Τεχνολογία

Boeing: Μια ανάσα πριν την δημιουργία ιπτάμενων αυτοκινήτων

Δεν είναι άλλο ένα εφέ από μία ταινία φαντασίας. Είναι η πραγματικότητα! Πλησιάζουμε όλο και πιο κοντά στην εποχή που τα αυτοκίνητα θα είναι ιπτάμενα!

Η Boeing δήλωσε πως το πρωτότυπο αεροσκάφος της που κυκλοφόρησε στον αέρα κατά τη διάρκεια μιας εναρκτήριας δοκιμαστικής πτήσης, αποτελεί ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα, καθώς ο μεγαλύτερος σχεδιαστής αεροσκαφών του κόσμου προσφέρεται να φέρει την επανάσταση στις υπηρεσίες εναέριων αστικών συγκοινωνιών.

Η Boeing ανταγωνίζεται την Airbus SE και πολλές άλλες εταιρείες στην εισαγωγή μικρών αυτόνομων ιπτάμενων οχημάτων ικανών για απογείωση και προσγείωση. Οι επενδύσεις τροφοδοτήθηκαν κυρίως από τα άλματα που έχουν συντελεστεί στην αυτόνομη τεχνολογία όσο και από την απογοήτευση που επικρατεί στις μεγαλουπόλεις ελέω οδικής συμφόρησης, ενώ δεν είναι μυστικό πως θα μπορούσαν να αλλάξουν το πρόσωπο της αεροπορικής βιομηχανίας μέσα στην επόμενη δεκαετία. Το αεροσκάφος της Boeing μήκους εννέα μέτρων (κάτι μεταξύ ελικοπτέρου, drone και μικρού αεροσκάφους με σταθερά πτερύγια) πραγματοποίησε προσγείωση στο Manassas της Βιρτζίνια, όπως δήλωσε η Boeing. “Αυτή είναι η επανάσταση και αυτό οφείλεται στην αυτονομία”, δήλωσε ο John Langford, διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής εταιρείας Boeing Aurora Flight Sciences.

Σημαντικά εμπόδια στο όραμα της Boeing για κινητικότητα χαμηλού άγχους – όπως αναγράφεται στα δελτία τύπου της εταιρείας – είναι η διαλογή πολλών κρίσιμων ζητημάτων ασφάλειας και κανονιστικών ρυθμίσεων για τη σύνδεση της παραδοσιακής οδικής κυκλοφορίας με στόλους ιπτάμενων αυτοκινήτων. Η Boeing συνεργάζεται με την SparkCognition και την Federal Aviation Administration για την ανάπτυξη ενός συστήματος διαχείρισης της κυκλοφορίας για τρισδιάστατους αυτοκινητόδρομους, καθώς επίσης και για το κανονιστικό πλαίσιο που θα επιτρέψει στα κύματα των αυτόνομων οχημάτων να μεταφέρονται με ασφάλεια στα κτίρια.

Η Boeing εξαγόρασε πέρυσι την Aurora Flight Sciences με έδρα το Manassas για να επιταχύνει την ανάπτυξη ενός στόλου αυτόνομων αεροσκαφών. Με την Aurora, η Boeing εργάζεται επίσης στην υπηρεσία Uber Technologies UberAIR για πτήσεις που προγραμματίζονται να είναι διαθέσιμες για παραγγελία μέσω smartphones γύρω στο 2023. Η Boeing προσπαθεί να επιτύχει μια εμβέλεια της τάξης των 50 μιλίων με δύο πτήσεις ιπτάμενων αυτοκινήτων ικανών να μεταφέρουν από δύο έως τέσσερις επιβάτες. Οι δοκιμές σχεδιάζονται μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους σε εκδόσεις αεροσκαφών που δύναται να σηκώσουν έως και 500 kg. Οι ανταγωνιστές της Airbus, αναφέρουν ότι έχουν ήδη πραγματοποιήσει πολλές δοκιμές πτήσης με ιπτάμενο όχημα (Volocopter), το οποίο θυμίζει μικρό ελικόπτερο που τροφοδοτείται από 18 ρότορες ενώ και η AeroMobil διαθέτει πρωτότυπο-λιμουζίνα που μπορεί να μετατραπεί σε αεροσκάφος. Η Vertical Aerospace, η οποία ολοκλήρωσε ιπτάμενη δοκιμή το περασμένο έτος, έχει ως στόχο να προσφέρει σύντομες πτήσεις μεταξύ πόλεων τα προσεχή έτη με αεροσκάφος που μπορεί να μεταφέρει αρκετούς επιβάτες.

“Το μέλλον της κινητικότητας – κινούμενα προϊόντα, κινούμενα φορτία – μετακίνηση ατόμων – συμβαίνει τώρα και πρόκειται να επιταχυνθεί σημαντικά τα επόμενα πέντε χρόνια με περαιτέρω ανάπτυξη”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο CEO της Boeing, Dennis Muilenburg, σε σχετικό φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ