χελώνα
Περιβάλλον

Ρεκόρ φωλιών Καρέτα Καρέτα στη Ζάκυνθο - Βίντεο

Έσπασε το ρεκόρ αναπαραγωγικής δραστηριότητας η θαλάσσια χελώνα καρέτα καρέτα. Οι περισσότερες φωλιές των τελευταίων 25 χρόνων έχουν καταγραφεί φέτος στις παραλίες της Ζακύνθου, όπως αναλύει στην ΕΡΤ ο Συντονιστής του φορέα Διαχείρισης Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου της Ζακύνθου Λ. Σούρβες.

Η πανδημία που έχει προκαλέσει τόση αναστάτωση στην ανθρωπότητα, φαίνεται πως δημιούργησε ευνοϊκές συνθήκες για την αναπαραγωγή των θαλάσσιων χελώνων στην περιοχή, που συνήθως επηρεάζεται έντονα από τον τουρισμό, καθώς η περίοδος ωοτοκίας συμπίπτει με την υψηλή τουριστική περίοδο.

«Φέτος δεν υπάρχουν ούτε ξαπλώστρες και ομπρέλες, ούτε μουσική ή φώτα – παράγοντες που διαταράσσουν την καρέτα καρέτα – σε καμία από τις έξι κύριες περιοχές ωοτοκίας», εξηγεί η Χαρίκλεια Μινώτου, υπεύθυνη του προγράμματος Ζακύνθου για την προστασία των χελωνών που διαχειρίζεται το WWF Ελλάδος.

Την παρακολούθηση και συστηματική καταγραφή των φωλιών στον Κόλπο του Λαγανά διεξάγει συστηματικά από το 1983 ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ, ο οποίος συνεργάζεται με το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου από όταν δημιουργήθηκε, το 1999.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Το σχέδιο “Ιμπραήμ”σε εξέλιξη - Ελληνίδα πολύτεκνη μητέρα βάζει τα “ γυαλιά” σε υπουργό και πολιτική ελίτ της χώρας για την υπογεννητικότητα

Είμαστε σε πορεία εθνοτικού αφανισμού- Απαιτούνται μέτρα πραγματικής στήριξης της ελληνικής οικογένειας και δραστική...
Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ-Στα μουλωχτά Τουρκία και Συρία συμμετέχουν σε μυστικές συνομιλίες και συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα

Έρχεται νέος αιφνιδιασμός για Κύπρο-Ελλάδα στην Μεσόγειο ενώ η Ελλάδα κινδυνεύει και από την πλευρά της Λιβύης στην...