Περιβάλλον
Ενημερώθηκε στις:

Χουλιάρας: Κάθε μήνα εξετάζω τις επικίνδυνες περιοχές της Ελλάδας και τις δίνω στις αρχές

Για την ανάρτησή του με την οποία είχε προειδοποίησει για το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού στην Τουρκία, λίγες ώρες πριν την δόνηση των 6,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ από την οποία έχασαν τη ζωή τους 38 άνθρωποι, μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου αρχικά ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει κανένα ενόργανο στοιχεία που να δείχνει ότι αυτός ο σεισμός τόσο μακριά επηρεάζει την Ελλάδα. Δεν ξέρω γιατί ορισμένοι συνάδελφοι διαλέγουν το ακραίο και το εντυπωσιακό σενάριο».

Όπως εξήγησε ο κ. Χουλιάρας «η ανακοίνωση της Παρασκευής έγινε γιατι απέναντι απο τη Λέσβο είχε γίνει σεισμός 5,6 Ρίχτερ και ανησυχήσαμε μήπως γίνει κάτι στα δικά μας τα νησιά. Εγώ έκανα εκτίμηση για να δω τι δυνατότητες έχει η Τουρκία για μεγαλύτερο σεισμό των 5,6 Ρίχτερ και είδα ότι η ανατολική Τουρκία έχει αυξημένες πιθανότητες».

«Όταν το διαπίστωσα αμέσως ειδοποιήσαμε την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τον αρμόδιο υπουργό, τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και να λέμε ποια είναι τα σενάρια» πρόσθεσε ο κ. Χουλιάρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο «η σεισμική ακολουθία είχε ξεκινήσει ένα μήνα πριν. Η περιοχή ήταν σε διέγερση, ήταν "φως-φανάρι" ότι θα έκανε μεγάλο σεισμό».

Αποκάλυψε, δε, ότι «κάθε μήνα εξετάζω τις επικίνδυνες περιοχές της Ελλάδας και τις δίνω στην Πολιτική Προστασία» υπενθυμίζοντας ότι τρεις μήνες πριν τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ της Ανδραβίδας, το 2008 «είχαμε ενδείξεις, δώσαμε την περιοχή στον τότε αρμόδιο υπουργό Προκόπη Παυλόπουλο, και κρυφά κινηθηκε ο στρατός, κανείς δεν είχε πάρει χαμπάρι τίποτα έτσι σε μισή ώρα μετά τον σεισμό είχαν στηθεί τέντες, νοσοκομεια κτλ.».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ