Περιβάλλον

Κλιματική αλλαγή: Με ποια πόλη της Αφρικής πιστεύετε πως θα έχει ίδια θερμοκρασία η Αθήνα; (βίντεο)


Σύμφωνα με έρευνα σε 520 μεγάλες πόλεις που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Plos One το Λονδίνο θα έχει παρόμοιο κλίμα με εκείνο της Βαρκελώνης σε διάστημα τριών δεκαετιών. Ωστόσο, η αλλαγή θα μπορούσε να συνοδεύεται από σοβαρή ξηρασία.

Η Μαδρίτη και η Αθήνα, θα είναι σαν το σημερινό Μαρακές μέχρι το 2050,  και η Στοκχόλμη όπως η Βουδαπέστη, σύμφωνα με έκθεση για τις πιθανές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Σε όλο τον κόσμο, οι πόλεις στο βόρειο ημισφαίριο που βρίσκονται σήμερα σε ψυχρές ζώνες θα μοιάζουν καιρικά με πόλεις που βρίσκονται πάνω από 600 χιλιόμετρα πιο κοντά στον Ισημερινό, με επιζήμιες επιπτώσεις στην υγεία και τις υποδομές των κατοίκων τους.

Μεταξύ άλλων, η μελέτη δείχνει ότι η Μόσχα θα μοιάζει με τη Σόφια, το Σιάτλ με το Σαν Φρανσίσκο και η Νέα Υόρκη θα μοιάζει με την Βιρτζίνια Μπιτς. Οι ερευνητές δημιούργησαν έναν διαδραστικό χάρτη που δείχνει εκατοντάδες πόλεις και πως θα είναι το κλίμα τους το 2050, αντιστοιχώντας τις σε άλλες πόλεις.

Η έλλειψη νερού θα επηρεάσει αρκετές πόλεις ως αποτέλεσμα της θέρμανσης του πλανήτη, η οποία προβλέπεται να αυξηθεί μέχρι 3,5 βαθμούς Κελσίου στις ευρωπαϊκές πόλεις το καλοκαίρι και 4,7 βαθμούς Κελσίου τον χειμώνα.

Σχεδόν 8 στις 10 πόλεις θα έρθουν αντιμέτωπες με δραματικές αλλαγές στο κλίμα, σύμφωνα με την έρευνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ