Ιστορία

Αλφειός ποταμός: Ξανά στο φως μετά από αιώνες αρχαία ευρήματα

Δεν πίστευε στα μάτια της μια οικογένεια το περασμένο Σάββατο με το αρχαίο εύρημα που ανακάλυψε σε παραποτάμια περιοχή του Αλφειού. Συγκεκριμένα, η οικογένεια που βρέθηκε κοντά στις όχθες του ποταμού σε περιοχή πλησίον της Σαλμώνης για αρδευτικούς λόγους, ανακάλυψε μέσα σε καλάμια μια περικεφαλαία, της οποίας όμως το σχήμα και η όψη πολύ φυσιολογικά έχουν αλλοιωθεί λόγω των πολλών χρόνων αλλά και της έκθεσης που είχε στα καιρικά φαινόμενα.

Η οικογένεια περισυνέλεξε την περικεφαλαία και επικοινώνησε με τον δικηγόρο, Θοδωρή Αντωνόπουλο, προκειμένου να την παραδώσουν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, πράγμα το οποίο και έπραξαν την περασμένη Δευτέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από την πλευρά του ο δικηγόρος της οικογένειας, κ. Αντωνόπουλος δήλωσε: «Οι πελάτες μου επικοινώνησαν μαζί μου και μου είπαν ότι βρήκαν μια περικεφαλαία. Τότε μαζί, και χωρίς δεύτερη σκέψη πήγαμε και την παραδώσαμε ως οφείλαμε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας. Είναι άξιοι συγχαρητηρίων που το έπραξαν αυτό. Άλλωστε η περιοχή μας έχει πολλά αρχαία και πρώτοι εμείς πρέπει να προστατέψουμε την ιστορία και τον πολιτισμό μας και να αποτρέψουμε φαινόμενα αρχαιοκαπηλείας».

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του patrisnews.com, η εν λόγω περικεφαλαία φαίνεται από το σχήμα της να είναι κορινθιακού τύπου ο οποίος εμφανίζεται για πρώτη φορά τον 7ο αιώνα π.Χ. και είναι γνωστή μέχρι σήμερα ως το κατεξοχήν αρχαίο ελληνικό πολεμικό κράνος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γνώρισε ωστόσο μεγάλη διάδοση και πέρα από τα γεωγραφικά σύνορα της αρχαίας Ελλάδας. Περισσότερες λεπτομέρειες  πάντως σχετικά με τον τύπο και την χρονολογία αναμένεται να γίνουν γνωστές από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Ιστορικά, η Σαλμώνη κοντά στην οποία βρέθηκε η περικεφαλαία θεωρείται η αρχαιότερη από τις οκτώ πόλεις της Πισάτιδας. Είναι η πατρίδα του μυθικού Σαλμωνέα που ήταν ο πατέρας της Τυρούς. Ο Ευριπίδης αναφέρει στο έργο του «Αίολος» ότι η πόλη βρισκόταν πλησίον του Αλφειού ποταμού.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ