio και πρόκειται για ένα artificial intelligence framework που φιλοδοξεί να αλλάξει τις ψηφιακές επικοινωνίες. Τι μπορεί να κάνει; Η εξαιρετικά προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη παράγει απίστευτα ρεαλιστικά deep fake βίντεο, για τα οποία χρειάζεται μόνο μια φωτογραφία ενός ανθρώπου και μια μόνο σύντομη ηχογράφηση της φωνής του.

 

Τα αποτελέσματα είναι τόσο πιστευτά που σχεδόν περνιούνται για πραγματικά βίντεο και προφανώς…τρομάζουν. Η ικανότητα του μοντέλου να μιμείται τις φυσικές κινήσεις του κεφαλιού και ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων είναι απαράμιλλη και σηματοδοτεί ένα πολύ σημαντικό άλμα προς τα εμπρός όσον αφορά το animation με τεχνητή νοημοσύνη.

 

Η τεχνολογία μπορεί μελλοντικά να φέρει τα πάνω κάτω όχι μόνο στις επικοινωνίες, αλλά και σε βιομηχανίες όπως το gaming και ο κινηματογράφος. Τα social media ήδη έχουν σοκαριστεί με τις δυνατότητές του VASA-1, το οποίο πέρα από φωτογραφίες πραγματικών ανθρώπων, μπορεί να ζωντανέψει μέχρι και πίνακες.

Είναι από τις περιπτώσεις που τα πολλά λόγια περισσεύουν, οπότε σας αφήνουμε να παρακολουθήσετε μερικά από τα παραδείγματα χρήσης του μοντέλου που δόθηκαν στα φώτα της δημοσιότητας, παρουσιάζοντας τις προηγμένες του δυνατότητες. Το αποκορύφωμα είναι η Mona Lisa να…ραπάρει:

Ο ρεαλισμός και η ζωντάνια του VASA-1 μοντέλου:

Τα διαφορετικά συναισθήματα που μπορεί να αποδώσει στη φωτογραφία το μοντέλο:΅

Τα ίδια αποτελέσματα με διαφορετική φωτογραφία ως πηγή:

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ