Περιβάλλον

Η κλιματική αλλαγή είναι πλέον μη αναστρέψιμη! Το σήμα που δίνουν οι ωκεανοί δείχνει ότι τίποτα δεν θα είναι το ίδιο

Οι ωκεανοί του κόσμου ήταν πιο ζεστοί από ποτέ το 2022 και αυτή η έκθεση δείχνει ότι βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα, προειδοποιούν οι κλιματολόγοι. Είναι ένα ισχυρό μήνυμα ότι βιώνουμε μια απότομη αλλαγή και η θερμοκρασία των υδάτων των ωκεανών δείχνει ότι ήδη βιώνουμε μη αναστρέψιμη.

 

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα. Αυτή η έκθεση για την υπερθέρμανση των ωκεανών το αποδεικνύει για άλλη μια φορά. Οι ωκεανοί έχουν πολύ υψηλή θερμική ικανότητα, είναι πολύ πιο δύσκολο να ζεσταθούν, είναι πιο δύσκολο να κρυώσουν.

Είναι ένα ισχυρό μήνυμα ότι βιώνουμε μια απότομη αλλαγή. Όταν γίνονται αυτές οι μετρήσεις της θερμότητας που περιέχεται στον ωκεανό, μετριέται αυτό που έχουμε στα δύο πρώτα χιλιόμετρα, και αυτό σημαίνει ήδη πολλά. Εκτός από το ισχυρό σήμα της αύξησης της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας, το σήμα της αύξησης της θερμοκρασίας του νερού των ωκεανών δείχνει ότι ήδη βιώνουμε μη αναστρέψιμη. Υπάρχουν πολλές διεργασίες που δεν μπορούν πλέον να επανέλθουν στην προβιομηχανική τους μορφή και τύπο.

Η δεύτερη κλιματική μηχανή, ο ωκεανός, τέθηκε επίσης σε δράση. Και ο ωκεανός μεταφέρει θερμότητα και ενέργεια στο κλιματικό σύστημα, οι επιπτώσεις δεν είναι μόνο τοπικές, αλλά και στην ατμόσφαιρα», δήλωσε στο Digi24 η κλιματολόγος Roxana Bojariu. Τα μετεωρολογικά συστήματα τροφοδοτούνται με αυξημένες ποσότητες υγρασίας και θερμότητας, εξήγησε, προσθέτοντας ότι τα επόμενα χρόνια, τα ακραία φαινόμενα θα είναι όλο και πιο ισχυρά και θα διαρκούν περισσότερο, όπως τα κύματα καύσωνα, στην ξηρά και στους ωκεανούς, τα οποία συνοδεύονται από πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Ορισμένες ωκεάνιες περιοχές και που αναστατώνουν τα οικοσυστήματα που εξυπηρετούν την ανθρώπινη κοινωνία. «Το ψάρεμα υποφέρει πολύ, ένας πιο ζεστός ωκεανός σημαίνει περισσότερη οξύτητα, λιγότερο οξυγόνο, κάτι που οδηγεί σε προβλήματα στην αλυσίδα της θαλάσσιας ζωής. Ας περιμένουμε έντονα φαινόμενα, καταιγίδες που θα τροφοδοτηθούν από αυξημένη υγρασία και ζέστη», προειδοποίησε η Roxana Bojariu.

Το 2022 οι ωκεανοί σημείωσαν νέο ρεκόρ όσον αφορά τη θερμότητα, το οποίο καταδεικνύει πόσο βαθιές και εκτεταμένες είναι οι αλλαγές που έχουν επιφέρει οι ανθρωπογενείς εκπομπές στο κλίμα του πλανήτη, γράφει ο Guardian. Από το 1958 υπάρχουν εκτεταμένα δεδομένα για τη θερμοκρασία του νερού των ωκεανών και το συμπέρασμα είναι ότι η θερμοκρασία άρχισε να αυξάνεται ραγδαία μετά το 1990 και χωρίς προηγούμενο τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι οι ωκεανοί του κόσμου δεν ήταν τόσο ζεστοί όσο είναι τώρα τα τελευταία 1.000 χρόνια. Ο καιρός σε όλο τον κόσμο επηρεάζεται έντονα από τη θερμοκρασία του νερού στους ωκεανούς. Οι θερμότεροι ωκεανοί οδηγούν σε πιο ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία τελικά οδηγούν σε πιο έντονους τυφώνες και τυφώνες. Επιπλέον, ένα τέτοιο πλαίσιο δημιουργεί περισσότερη υγρασία στον αέρα, γεγονός που οδηγεί σε πιο έντονες βροχές και πλημμύρες.

Τα θερμότερα νερά διαστέλλονται επίσης, ανεβάζοντας τη στάθμη της θάλασσας και θέτοντας σε κίνδυνο τις ανθρωποκατοικημένες παράκτιες περιοχές. Η θερμοκρασία των ωκεανών επηρεάζεται πολύ λιγότερο από τη φυσική μεταβλητότητα του κλίματος από τη θερμοκρασία της ατμόσφαιρας, γεγονός που καθιστά τους ωκεανούς αδιαμφισβήτητο δείκτη της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σημειώνουν επίσης οι δημοσιογράφοι του The Guardian. 

Ο John Abraham, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του St Thomas στη Μινεσότα και ένας από τους συν-συγγραφείς της μελέτης, είπε ότι «η μέτρηση των ωκεανών είναι ο πιο ακριβής τρόπος για να προσδιοριστεί πόσο εκτός ισορροπίας είναι ο πλανήτης μας». 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ