Περιβάλλον

Συνεχίζεται ο «χορός» των Ρίχτερ στην Κρήτη - Νέα δόνηση 4,4 Ρίχτερ

Ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4,4 στην κλίμακα Ρίχτερ κατέγραψε ανοιχτά της Κρήτης το σεισμολογικό δίκτυο, όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 05:12 ώρα Ελλάδος και σε απόσταση 452 χιλιόμετρα νότια/νοτιοανατολικά της Αθήνας. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 77 χιλιόμετρα νότια/νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας.

Λίγο μετά τις 10 το βράδυ, σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 4,2 Ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή νότια από την Κρήτη και 102 χιλιόμετρα από την Ιεράπετρα. Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν δυο χιλιόμετρα με αποτέλεσμα να γίνει αισθητός στη νότια πλευρά του νησιού.

Σημειώνεται ότι και τη Δευτέρα καταγράφηκαν ακόμα δύο σεισμικές δονήσεις, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους του νησιού.

Ο σεισμός που έγινε το βράδυ της Δευτέρας ήταν μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 2:22 τα ξημερώματα, στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κρήτης, στο Λιβυκό Πέλαγος. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στα 103 χιλιόμετρα νότια της Ιεράπετρας, με εστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα. Η δόνηση έγινε αισθητή σε αρκετές περιοχές της Κρήτης, ενώ 17 λεπτά μετά, στις 2:39 ακολούθησε δυνατός μετασεισμός μεγέθους 4 Ρίχτερ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεσημέρι της Δευτέρας, πραγματοποιήθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 Ρίχτερ στις 14:48. Ο σεισμός καταγράφηκε στις 14:48 με επίκεντρο στο θαλάσσιο χώρο 77 χιλιόμετρα νότια της Άρβης του Δήμου Βιάννου. Το εστιακό βάθος εντοπίστηκε, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, στα 15,1 χλμ και συνδέεται άμεσα με την σεισμική ακολουθία των τελευταίων εβδομάδων, μετά τη σεισμική δόνηση των 6 Ρίχτερ στις 2 Μαΐου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ