Τεχνολογία

NASA: Λονδίνο – Νέα Υόρκη σε μιάμιση ώρα με υπερηχητικό αεροπλάνο

Η NASA σε συνεργασία με την εταιρεία Lockheed Martin κατασκεύασαν ένα υπερηχητικό αεροπλάνο, το οποίο θα είναι όμως αθόρυβο και θα διανύει αποστάσεις χιλιάδων χιλιομέτρων σε χρόνους ρεκόρ.

Το νέο αεροσκάφος τύπου X-59 με τεχνολογία Quiet SuperSonic βρίσκεται στα σκαριά από το 2019.

Είναι σχεδιασμένο για να σπάει το φράγμα του ήχου, χωρίς όμως να προκαλεί το sonic boom, δηλαδή τον εκκωφαντικό θόρυβο που συνοδεύει τέτοιου τύπου πτήσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των κατασκευαστών, ο ήχος που κάνει όταν απογειώνεται θυμίζει σε ένταση τον ήχο μίας πόρτας αυτοκινήτου που κλείνει. Αυτό βέβαια μένει να επιβεβαιωθεί, μόλις το αεροπλάνο κάνει την πρώτη του πτήση, αφού τότε θα ξεκινήσει να πραγματοποιείται μία μεγάλη μελέτη σχετικά με το θόρυβο που μπορεί να προκαλέσει καθώς διέρχεται πάνω από κατοικημένες περιοχές.

Το μοντέλο είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο κοινό τον περασμένο καλοκαίρι. Διαθέτει μία μύτη μήκους 11,5 μέτρων, εξαιτίας της οποίας δεν θα υπάρχει παράθυρο στο σημείο όπου θα κάθονται οι πιλότοι, που θα παρακολουθούν όσα γίνονται εκτός του αεροπλάνου μέσα από ένα ειδικό εξωτερικό σύστημα ελέγχου, που θα τους παρουσιάζει μία επαυξημένη πραγματικότητα, συνδυαστικά με δεδομένα και άλλες πληροφορίες που θα είναι απαραίτητες για το πιλοτάρισμα.

Το μήκος του αεροπλάνου θα είναι περίπου 30 μέτρα και το πλάτος του 9 μέτρα. Η ταχύτητά του θα φτάνει σχεδόν τα 1500 χιλιόμετρα ανά ώρα, ενώ θα πετάει σε ύψος 16 χιλιάδων μέτρων, με μία μόνο μηχανή. Για την ώρα δεν γνωρίζουμε πόσους επιβάτες θα μπορεί να μεταφέρει.

Μόλις το μοντέλο ελεγχθεί εξονυχιστικά από την αρμόδια αμερικανική αρχή για την αεροπορία, τότε ίσως να ξεκινήσουν οι δοκιμαστικές εμπορικές πτήσεις του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η επίσημη παρουσίαση του αεροσκάφους θα γίνει στις 12 Ιανουαρίου μέσα από το κανάλι της NASA στο YouTube. Αν πράγματι ένα τέτοιο αεροπλάνο καταφέρει να πετάξει σε τέτοιες ταχύτητες, θα μπορέσει να αλλάξει τη ζωή πολλών ανθρώπων, ωστόσο σίγουρα για πολλά χρόνια δεν θα είναι προσβάσιμο στο ευρύ κοινό, κυρίως από οικονομικής άποψης.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ