Τεχνολογία

Άλλο επίπεδο! Κβαντική έρευνα: Θα αλλάξει το πρόσωπο του υποβρυχίου, του εναέριου και του πολέμου δικτύων

Ο κλάδος  της κβαντικής τεχνολογίας έχει ήδη γνωρίσει σημαντική ανάπτυξη, με τις αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας να διπλασιάζονται μεταξύ 2018 και 2020, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων και ανάλυσης GlobalData. Πιστεύεται, ότι η τεχνολογία θα μπορούσε ενδεχομένως να φέρει επανάσταση σε τομείς άμυνας όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI), επιτρέποντας αυτόνομα οχήματα και βελτιωμένη στόχευση για οπλικά συστήματα ακριβείας.

Οι κβαντικοί υπολογιστές δεν είναι απλώς βελτιωμένοι υπολογιστές. Μάλλον, οι μηχανές, αφού αναπτυχθούν πλήρως, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις ιδιότητες της κβαντικής φυσικής για την αποθήκευση δεδομένων και την εκτέλεση υπολογισμών. Θεωρητικά, ένας μόνο κβαντικός υπολογιστής θα μπορούσε να ολοκληρώσει σε δευτερόλεπτα εργασίες, που θα χρειάζονταν στους κλασικούς υπολογιστές χιλιάδες ή και εκατομμύρια χρόνια.

Το πρώτο έθνος που θα πετύχει τον κβαντικό υπολογισμό, θα μπορούσε να έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα, ειδικά καθώς η τεχνολογία θα μπορούσε να καταστήσει την τρέχουσα κρυπτογράφηση απαρχαιωμένη.

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση από την GlobalData, "Quantum Technologies in Defense", αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλές χώρες ανησυχούν ότι θα μείνουν πίσω στην κβαντική κούρσα, λόγω της δυνατότητας η τεχνολογία να φέρει επανάσταση στις επικοινωνίες. Η επικοινωνία είναι ένας κρίσιμος τομέας για τον αμυντικό τομέα, με τη διανομή κβαντικών κλειδιών (QKD) να έχει τη δυνατότητα να εμποδίζει εντελώς τους αντιπάλους να έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς επικοινωνίες.

Η Rafael Advanced Defense Systems Ltd., δεν μπορεί να συζητήσει τις περισσότερες από τις επιχειρησιακές της εστίες στο αρχείο, αλλά μπορεί να επιβεβαιώσει ότι ενδιαφέρεται για κβαντικούς αισθητήρες για πλοήγηση σε περιβάλλοντα που δεν διαθέτουν GPS και ως το βασικό δομικό στοιχείο για Μονάδες Αδρανειακής Μέτρησης που χρησιμοποιούνται σε αριθμός βιομηχανιών.

Αυτοί οι αισθητήρες, ενδέχεται να αλλάξουν τον αγωνιστικό χώρο τόσο στην πλοήγηση όσο και στην ανίχνευση για υποβρύχια, αεροσκάφη, drones και ακόμη και μικρές ομάδες καταδρομέων σε κρυφές επιδρομές.

Οι κβαντικοί υπολογιστές και οι κβαντικοί αισθητήρες, μπορούν να θεωρηθούν ξαδέλφια σε μια επανάσταση της κβαντικής φυσικής που δεν θα είναι λιγότερο σημαντική από τη διαστημική κούρσα.

Αλλά ο επικεφαλής του Τεχνολογικού Κέντρου Rafael Quantum Ran, είπε πρόσφατα στην The Jerusalem Post, ότι η τεχνολογία κβαντικών αισθητήρων θα μπορούσε να απέχει δύο χρόνια ή λιγότερο από το να αναπτυχθεί από έναν στρατό κάπου. Ωστόσο, ο κβαντικός υπολογιστής μπορεί να απέχει πέντε, 10 ή περισσότερα χρόνια από την ύπαρξη πρακτικών  εφαρμογών εκτός του χρηματοοικονομικού τομέα.

Η Κίνα και οι ΗΠΑ πρωτοστατούν στον τομέα των κβαντικών αισθητήρων, αλλά η Αγγλία, η Γαλλία και το Ισραήλ εμπλέκονται επίσης βαθιά.

Να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με nationalinterest, πριν από ένα χρόνο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε τα σχέδια να παράσχει ένα πλαίσιο για τις βιομηχανικές και ερευνητικές δυνάμεις της χώρας του, ώστε να καταστήσει τη χώρα βασικό παράγοντα στην ανάπτυξη της κβαντικής τεχνολογίας. 

Μαζί με τα υπερηχητικά όπλα , την τεχνολογία stealth και τα όπλα υψηλής ενέργειας, ο κβαντικός υπολογιστής θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά το παιχνίδι. Είναι σαφές ότι η Γαλλία σκοπεύει να μην μείνει πίσω.

Μια γαλλική εταιρεία έχει βάλει ένα βαριόμετρο σε ένα σκάφος και ένα αεροπλάνο που λαμβάνει διάφορες μετρήσεις πλοήγησης, ενώ δεν μπορεί να παρέχει πλήρεις υπηρεσίες πλοήγησης.

Χωρίς να αναφέρεται σε συγκεκριμένη χώρα, ο Ραν είπε ότι οι νέες εξελίξεις στους κβαντικούς αισθητήρες για τα συστήματα πλοήγησης υποβρυχίων και άλλων θαλάσσιων σκαφών, ενδέχεται να είναι δύο χρόνια μακριά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Geometrics, είναι μια αμερικανική εταιρεία που παράγει κβαντικά μαγνητόμετρα, τα οποία, όπως λέει, μπορούν ήδη να παρέχουν δυνατότητες ανίχνευσης για την άμυνα μιας περιοχής λιμανιού. Η Israel Aerospace Industries, εργάζεται επίσης σε κβαντικά μαγνητόμετρα και ο Ran είπε ότι η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, έχει επιδείξει κβαντική μαγνητομετρία που μπορεί να απέχει μόνο λίγα χρόνια από την έναρξη λειτουργίας.

Η τεχνολογική επίδειξη ενός κβαντικού αισθητήρα βαριομέτρου σε ένα μεγάλο drone, βρίσκεται σε εξέλιξη και πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί εντός δύο ετών, είπε ο Ραν, χωρίς να αναφέρεται σε συγκεκριμένο στρατό. Πρόσθεσε ότι η πλήρης ικανότητα πλοήγησης με χρήση ενός τέτοιου κβαντικού αισθητήρα, απέχει περίπου επτά με 10 χρόνια για drones και μικρά αεροσκάφη.

Σε 10-15 χρόνια, είπε, μπορεί να υπάρξουν μικροσκοπικοί και φθηνοί κβαντικοί αισθητήρες με πλήρεις δυνατότητες πλοήγησης για στρατιώτες διαφόρων στρατευμάτων που θα τους χρησιμοποιούν κατά τη διάρκεια επιδρομών κομάντο.

Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ, άλλοι δυτικοί στρατοί και το IDF (σύμφωνα με ξένες πηγές), έχουν αναπτύξει τέτοιου είδους παρεμβολές εναντίον αντιπάλων εδώ και χρόνια, και μόλις πιο πρόσφατα κάποιοι από αυτούς τους λιγότερο προηγμένους αντιπάλους προλαβαίνουν ή αναμένεται να προλάβουν σε ορισμένες περιοχές.

Σε πολλές εταιρείες «αρέσει να μπαίνουν σε αυτόνομα οχήματα και θα ήθελαν να φροντίσουν για μια κατάσταση όπου υπάρχει ένα περιβάλλον χωρίς GPS», είπε ο Ran. Διαφορετικά, χωρίς έναν κβαντικό αισθητήρα, ένας κλασικός αισθητήρας θα ήταν «πολύ ευαίσθητος σε τέτοιου είδους ζητήματα» - που σημαίνει ότι θα διαταραχθεί.

Σημείωσε ότι υπήρξαν πολλές περιπτώσεις, όπου οι δυνάμεις ενός στρατού αντιμετώπισαν πρόβλημα στη λειτουργία για πολλές ημέρες κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας που τους άφησε σε περιβάλλον που δεν υπήρχε GPS.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ