Περιβάλλον

Γ. Παπαδόπουλος για σεισμους στην Σάμο: Δεν εμπνέουν ανησυχία

Σεισμική δόνηση με μέγεθος 4,1 Ρίχτερ με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο 26 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Βαθέος Σάμου  καταγράφηκε στις 13:27 ώρα Ελλάδος, όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 302 χλμ. ανατολικά των Αθηνών, ενώ ακολούθησαν άλλες δύο σεισμικές δονήσεις 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και 3,5 αντίστοιχα με διαφορά λίγων λεπτών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλοςμιλώντας στο protothema, εμφανίστηκε καθησυχαστικός για το φαινόμενο, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια συστάδα σχετικά μικρών σεισμών (έως 3,5 Ρίχτερ) που ξεκίνησαν το τελευταίο τετραήμερο, αρχής γενομένης από τις 14 Οκτωβρίου.

Σήμερα -  Τρίτη 18 Οκτωβρίου -  παρατηρείται έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, με την πιο ισχυρή σεισμική δόνηση να καταγράφεται στις 13:27 το μεσημέρι της Τρίτης, ενώ ακολούθησε άλλη μια ισχυρή σεισμική δόνηση τεσσάρων βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. 

Όπως σπεύδει να υπογραμμίσει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν προκαλεί ανησυχία για την περιοχή και  που παρατηρείται πολλές φορές και χωρίς να προκαλεί έως και αυτή την ώρα ανησυχία.

Ο ίδιος σημειώνει ότι πρόκειται για σημαντικά ρήγματα με διεύθυνση από την Ανατολή στη Δύση με κατεύθυνση από τη δυτική Τουρκία προς το Αιγαίο. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε οτι η έντονη σεισμική ακολουθία στην περιοχή δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με τον ισχυρό σεισμό των 5,2 Ρϊχτερ που σημειώθηκε στις 31 Αυγούστου  του 2022 νότια της Σάμου. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ