Τεχνολογία

Κινέζος άλλαξε πρόσωπο και φωνή με τη βοήθεια AI και έκλεψε 570.000 ευρώ από επιχειρηματία

Ένας απατεώνας στην Κίνα χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για να αλλάξει την εμφάνισή του σε βιντεοκλήση και να προσποιηθεί ότι είναι φίλος ενός επιχειρηματία από τον οποίο έκλεψε περισσότερα από μισό εκατομμύριο ευρώ.

Το θύμα, του οποίου το επίθετο είναι Guo, ανέφερε ότι έλαβε μια βιντεοκλήση τον Απρίλιο από ένα άτομο του οποίου το πρόσωπο και η φωνή ήταν εξαιρετικά παρόμοια με αυτά ενός φίλου, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο. Αλλά αυτό το άτομο ήταν στην πραγματικότητα ένας απατεώνας, "ο οποίος χρησιμοποίησε τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης για να αλλάξει το πρόσωπό του", σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Ως πρόσχημα, ο απατεώνας είπε ότι ένας άλλος φίλος χρειαζόταν επειγόντως χρήματα για να πληρώσει την εγγύηση σε δημοπρασία. Κατάφερε έτσι να εξαπατήσει τον Guo και να τον πείσει να μεταφέρει 4,3 εκατομμύρια γιουάν (570.000 ευρώ) από τον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας του. «Κατά τη διάρκεια της βιντεοκλήσης, ήμουν πεπεισμένος ότι αναγνώρισα το πρόσωπο και τη φωνή του ατόμου που με τηλεφώνησε, οπότε δεν ήμουν καθόλου καχύποπτος», είπε ο επιχειρηματίας, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Μόλις έγινε η μεταφορά, ο επιχειρηματίας Guo έστειλε ένα μήνυμα στον φίλο του, του οποίου η ταυτότητα είχε κλαπεί. Αντιμέτωπος με την αντίδραση του φίλου του που δεν κατάλαβε περί τίνος επρόκειτο, καθώς δεν γνώριζε τη συγκεκριμένη συναλλαγή, ο επιχειρηματίας κατάλαβε ότι έκανε λάθος και επικοινώνησε με την Αστυνομία.

Η αστυνομία διέταξε την τράπεζα να μην κάνει τη μεταφορά και ο Guo μπόρεσε να ανακτήσει 3,4 εκατομμύρια γιουάν (450.000 ευρώ), σύμφωνα με το ίδιο άρθρο. Οι δημιουργοί της απάτης δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, μερικές φορές για κακόβουλους σκοπούς, αποτελεί αντικείμενο αυξημένης προσοχής παγκοσμίως, ειδικά μετά την κυκλοφορία της αμερικανικής εταιρείας OpenAI, τον Νοέμβριο του 2022, του προγράμματος υπολογιστή ChatGPT, ενός ρομπότ συνομιλίας που μπορεί να μιμηθεί την ανθρώπινη φωνή.

Η διεπαφή του δεν είναι προσβάσιμη στην Κίνα. Αλλά το ChatGPT είναι αντικείμενο αμέτρητων συζητήσεων στα κοινωνικά δίκτυα και οι κινεζικοί τεχνολογικοί γίγαντες καταβάλλουν προσπάθειες για την ανάπτυξη ισοδύναμου λογισμικού.

Τον Ιανουάριο, η Κίνα κατέστησε αυστηρότερο τον κανονισμό για τα υπερ-ψεύτικα (deep-fakes), τους ψηφιακούς χειρισμούς εικόνων, που γίνονται όλο και πιο ρεαλιστικοί και αποτελούν πρόκληση για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.

Οι κινεζικές αρχές θα επιβάλουν επίσης «επιθεώρηση ασφαλείας» διαδικτυακών εργαλείων που αναπτύχθηκαν στην Κίνα και βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, παρόμοια με το πρόγραμμα ChatGPT, σύμφωνα με προσχέδιο κανονισμού που παρουσιάστηκε τον περασμένο μήνα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...