Περιβάλλον

Λεοντίδες: «Βροχή» αστεριών και η μεγαλύτερη σε διάρκεια μερική έκλειψη Σελήνης του αιώνα

Το βράδυ της Τετάρτης (17/11) θα κορυφωθεί η φετινή φθινοπωρινή «βροχή» των διαττόντων αστέρων Λεοντιδών, στο βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο ανήκει και η Ελλάδα.

Η κορύφωση του φαινομένου θα διαρκέσει έως τα χαράματα της Πέμπτης

Οι Λεοντίδες είναι μια μέσης έντασης βροχή διαττόντων που συνήθως δημιουργεί έως 15 «πεφταστέρια» ανά ώρα, αλλά κάθε περίπου 33 χρόνια εμφανίζει ένα περιοδικό αποκορύφωμα με εκατοντάδες ή και δεκάδες χιλιάδες μετέωρα την ώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πιο πρόσφατη εντυπωσιακή χρονιά τους ήταν το 2001, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Η εν λόγω βροχή διαττόντων διαρκεί από τις 6 έως τις 30 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για τα σωματίδια της σκόνης που έχει αφήσει πίσω της η ουρά του κομήτη 55Ρ/Τέμπλ-Τατλ, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1865 και κάθε Νοέμβριο τα απομεινάρια του διασταυρώνονται με την τροχιά της Γης. Ο κομήτης θα πλησιάσει ξανά τη Γη το 2031.

Δυστυχώς, η πανσέληνος που ακολουθεί λίγο μετά, στις 19 Νοεμβρίου, θα φωτίζει τον νυχτερινό ουρανό, με αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολη η παρατήρηση των διαττόντων.

Ειδικότερα, το βράδυ της Παρασκευής (19/11) θα υπάρξει και μερική έκλειψη Σελήνης, η οποία όμως δεν θα είναι ορατή από την Ελλάδα.

Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης έκλειψης είναι ότι πρόκειται όχι μόνο για τη μεγαλύτερη σε διάρκεια μερική σεληνιακή έκλειψη του αιώνα, αλλά για αυτήν με τη μεγαλύτερη διάρκεια έως το 2669, σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Holcomb της Ιντιάνα των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη NASA, η έκλειψη θα καλύψει το 97% της πανσελήνου και θα διαρκέσει περίπου 3,5 ώρες, ενώ το συνολικό φαινόμενο θα διαρκέσει έξι ώρες.

Η μακρύτερη ολική σεληνιακή έκλειψη του 21ού αιώνα έως τώρα είχε συμβεί το 2018 και είχε διαρκέσει για μία ώρα και 43 λεπτά.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Δικαιολογίες για πυρηνικά όπλα αναζητά η Άγκυρα-Ραβίνος του Ισραηλινού Στρατού: “Η Τουρκία είναι η γη της επαγγελίας και θα την διεκδικήσουμε” (Βίντεο)

Έρχεται κράτος του Κουρδιστάν ως σχέδιο ζώνης ασφαλείας των ΗΠΑ για τα πετρέλαια στην Μέση Ανατολή