Περιβάλλον

Καθηλωμένο για μήνες το νέο διαστημικό σκάφος της Boeing

Η Boeing φαίνεται πως δεν θα μεταφέρει αστροναύτες της NASA πριν από το 2023, περισσότερο από τρία χρόνια αργότερα από ό,τι αρχικά προγραμματιζόταν.

Το σκάφος καθηλώνεται για επισκευές και δεν θα είναι έτοιμο για τη δοκιμαστική εκτόξευση μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2022, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Boeing Τζον Βόλμερ.

Η πρώτη επανδρωμένη αποστολή «ίσως» πραγματοποιηθεί στα τέλη του 2022, είπε, δεδομένου ότι η Boeing θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα εξάμηνο για να αναλύσει τα δεδομένα της δοκιμαστικής πτήσης και να υποβάλει τα δεδομένα που απαιτούνται για πιστοποίηση του σκάφους.

Η πρόβλεψή του όμως ίσως είναι υπερβολικά αισιόδοξη. Η SpaceX για παράδειγμα χρειάστηκε πάνω από ένα χρόνο για την εκτόξευση αστροναυτών της NASA μετά την μη επανδρωμένη δοκιμή του Crew Dragon.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Και αυτό σημαίνει ότι το Starliner είναι πιθανό να μην μπορέσει να μεταφέρει πληρώματα της NASA στον ISS πριν από το 2023.

Το Starliner θα παραμείνει σε υπόστεγο του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι της Φλόριντα (Boeing)

Το 2014, η SpaceX εξασφάλισε συμβόλαιο της NASA, ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την ανάπτυξη του Crew Dragon, ενώ η Boeing έλαβε 4,6 δισ. για την ανάπτυξη του Starliner.

Η SpaceX έχει πραγματοποιήσει έκτοτε τρεις επανδρωμένες πτήσεις στον ISS και ετοιμάζεται για τέταρτη, ενώ το σκάφος της Boeing παραμένει καθηλωμένο χωρίς να έχει ολοκληρώσει τις δοκιμές.

Το Starliner απέτυχε δύο φορές στην τελική δοκιμή. Το 2019 εκτοξεύτηκε χωρίς πλήρωμα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, αναγκάστηκε όμως να επιστρέψει εκτάκτως στη Γη λόγω σοβαρών τεχνικών θεμάτων που το εμπόδισαν να προσεγγίσει το τροχιακό εργαστήριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η επόμενη απόπειρα προγραμματιζόταν για τον φετινό Αύγουστο, αναβλήθηκε όμως έπειτα από την αποτυχημένη δοκιμή του συστήματος προώθησης, όταν 14 από τις 19 βαλβίδες καυσίμων απέτυχαν να ανοίξουν όπως έπρεπε.

Όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη, οι μηχανικοί διαπίστωσαν ότι οι βαλβίδες είχαν διαβρωθεί λόγω υδρατμών που εισχώρησαν στο σύστημα και αντέδρασαν με το τετροξείδιου του αζώτου που χρησιμοποιείται ως προωθητικό αέριο. Ως αποτέλεσμα σχηματίστηκε νιτρικό οξύ που διάβρωσε τις βαλβίδε.

«Όλοι αναρωτιούνται γιατί δεν το καταλάβαμε πριν φτάσουμε στην εξέδρα εκτόξευσης» παραδέχτηκε ο Βόλμερ της Boeing, δεδομένου ότι στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα τα επίπεδα υγρασίας είναι υψηλά και οι βροχές συχνές.

Λόγω των αλλεπάλληλων αναβολών στις δοκιμές της Boeing, δύο αστροναύτες της NASA που προγραμματιζόταν να ταξιδέψουν στον ISS με τον Starliner θα πετάξουν τελικά με τη μεθεπόμενη, έκτη πτήση της SpaceX.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ