Περιβάλλον

Αχέροντας: Ο ελληνικός ποταμός που αναφέρεται σε ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας

Πολλές περιοχές και αξιοθέατα της Ελλάδας απαντώνται σε έργα τέχνης, όπως της λογοτεχνίας και της ζωγραφικής. Και μάλιστα όχι μόνο ελληνικής αλλά και παγκόσμιας αναγνώρισης. Όπως συμβαίνει και με τον ελληνικό ποταμό ο οποίος, πολλοί δεν γνωρίζουν ότι αναφέρεται σε ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Είναι ο ποταμός Αχέροντας, ο φημισμένος που σύμφωνα με τον μύθο οδηγεί στις Πύλες του Άδη. Εκτός από ελληνικά συγγράμματα, ο Αχέροντας αναφέρεται στην Θεία Κωμωδία του Δάντη, και μάλιστα στο πρώτο κεφάλαιο. Ο Χάροντας, ο βαρκάρης πρωταγωνιστεί στη διαδικασία μεταφοράς προς τον Άδη σε αυτό το έργο του Δάντη.

Η Θεία Κωμωδία του Δάντη και ο Αχέροντας

Η Θεία Κωμωδία του Δάντη αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά αφηγηματικά ποιήματα του καλλιτέχνη γραμμένο τη δεκαετία 1310-1321. Είναι χωρισμένο σε τρία μέρη, την Κόλαση, το Καθαρτήριο και τον Παράδεισο και έχει αποτελέσει αντικείμενο εκταταμένων κριτικών και αναλύσεων κατά τη διάρκεια των αιώνων. Ο Αχέροντας αναφέρεται στο πρώτο μέρος του έργου, δηλαδή στην Κόλαση. Όσον αφορά αυτό το κεφάλαιο, ο Δάντης Αλιγκέρι λέγεται ότι είχε επηρεαστεί από τις ρεαλιστικές περιγραφές της κόλασης που υπήρχαν στο έργο της χριστιανής μύστριας Μεχτίλδης του Μαγδεβούργου.

Η περιγραφή του Άδη σε αυτό το έργο τον κάνει να μοιάζει με αναποδογυρισμένο κώνο του οποίου το πλατύ στόμιο βρίσκεται στο βόρειο ημισφαίριο, κάτω από την Ιερουσαλήμ. Ή άλλη πλευρά, η πιο αιχμηρή βρίσκεται στο κέντρο της Γης. Η Κόλαση αποτελείται συνολικά από εννέα κύκλους (ένας για κάθε αμαρτία), οι οποίοι στενεύουν διαδοχικά καθώς κινείται κανείς κατηφορικά. Εκεί ακριβώς συνδέεται και ο ποταμός Αχέροντας. Κι αυτό γιατί αφού διασχίζουν τον ποταμό Αχέροντα με τον Χάροντα τον βαρκάρη, ο Βιργίλιος οδηγεί τον Δάντη διαδοχικά μέσα από τους εννέα κύκλους αμαρτιών όπως αναφέρουμε παραπάνω. Μετά τον πέμπτο κύκλο ο Βιργίλιος και ο Δάντης περνούν με τη βάρκα του δαίμονα Φλεγύα μπροστά στις κλειδωμένες πόρτες του κάστρου της Κόλασης, τις οποίες ανοίγει ένας άγγελος.

Αχέροντας, ένας προορισμός όνειρο όλες τις εποχές του χρόνου

Ο Αχέροντας είναι ένα από τα ποτάμια της Ελλάδας που ξεχωρίζει όχι μόνο για τη σύνδεσή του με το μύθο και τον Άδη αλλά και για την ομορφιά του. Ο μυθικός ποταμός που οδηγούσε στο βασίλειο που Άδη ξεχωρίζει για το κρυστάλλινο χρώμα του και την απίστευτη φύση που το περιβάλλει. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες οι εικόνες είναι μαγικές. Παρά το μεγάλο του μήκος το συγκεκριμένο ποτάμι είναι πλωτό σε ένα μέρος του και συγκεκριμένα μόνο στα τελευταία του χιλιόμετρα. Ο Αχέροντας είναι ένα ποτάμι με μεγάλη τουριστική κίνηση από την άνοιξη και μετά. Εκεί οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν βόλτες με βάρκες αλλά και ιππασία. Αν βρεθείς εκεί, ψάξε να βρεις και το χωριό Γλυκή. Πρόκειται για το χωριό με το γλυκό νερό και τον θρύλο με τον δράκο που ζούσε εκεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκτός από το ίδιο το ποτάμι και τη φύση που σε καλεί για πεζοπορίες και βόλτες, υπάρχουν κι άλλα αξιοθέατα που μπορείς να γνωρίσεις όλες τις εποχές του χρόνου. Όπως για παράδειγμα το Σούλι, την ιστορική αετοφωλιά των αγωνιστών του 1821. Είναι το χωριό που πολέμησαν με αυτοθυσία και οι γυναίκες. Είναι το χωριό που ξεχώρισε επίσης προεπαναστατικά με τον λεγόμενο χορό του Ζαλόγγου. Την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 1803 περίπου 60 Σουλιώτισσες έπεσαν στον γκρεμό, μαζί με τα παιδιά τους για να μην παραδοθούν στους Τούρκους.

Μπορεί η Θεσπρωτία να αποτελεί έναν δημοφιλή καλοκαιρινό προορισμό αλλά αν έχεις αρκετές μέρες στη διάθεσή σου, μπορείς να συνδυάσεις εκεί μια επίσκεψη με ένα ταξίδι στα κοντινά Ιωάννινα. Ο ποταμός Αχέροντας απέχει από την πόλη των Ιωαννίνων περίπου μια ώρα και η διαδρομή είναι φανταστική προς τα εκεί. Εννοείται ότι θα βρεις στην περιοχή πολύ ωραία μαγαζιά για φαγητό. Μην διστάσετε να δοκιμάσετε την παραδοσιακή συνταγή με ντόπια πέστροφα. Ένα ξεχωριστό γαστρονομικό ταξίδι μόλις θα έχει ξεκινήσει…

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ