Τεχνολογία

Mars500: Εθελοντές ζουν σε συνθήκες παρόμοιες ενός ταξιδιού στον Άρη

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος η Κίνα και η Ρωσία έκαναν μία μελέτη με το κωδικό όνομα Mars500, κατά την οποία οι εθελοντές έζησαν για 520 ημέρες σε συνθήκες παρόμοιες με εκείνες που θα υποστούν οι αστροναύτες κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στον Άρη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια νέα ανάλυση των περιττωμάτων του ανθρώπου αποκάλυψε μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια που μπορεί να βοηθήσει τα διαστημικά γραφεία να προετοιμαστούν για μελλοντικές αποστολές στον Άρη, αναφέρει μια ομάδα Καναδών επιστημόνων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης τους, οι ερευνητές εξέτασαν για άλλη μια φορά δεδομένα που έλαβαν από το έργο Mars500 και ανακάλυψαν αλλαγές στο ανθρώπινο σώμα - μια διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης.

Μια υποκατηγορία υδατανθράκων, η γλυκόζη είναι μια από τις καλύτερες πηγές ενέργειας για το ανθρώπινο σώμα.

Οι επιστήμονες λένε ότι όλοι οι συμμετέχοντες παρουσίασαν απώλεια ευεργετικών βακτηρίων, η οποία αποτρέπει τη φλεγμονή, απορροφά θρεπτικά συστατικά και διαλύει το άμυλο.

Επιπλέον, οι ερευνητές βρήκαν διάφορα είδη βακτηρίων του εντέρου, το 10% των οποίων ήταν άγνωστο.

Αυτό είχε προηγουμένως ανακαλυφθεί σε άλλες επιστημονικές μελέτες, αλλά οι επιστήμονες λένε ότι εξακολουθεί να είναι «κάπως μυστήριο».

Μια άλλη ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι ότι οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν περισσότερα από 200 είδη βακτηρίων, ένα σημάδι που υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι που συνυπάρχουν μεταξύ τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα θα αναπτύξουν τα ίδια βακτήρια με την πάροδο του χρόνου.

Σύμφωνα με τους βιολόγους, αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν βαθιές συνέπειες για την υγεία των αστροναυτών μακροπρόθεσμα, αν και παραδέχονται ότι προς το παρόν δεν καταλαβαίνουν πώς ακριβώς θα επηρεάσουν ένα ανθρώπινο σώμα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ