Περιβάλλον
Ενημερώθηκε στις:

Κόρινθος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης- Εκτός ελέγχου η φωτιά στις Κεχριές

Εξαιρετικά δύσκολη είναι για δευτερη ημέρα η φωτιά που καίει στην Κορινθία. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η περιφέρεια Πελλοπονήσου διαψεύδει πως δόθηκε εντολή για εκκένωση του Σοφικού, ενώ λίγο νωρίτερα οι Αρχές διέταξαν την εκκένωση κατασκήνωσης στο Ράντζο Σοφικό. Τα παιδιά μεταφέρθηκαν με λεωφορεία.

Επίσης, σύμφωνα με την περιφέρεια Πελοποννήσου, «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η περιοχή της ανατολικής Κορινθίας, στην οποία -παρά προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων- συνεχίζει και σήμερα Πέμπτη, για δεύτερη ημέρα, να καίει η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στις Κεχριές.».

Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στις Κεχριές - Ενεργοποιήθηκε ο «Copernicus»

Οπως ανέφερε στο ΑΠΕ ο δήμαρχος Κορινθίων, Βασίλης Νανόπουλος, «η κατάσταση με την φωτιά είναι πάρα πολύ δύσκολη, έχω ήδη ζητήσει από την κυβέρνηση και την περιφέρεια Πελοποννήσου να κηρύξουν τον δήμο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».

Επίσης, όπως ανέφερε ο δήμαρχος «παρ' ότι επιχειρεί στην περιοχή σχεδόν το σύνολο των εναέριων πυροσβεστικών μέσων, η κατάσταση δεν ελέγχεται».

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στην περιοχή επιχειρούν 268 πυροσβέστες και 61 οχήματα, 15 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ από αέρος συνδράμουν 10 ελικόπτερα και 10 αεροσκάφη. 

Για τον συντονισμό από αέρος επιχειρούν μέχρι και τη δύση του ηλίου δύο ελικόπτερα  του Π.Σ. και ένα ελικόπερο της ΕΛ.ΑΣ., με τη συνδρομή, δύο ελικοπτέρων του Ελληνικού Στρατού, εθελοντών πυροσβεστών καθώς και υδροφόρων και μηχανημάτων έργου των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το απόγευμα της Πέμπτης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς έδωσε εντολή στη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, να αιτηθεί την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή Κεχριές Κορίνθου, που επλήγη από δασική πυρκαγιά, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Πάντως, στο σημείο εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την φωτιά και να προλάβουν αναζωπυρώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Βάζει "φωτιά" ο Ερντογάν στην Αίγυπτο: Θέλει να ρίξει Σίσι για να ακυρώσει τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου - Με "δάκτυλο" Άγκυρας οι εξεγέρσεις

Μετά την αιγυπτιακή άρνηση στη "λυκοφιλία" της Τουρκίας ξέσπασαν εξεγέρσεις της Μουσουλμανικής αδερφότητας