Περιβάλλον

Φάλαινα φυλακισμένη σε ενυδρείο μοιάζει να αυτοτραυματίζεται λόγω μοναξιάς κι απόγνωσης

Μια φάλαινα όρκα χτυπά με μανία το κεφάλι της στο τζάμι της πισίνας του ενυδρείου.

Η φάλαινα με το όνομα Κίσκα ζει κλεισμένη στο ενυδρείο MarineLand στο Οντάριο του Καναδά εδώ και 12 χρόνια και είναι περίπου 45 ετών.

Την είχαν αιχμαλωτίσει στα νερά της Ισλανδίας το 1979 και από τότε την κρατούν εσώκλειστη μέσα σε ενυδρείο στον Καναδά και από το 2011 ζει τελείως μόνη της χωρίς καμία συντροφιά, καθώς είναι η μόνη που επέζησε από τις άλλες φάλαινες του ενυδρείου και από τα πέντε παιδιά της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τον Ιούνιο, οι κάμερες της εγκατάστασης του ενυδρείου την κατέγραψαν να κάνει κάτι περίεργο και σοκαριστικό.

Η όρκα έκανε αρχικά κύκλους μέσα στη δεξαμενή και, στη συνέχεια, χτυπούσε με δύναμη το κεφάλι της πάνω στα γυάλινα τοιχώματα από όπου μπορούν να τη δουν οι επισκέπτες. Μετά έκανε ξανά κύκλους και μπροστά σε επισκέπτες χτύπησε ξανά το κεφάλι της.

Ένας ακτιβιστής κατά της κράτησης των ζώων και πρώην εργαζόμενος στο ενυδρείο, ο Φιλ Ντέμερς, είχε καταγράψει, τον Σεπτέμβριο του 2021, την όρκα να χτυπά ξανά το κεφάλι της στο τοίχωμα του ενυδρείου.

Στο παρακάτω βίντεο φαίνεται η φάλαινα να ταράζει τα νερά με δύναμη πριν ορμήσει προς το τοίχωμα.

Η συμπεριφορά αυτή, που μοιάζει αυτοκαταστροφική, πιθανόν να οφείλεται στην άσχημη ψυχική κατάσταση στην οποία μάλλον βρίσκεται. Η αιχμαλωσία και η απομόνωση μπορεί να επιβαρύνουν σοβαρά τη ζωή όντων όπως οι φάλαινες, που είναι εξαιρετικά κοινωνικά ζώα και η απομόνωση μοιάζει να τις καταρρακώνει και να είναι βασανιστήριο για αυτές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ