Περιβάλλον

Διάστημα: Η ταχύτητα του ήχου του Άρη είναι διαφορετική από αυτή της Γης

Η ταχύτητα του ήχου στον πλανήτη Άρη είναι διαφορετική από αυτή στον πλανήτη μας Γη, σύμφωνα με μελέτες που διεξήχθησαν από επιστήμονες, οι οποίες αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια του 53ου Συνεδρίου Σεληνιακής και Πλανητικής Επιστήμης.

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές της μελέτης, η οποία αξιολογήθηκε από ομοτίμους καθηγητές, χρησιμοποίησαν το μικρόφωνο SuperCam που είναι εξοπλισμένο στο Perseverance για τη μέτρηση της ταχύτητας του ήχου στον πλανήτη. Η μέτρηση μπορεί να προσδιοριστεί «χρησιμοποιώντας τον χρόνο διάδοσης του ακουστικού σήματος που προκαλείται από λέιζερ καθώς ταξιδεύει από το έδαφος μέχρι το ύψος του μικροφώνου», σύμφωνα με τη μελέτη.
Η έρευνα υποδηλώνει ότι ακόμη και η προσπάθεια να μιλήσουμε στην ατμόσφαιρα του κόκκινου πλανήτη μπορεί να παράγει ένα περίεργο ηχητικό εφέ, αλλά κάθε προσπάθεια να μιλήσει στον Άρη θα ήταν μάταιη - καθώς η ατμόσφαιρα του πλανήτη δεν αναπνέει. Αυτό που γνωρίζουν οι ερευνητές για την ατμόσφαιρα του Άρη είναι ότι είναι πιο αδύναμη από τη Γη.
 
Οι επιστήμονες μπόρεσαν επίσης να χρησιμοποιήσουν την SuperCam για να μετρήσουν τις αλλαγές θερμοκρασίας στον Άρη – και η ταχύτητα του ήχου αλλάζει επίσης ως αποτέλεσμα των διακυμάνσεων της θερμοκρασίας.
Η ταχύτητα ήχου που μετράται από το SuperCam "μετατρέπεται σε θερμοκρασίες χρησιμοποιώντας το ιδανικό αέριο". Για να βρεθεί η ακουστική θερμοκρασία, ο αριθμός των σχετικών θερμοκρασιών πολλαπλασιάζεται με την ταχύτητα του ήχου και στη συνέχεια διαιρείται με το μοριακό βάρος της ατμόσφαιρας. 
 

Οι ακουστικές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν συσχετίζονται καλά με τον Mars Environmental Dynamic Analyzer (MEDA), τον μετεωρολογικό σταθμό του Perseverance, αλλά είναι υψηλότερες από τις θερμοκρασίες MEDA.
Το μικρόφωνο SuperCam στο Perseverance επιτρέπει στους ήχους του Άρη να ακούγονται σωστά, παρά τις διαφορές των ήχων που παράγουν η Γη και ο Άρης. Για παράδειγμα, τον Μάρτιο του 2021, το rover κατάφερε να απαθανατίσει ηχητικά κλιπ λέιζερ ζαπς σε άλλο πλανήτη για πρώτη φορά χρησιμοποιώντας το υψηλής τεχνολογίας μικρόφωνό του.

Το Perseverance, το ρόβερ του Άρη της NASA, έκανε μια ιστορική προσγείωση στον κόκκινο πλανήτη τον Φεβρουάριο του 2021 σε μια αποστολή να αναζητήσει ίχνη αρχαίας μικροβιακής ζωής.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το διαστημόπλοιο συνέλεξε το πρώτο του δείγμα βράχου του Άρη,  το πρώτο που ελήφθη από άλλο πλανήτη. Οι μελλοντικές αποστολές θα είναι αφιερωμένες στο να φέρουν μερικά από αυτά τα δείγματα πίσω στη Γη.
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ