Περιβάλλον

Σκορδίλης για σεισμό στην Αττική: Δεν ξέρουμε πως μπορεί να εξελιχθεί - Χρειάζεται ψυχραιμία και αντισεισμική παιδεία (βίντεο)

Στην κάμερα του Open μίλησε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης, αναφερόμενος στον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στην Αθήνα.

«Δεν μπορεί να μιλήσει κάποιος κατηγορηματικά ότι πρόκειται για προέκταση του ίδιου ρήγματος της Πάρνηθας που προκάλεσε τον μεγάλο σεισμό του 1999, γιατί βρίσκεται 6χλμ. βορειότερα. Χρειάζεται μια προσοχή γιατί δεν ξέρουμε πώς μπορεί να εξελιχθεί. Προσεισμοί πάντως δεν προηγήθηκαν», είπε αρχικά ο κ. Σκορδίλης.

Επιπλέον, συμβούλεψε τον κόσμο να δείξει ψυχραιμία και να έχει μια αντισεισμική παιδεία και συνείδηση ώστε να ξέρει τι να κάνει σε περίπτωση σεισμού.

Όπως περιέγραψε ο κ. Σκορδίλης στην ΕΡΤ, η μετασεισμική ακολουθία είναι σε εξέλιξη και έχουν καταγραφεί μετασεισμικές δονήσεις όχι πάνω από 4 Ρίχτερ.

Δεν μπορούμε να κάνουμε καμία εκτίμηση για το εάν είναι ο κύριος σεισμός, δεν έχουμε αρκετά δεδομένα, ξεκαθάρισε ο κ. Σκορδίλης, εξηγώντας πως οι σεισμολόγοι περιμένουν πληροφορίες από τους μετασεισμούς για να κάνουν τις εκτιμήσεις τους.

«Προφανώς υπάρχει κάποιο σεισμικό ρήγμα που τον προκάλεσε, το εάν μπορεί αν διεγείρει γειτονικά ρήγματα, νομίζω είναι απίθανο, είναι μικρός για να κάνει κάτι τέτοιο» ξεκαθάρισε.

Το μέγεθος του σεισμού προσδιορίζεται στα 5,3 Ρίχτερ από το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο ενώ το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το υπολογίζει σε 5,1 Ρίχτερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ